vineri, decembrie 27, 2024

Ultima ora

Sport

Lansare de proiect strategic la Universitatea din Craiova

Proiectul “Cercetători competitivi pe plan european în domeniul ştiinţelor umaniste şi socio-economice. Reţea de cercetare multiregională (CCPE)” a fost lansat ieri, la Universitatea din Craiova. În urma semnării contractului de finanţare, în data de 8 aprilie 2014 a demarat implementarea proiectului strategic “Cercetători competitivi pe plan european în domeniul ştiinţelor umaniste şi socio-economice. Reţea de cercetare multiregională (CCPE)”, proiect câştigat prin competiţie naţională în cadrul Programului Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritară nr. 1 „Educaţie şi formare profesională în sprijinul creşterii economice şi dezvoltării societăţii bazate pe cunoaştere”, Domeniul major de intervenţie 1.5. „Programe doctorale şi post-doctorale în sprijinul cercetării”.

Bugetul total eligibil aferent Universităţii din Craiova este de 1.291.931.00 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă aprobată este de 1.266.092.38 lei. Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013. Durata de implementare a proiectului este de 18 luni, partenerii instituţionali în cadrul acestuia fiind: Universitatea de Vest din Timişoara – solicitant, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi – partener 1, Universitatea Babeş Bolyai, Cluj – partener 2, Universitatea din Bucureşti – partener 3 şi Universitatea din Craiova – partener 4.

Este o tradiţie a Universităţii din Craiova să creeze un cadru propice pentru cercetare. Acest lucru se întâmplă de câţiva ani, iar astăzi ( n.r.-ieri) are loc lansarea unui proiect în parteneriat cu mai multe universităţi, solicitant principal fiind Universitatea de Vest din Timişoara. Ne propunem să creăm un cadru potrivit pentru cercetătorii pe care îi avem în acest moment, pentru doctoranzi sau postdoctoranzi, în punctele în care au nevoie în mod deosebit, cel puţin la începutul cercetării. Intenţionăm ca cercetătorii pe care îi avem incluşi în grupul ţintă să beneficieze de un sprijin financiar, asta însemnând burse pentru doctoranzi, un stimul financiar pentru a participa la mobilităţi internaţionale, adică un supliment la bursele pe care le primesc. Le punem la dispoziţie echipamentele necesare, dar şi materiale documentare, pentru a facilita cercetarea. Acest proiect face parte dintr-o categorie mai largă de proiecte, el fiind în momentul de faţă ultimul lansat. Se pot înscrie doctoranzii care sunt, în momentul de faţă, înscrişi la una dintre universităţile partenere, în special la Universitatea din Craiova unde sunt locuri rezervate pentru aşa ceva, doctoranzi în stagiu. Dintre postdoctoranzi, condiţia esenţială este să fi terminat doctoratul în maxim cinci ani de la data lansării proiectului nostru. Proiectul are un grup ţintă mai larg. Pentru UCV sunt repartizate zece locuri pentru doctoranzi şi zece locuri pentru postdoctoranzi.
A declarat conf.univ.dr. Costel Ionaşcu, prorector informatizarea  Universităţii şi administrarea fondurilor europene

Policlinica Buna Vestire Craiova

Creşterea competitivităţii cercetării în domeniul ştiinţelor umaniste şi economico-sociale, prioritatea proiectului

Obiectivul general al proiectului constă în creşterea competitivităţii cercetării în domeniul ştiinţelor umaniste şi economico-sociale, în vederea obţinerii de rezultate ştiinţifice de vârf prin promovarea carierei în cercetare, crearea unei reţele între universităţi -mediul cultural-socio-economic şi sprijinirea financiară a grupului ţintă la nivelul parteneriatului pe perioada derulării proiectului.
Proiectul îşi propune următoarele obiective specifice: promovarea carierei în cercetare prin sprijinirea financiară a grupului ţintă în vederea creşterii rezultatelor cercetării şi a diseminării acestora,  formarea abilităţilor şi competenţelor de cercetare ale grupului ţintă prin intermediul asigurării accesului la cursuri, surse de documentare şi schimburi de experienţă în alte instituţii din statele membre ale UE pe perioada derulării proiectului. De asemenea, se doreşte crearea unei reţele de cercetare între parteneri şi alte centre, institute de cercetare din ţară şi străinătate, în vederea schimburilor de bune practici care să determine creşterea rezultatelor cercetării şi diseminării acestora pentru grupul ţintă.

Doctoranzii şi postdoctoranzii vor beneficia de sprijin financiar pentru cercetare, pe durata întregului proiect

Grupul ţintă din cadrul proiectului este format din 150 de doctoranzi (din care zece doctoranzi ai Universităţii din Craiova) şi 75 de cercetători postdoctorat (din care zece cercetători postdoctorat ai Universităţii din Craiova) de la nivelul tuturor partenerilor instituţionali pentru domeniul de cercetare socio-economic.
Pe durata proiectului, doctoranzii şi postdoctoranzii vor beneficia de sprijin financiar pentru cercetare, concretizat în burse lunare de 1.500 lei (pentru doctoranzi) şi 2.500 lei (pentru postdoctoranzi), precum şi de posibilitatea de a efectua stagii de mobilitate internă şi internaţională în institute de cercetare şi universităţi din Uniunea Europeană. De asemenea, cercetătorii vor beneficia de sprijin financiar pentru participarea la conferinţe, seminarii internaţionale legate de obiectul cercetării, în spaţiul UE sau în Romania.  

Proiectul se înscrie în experienţa deja începută la nivelul Universităţii, de sprijin al cercetătorilor doctorat şi postdoctorat, începând cu anul 2008. Astfel, chiar în anul 2008 a fost scris un prim proiect pe care UCV l-a câştigat pentru acordarea de burse doctorale. 52 doctoranzi au beneficiat de aceste burse doctorale. După aceea, în anul 2009, am mai participat, în calitate de parteneri, în alte două proiecte în care au fost angrenate şi universităţi din România, un număr de 45 doctoranzi primind burse. De asemenea, în acelaşi an, au fost puse bazele primului proiect de burse postdoctorale, care a fost lansat un an mai târziu. La momentul respectiv au beneficiat de aceste burse 60 de colegi din UCV. Tot în 2010, a fost depus şi câştigat încă un proiect, beneficiind de burse 45 de doctoranzi. După o pauză de câţiva ani de zile, reluarea competiţiei anul trecut, a condus UCV la câştigarea a trei proiecte de burse cumulate, doctorale şi postdoctorale. Încă un proiect în care suntem parteneri, în care sunt sprijinite burse doctorale în cuantum de cinci,  dar şi şapte burse postdoctorale. UCV are experienţă în domeniul implementării unor astfel de proiecte, destinate cercetătorilor doctorali şi postdoctorali. În ultimii şase ani de zile un număr foarte mare de cercetători au fost sprijini în acest sens.
George Gârlăşteanu, director departament fonduri europene UCV

Politica