Europarlamentarul PDL Marian Jean Marinescu a fost preocupat pe toată perioada mandatului său de situaţia românilor din afara graniţelor, fie că e vorba de românii plecaţi la muncă în occident, de minorităţile româneşti din regiunile sârbe sau de fraţii noştri de peste Prut.
Referindu-se la românii de pe Valea Timocului, Marian Jean Marinescu spune că ”statul român trebuie să aibă grijă de românii de pretutindeni şi e o minune ce se intâmplă acolo, că românii şi-au păstrat limba, cultura şi tradiţiile. Noi, în România – am spus-o de mai multe ori şi în Parlamentul European – suntem un model pentru Europa în ceea ce priveşte minorităţile. Minorităţile au toate drepturile în România şi acelaşi lucru trebuie să se întâmple peste tot în Europa, inclusiv în Republica Serbia. În Serbia ne dorim pentru comunitatea românilor ceea ce-şi doresc şi dânşii: limba română în şcoală şi în biserică. Vrem ca românii de acolo să-şi păstreze şi pe mai departe cultura şi tradiţiile. Având în vedere drumul pe care l-a luat, către Uniunea Europeană, Republica Serbia va trebui să facă eforturi în această direcţie, pentru că subiectul minorităţi este extrem de important şi de sensibil în Uniune. Vor fi discuţii serioase pe acest parcurs şi le garantăm românilor de acolo că noi, europarlamentarii PDL, vom fi prezenţi acolo şi ne vom spune punctul de vedere şi vor avea tot sprijinul necesar”
„Vrem ca românii să-şi păstreze tradiţiile şi limba”
Am organizat dezbateri despre situaţia din Voivodina şi Valea Timocului, am fost şi la faţa locului”, aminteşte Marinescu. “E o diferenţă între cele două regiuni. Românii din Voivodina au dreptul la şcoală şi la slujbe religioase în limba română de foarte multă vreme. În Timoc, sârbii încearcă să implementeze ideea că nu sunt români, sunt vlahi, că nu e limba română, e limba vlahă. Prin intervenţii europene s-a creat legislaţia pentru şcoala în limba română, dar implementarea suferă foarte mult: profesorii sunt îndepărtaţi sau nu sunt plătiţi, orele se ţin seara târziu, ca să îndepărteze copiii. Dar, legislaţia există. Sper să lămurim şi problema cu vlahii şi să convingem autorităţile sârbe că nu vrem altceva decât ca românii să-şi păstreze tradiţiile şi limba. Mai ales că e minune acolo: să nu ai şcoală în limba română şi să vorbeşti româneşte. Serviciul religios în limba română are şi el de suferit, dar părintele Bojan, un preot deosebit de inimos, depune eforturi foarte mari şi până la urmă cred că se va rezolva şi această problemă.
Adresându-se liderilor comunităţilor de români din Serbia, într-o întâlnire recentă cu aceştia, europarlamentarul PDL Marian Jean Marinescu a făcut un apel la unitate: ”Uniţi, vorbind într-o singură voce, veţi fi mai uşor de auzit. Cred că Biserica este locul în care se poate uni toată lumea, pentru că toţi cer acest lucru, să fie Biserică în limba română şi să ajute la acest lucru!”
”Europarlamentarul Marinescu, un prieten al Republicii Moldova”
Ambasadorul Republicii Moldova pe lângă Uniunea Europeană, Excelenţa Sa, Eugen Caraş, vorbind despre liberalizarea vizelor pentru Republica Moldova, l-a menţionat pe Marian Jean Marinescu ca fiind un “bun prieten al Republicii Moldova”. La rândul său preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Vlad Filat, declara recent că îi mulţumeşte europarlamentarului PDL pentru „susţinerea pe care a oferit-o Republicii Moldova chiar şi atunci când nimeni nu credea în victoria noastră şi că a promovat interesele Republicii Moldova alături de colegii săi. Le mulţumesc în acelaşi timp şi colegilor din PPE care ne susţin în parcursul nostru european!”
Europarlamentarul PDL Marian-Jean Marinescu, raportorul din partea popularilor europeni (PPE) pentru regulamentul de liberalizare a vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova posesori ai unui paşaport biometric, declara că acest moment este unul “foarte important pentru cetăţenii moldoveni. Trăiesc acelaşi sentiment pe care l-am trăit şi noi când s-au ridicat vizele pentru români, acela de libertate şi de egalitate”. Europarlamentarul PDL a menţionat că liberalizarea regimului de vize este meritul exclusiv al cetăţenilor Republicii Moldova, al guvernării pro-europene, şi că această decizie este un pas important către Uniunea Europeană.
UE nu face favoruri, dreptul de a circula liber este rezultatul muncii depuse la Chişinău. Vă felicit, aţi făcut eforturi extraordinar de mari. Suntem alături de dumneavoastră la fiecare pas către Europa. Moldova are nevoie de pacea, de stabilitatea şi de securitatea pe care Uniunea Europeană le oferă şi merită să primească statutul de ţară-candidat la aderare.
A declarat Marian-Jean Marinescu
”Ceea ce încercam noi aici, este sa lipim Moldova de pachetul din Balcani”
Moldova are un singur drum ca să fie alături de România: Uniunea Europeană. Ceea ce încercam noi aici, in PE, este sa lipim Moldova de “pachetul din Balcani”, pentru ca este evident ca atunci când va fi următoarea extindere va fi pentru o tara din Balcani (Serbia, Muntenegru, Bosnia). Când va fi nu pot să spun, pentru ca vedeţi ca Europa se aşază acum, dar este evident ca acesta va fi următorul pachet. Din motive politice, strategice, până la urmă, dacă te uiţi pe harta Europei, este un gol acolo care trebuie umplut. Trebuie apreciaţi politicienii aflaţi la putere în Republica Moldova, căci aţi văzut ce presiuni s-au făcut şi, în timp ce alţii au capotat, ei au menţinut direcţia către UE.
A explicat vicepreşedintele Grupului PPE din Parlamentul European
„Nu poate exista Piaţa Unică fără libera circulaţie a forţei de muncă”
Eurodeputatul PDL a fost cel care a organizat o dezbatere în Parlamentul European atunci când în unele ţări europene s-a pus în discuţie dreptul la liberă circulaţie a muncitorilor români.
“Nu ceri să se limiteze dreptul la liberă circulaţie, care este un drept fundamental al Uniunii, şi nu blamezi popoare pentru că un număr foarte mic de beneficiari ai sistemului social din statul gazdă încalcă legea„, a transmis Parlamentului European vicepreşedintele Grupului PPE, eurodeputatul Marian-Jean Marinescu.
„Dezbaterea ridicolă din Marea Britanie şi alte ţări privind restricţionarea dreptului la liberă circulaţie trebuie să înceteze” a spus Marin Jean Marinescu, care s-a numărat printre autorii rezoluţiei privind respectarea dreptului la liberă circulaţie, supusă aprobării Parlamentului European, şi care a fost depusă în numele a cinci grupuri politice din PE.
În urma acestor demersuri, Parlamentul European a criticat dur poziţia anumitor lideri europeni care au propus măsuri de restricţionare a acestui drept. Membrii Parlamentului European au cerut aplicarea legilor Uniunii astfel încât să se garanteze un tratament nediscriminat al tuturor muncitorilor UE, indiferent de ţara de origine. Parlamentul European s-a declarat îngrijorat de creşterea tendinţelor rasiste şi xenofobe dacă dezbaterea nu este adresată în mod raţional şi a recunoscut faptul că libertatea de mişcare a muncitorilor UE a devenit subiect de campanie politică pentru anumite partide.
Aceste discuţii sunt alimentate de politicieni populişti, care vor să câştige voturi cu orice preţ şi care încearcă să mascheze astfel eşecurile lor administrative şi rezultatele economice nefavorabile ale ţărilor lor. Aceşti politicieni par să uite trei lucruri: în primul rând, faptul că libertatea de mişcare este unul dintre drepturile fundamentale ale tuturor cetăţenilor europeni. În al doilea rând, s-a dovedit că muncitorii mobili contribuie la dezvoltarea economică a ţării gazdă. În al treilea rând, uită faptul că nu poţi strânge voturi în acest fel. Parlamentul European le-a reamintit aceste lucruri.
A spus Marian-Jean Marinescu, vicepreşedintele Grupului PPE şi unul dintre autorii rezoluţiei
Marian-Jean Marinescu, care este şi vicepreşedinte al grupului PPE, cel mai important grup din Parlamentul European, este singurul europarlamentar român nominalizat la premiile de anul acesta ale “The Parliament”, fiind desemnat prin vot Europarlamentarul Anului 2014. Premiile “MEP Awards” sunt acordate anual membrilor Parlamentului European care s-au remarcat prin activitatea lor.