Pe continentul european, Ziua Europei este o sărbătoare anuală a păcii şi unităţii în Europa. Sunt două date pentru sărbătorirea acestei zile: 5 mai pentru Consiliul Europei şi 9 mai pentru Uniunea Europeană (UE). Pentru UE, această zi este, de asemenea, cunoscută ca Ziua Schuman, comemorând declaraţia istorică a ministrului de externe francez, Robert Schuman, care a propus unirea industriilor de oţel şi cărbuni din Franţa, Germania şi alte state. Aceasta a dus la Crearea Comunităţii Europene a Cărbunelui şi Oţelului, moment fundamental în istoria Europei.
Aderarea României la Uniunea Europeană a avut loc la 1 ianuarie 2007
Integrarea României în Uniunea Europeană este un proces care a început cu aderarea României la Uniunea Europeană. Aderarea României la Uniunea Europeană a avut loc la 1 ianuarie 2007. Această dată a fost propusă la summitul de la Salonic din 2003 şi confirmată la Bruxelles pe 18 iunie 2004.
Raportul de ţară privind progresele României din octombrie 2004 a afirmat, de asemenea, data de 1 ianuarie 2007 ca dată de aderare pentru România şi Bulgaria. Cele două ţări au semnat Tratatul de aderare pe 25 aprilie 2005 la Abaţia Neumünster din Luxembourg. România a fost prima ţară din Europa Centrală şi de Est care a avut relaţii oficiale cu Comunitatea Europeană. În ianuarie 1974, o înţelegere a inclus România în Sistemul Generalizat de Preferinţe al Comunităţii, după care a semnat o serie de acorduri cu CEE pentru facilitarea schimburilor comerciale.
În 1980, România a procedat la recunoaşterea de facto a Comunităţii Economice Europene, prin semnarea Acordului privind crearea Comisiei mixte România – CEE, concomitent, fiind semnat şi Acordul asupra Produselor Industriale.
România, şapte ani de la intrarea în U.E.
România a împlinit, la începutului lui 2014, şapte ani de la aderarea la U.E. Cu toate acestea, nemulţumirile sunt mari, românii simţindu-se discriminaţi în comparaţie cu celelalte ţări membre ale U.E. Afirmaţia a fost făcută de Ministrul Afecerilor Externe, Titus Corlăţean, care a mai precizat că “România este supusă unor mecanisme speciale de control’’.
9 mai coincide cu Ziua Victoriei
Ziua Consiliului Europei reflectă propria înfiinţare în 1949, în timp ce Uniunea Europeană celebrează propunerea CECO în 1950. Ziua Europei este unul dintre simbolurile europene menite să promoveze unitatea în rândul europenilor. 9 mai este celebrată în diferite forme în majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene şi în ţările din jur, precum Turcia.
Datorită naturii politice a zilei, au fost văzute încercări de a educa oamenii despre Uniunea Europeană şi discursuri în sprijinul integrării europene. Drapelul este un alt simbol cu un rol important în celebrarea zilei Europei.
Deşi există preferinţa de a sărbători ziua Europei în 9 mai, având în vedere vizibilitatea mai mare a Uniunii Europene, 5 mai este încă celebrată în unele state europene datorită rolului Consiliului în apărarea drepturilor omului, democraţiei parlamentare şi a statului de drept. În schimb, Declaraţia Schuman a fost doar o propunere de unire a industriilor de cărbuni şi oţel a Franţei şi Germaniei. Mai mult, 9 mai coincide cu Ziua Victoriei, sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial pe frontul de est din Europa(celebrată pe 8 mai în Europa de vest).
Ziua Independenţei de Stat
Anul acesta se împlinesc 137 de ani de când România şi-a câştigat independenţa de stat. La 9/21 mai 1877, un moment semnificativ în dezvoltarea politică a statului român modern, s-a adoptat de către Parlamentul României, la iniţiativa ministrului de externe Mihail Kogălniceanu, rezoluţia care proclama „absoluta independenţă” a ţării.
În stare de rezbel, cu legăturile rupte, ce suntem? Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare. Adunarea Deputaţilor votează o moţiune, cu 79 de voturi pentru şi 2 abţineri, prin care lua act că rezbelul între România şi Turcia, că ruperea legăturilor noastre cu Poarta şi independenţa absolută a României au primit consacrarea lor oficială.
Declara Kogălniceanu
A doua zi, pe 10 mai, actul a fost semnat de principele Carol I.
Concurs de desene pe asfalt, «Europa în culoare»
Elevii şi cadrele didactice din şcolile doljene sărbătoresc Ziua de 9 Mai, Ziua Europei, prin desfăşurarea celei de-a doua ediţii a Proiectului Judeţean „Europa în inima copiilor”. Proiectul se desfăşoară în parteneriat cu şcoli din Craiova şi judeţ: Şcoala Gimnazială ,,Sf. Dumitru”, Şcoala Gimnazială „Nicolae Bălcescu”, Şcoala Gimnazială ,,Decebal”, Şcoala Gimnazială Ţuglui, Şcoala Gimnazială Segarcea, Şcoala Gimnazială ,,Lascăr Catargiu” , cu sprijinul ISJ Dolj şi al Asociaţiei ,, Mereu pentru Europa”, departamentul ,,Europe Direct” .
Scopul proiectului îl reprezintă educarea copiilor în vederea cunoaşterii semnificaţiei şi a simbolurilor Uniunii Europene. Activităţile propuse se desfăşoară astăzi, în şcolile participante, unde elevii vor confecţiona drapele, afişe, postere, flyere, vor realiza un schimb de corespondenţă “Sunt roman, sunt european” despre ţări din UE vizitate sau studiate.
Creaţiile elevilor sunt expuse în spaţiul din faţa şcolii iniţiatoare a proiectului, Şcoala Gimnazială “Sf. Dumitru” Craiova, Str. Unirii, Nr. 162. În plus, între orele 10.00-11.30, are loc şi concursul de desene pe asfalt “Europa în culoare’’, în acelaşi loc unde sunt expuse şi creaţiile copiilor.
«Micul cetăţean european»
Centrul de Informare EUROPE DIRECT Craiova, Asociaţia “Mereu pentru Europa” şi Şcoala Gimnazială Ion Ţuculescu Craiova, în parteneriat cu Palatul Copiilor din Craiova sărbătoresc, pe 9 mai, Ziua Europei. Evenimentul, ajuns la a 9-a ediţie, se desfăşoară sub genericul „Micul cetăţean european” şi va începe la ora 10.00, la Şcoala Gimnazială Ion Ţuculescu, după cum anunţă organizatorii.
Manifestarea este menită să stârnească interesul către valorile europene şi este organizată pe secţiuni de vârstă, fiind adresată şcolarilor şi preşcolarilor.
Aceştia vor participa la expoziţii şi concursuri de afişe, colaje şi desene tematice organizate sub titlurile: „La mulţi ani, Europa!”, „Problematica schimbărilor de mediu în spaţiul european”, „Ziua Europei. Statele membre”, „Istoric şi simboluri ale Zilei 9 mai”, „Concurs-Quiz”, „Europa în culoare”, „Cu Europa împreună”, „A fi copil în Europa”, „Confecţionare de steguleţe ale ţărilor europene”, „Matematica în Europa”.
Tot cu acest prilej, va avea loc o expoziţie de imagini reprezentând Ziua Independenţei şi vor fi prezentate la radioul şcolar referate ale elevilor.
Activităţi culturale şi artistice susţinute şi la Casa de Cultură «Traian Demetrescu»
Cu prilejul Zilei Europei, şi Casa de Cultură “Traian Demetrescu’’ desfăşoară astăzi o serie de activităţi culturale şi artistice:
– Ora 10.00 – Program artistic şi expoziţie tematică „Ziua Europei, multiculturalitate prin culoare” – participă preşcolarii de la Grădiniţa cu Program Prelungit „Sf. Lucia” din Craiova, coordonatori: dir. Cristina Ciocoiu, prof. Greşiţă Aurelia şi prof. Ghiţă Andreea – Salonul Medieval al instituţiei;
– Ora 10.00 –Program artistic „Paşi către Unire” – participă preşcolarii de la Grădiniţa cu Program Prelungit „Traian Demetrescu” Craiova, coordonatori: ed. Molea Doina şi ed. Cărămidă Nicoleta – Salonul Medieval al instituţiei;
– Ora 10.00 –Expoziţie tematică de desene „Europa – unitate în diversitate” – participă preşcolarii de la Grădiniţa cu Program Prelungit „Căsuţa lui Peticel” Craiova, coordonator ed. Ianovici Marijana – Salonul Medieval al instituţiei;
– Ora 13.00 – Moment artistic „ Gloria lui Mihai Viteazul – o lumină pentru noi” şi Prezentare Power Point – participă elevii claselor a IV-a de la Şcoala Gimnazială „Nicolae Romanescu” Craiova, coordonatori: prof. Cercelaru Margareta şi prof. Bărboi Mariana – Salonul Medieval al instituţiei ;
– Ora 14.00 – Expoziţie tematică de planşe „ Mihai Viteazul – Ban al Craiovei şi voievod al românilor” – participă elevii claselor V-VIII de la Şcoala Gimnazială „Al. Macedonski” Craiova, coordonator prof. Oprescu Minodora, prof. Ionescu Maria, prof. Musceleanu Floriniţa, prof. Sdreală Cerasela şi prof. Gianina Iordache, precum şi un concurs interşcolar „9 mai – zi cu triplă semnificaţie istorică”, la care participă elevii claselor VII-VIII de la Şcoala Gimnazială „Al. Macedonski” Craiova, coordonaţi de prof. Musceleanu Floriniţa şi Oprescu Minodora, Şcoala Gimnazială „Sf. Dumitru” Craiova, coordonator prof. Ghigă Ecaterina şi Şcoala Gimnazială Nr. 16 Craiova, coordonator prof. Cioicăneta Mihaela – Salonul Medieval al instituţiei ;
– Ora 15.00 – Şedinţă lunară a „Cenaclului Epigramiştilor Olteni” – Salonul Medieval al instituţiei;
– Ora 16.30– Atelier de scrapbooking, coordonator Veronica Svanström, singura artistă de gen din Craiova – Galeria Vollard a instituţiei;
– Ora 18.00 – Conferinţă cu ocazia Zilei Europei: „Ce înseamnă unitatea în diversitate”, susţinută de lect.univ.dr. Mihai Ghiţulescu, de la Facultatea de Drept şi Ştiinţe Sociale din Craiova, Departamentul de Ştiinţe Administrative, Istorie şi Ştiinţe Politice – Salonul Medieval al instituţiei.