miercuri, octombrie 2, 2024

Ultima ora

Sport

Inspectorii DSV cu ochii pe comercianţi

În perioada Sărbătorilor Pascale se constată o creştere semnificativă a cantităţilor de produse de origine animală şi nonanimală ce sunt comercializate direct consumatorului final la nivelul unităţilor de vânzare cu amănuntul, precum şi în pieţe şi târguri organizate periodic de autorităţile locale.  
Având în vedere acest lucru Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Vâlcea a dispus măsuri specifice pentru intensificarea controalelor sanitare veterinare în scopul verificării modului în care sunt produse, depozitate, transportate şi comercializate carnea de miel, ouăle, peştele, produsele lactate, precum şi alte produse alimentare. Informaţia  a fost transmisă de reprezentanţii Prefecturii Vâlcea.

În acest sens a fost stabilit programul de lucru pentru perioada 07.04 – 19.04.2014 în baza căruia medicii veterinari din cadrul DSVSA, CSVSA şi CSVZ vor efectua controale şi verificări ale modului în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare în târgurile de animale, pieţe agroalimentare, abatoare şi centre de sacrificare temporare, unităţi de depozitare, unităţi de alimentaţie publică, precum şi în toate unităţile unde se comercializează produse alimentare. Astfel în perioada 07.04 – 19.04.2014 va fi asigurată permanenţa atât la nivelul DSVSA cât şi la nivelul CSVSA şi CSVZ, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică, între orele 0700-1500. În pieţele agroalimentare şi în alte locuri special amenajate în care va fi valorificată carnea de miel şi celelalte produse de origine animală, se va asigura necesarul de personal sanitar veterinar şi permanenţa acestuia, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică.
Se arată în comunicatul transmis presei

Acţiunile de control vor avea în vedere următoarele aspecte:

Policlinica Buna Vestire Craiova

– Animalele destinate sacrificării
– Fermele / exploataţiile de unde vor fi livrate animalele pentru tăiere, precum şi operatorii din domeniul alimentar care desfăşoară activităţi de procesare, depozitare, transport / distribuţie şi comercializare a cărnii de miel şi a produselor derivate din aceasta deţin autorizare / înregistrare sanitară veterinară eliberată în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare;
– Animalele au o stare corespunzătoare de sănătate şi sunt admise pentru sacrificare în vederea consumului public numai animalele identificate conform legislaţiei în vigoare, crescute în ferme, localităţi şi zone indemne de boli transmisibile;
– Sunt respectate regulile de bunăstare a animalelor în timpul transportului, abatorizării sau tăierii, iar formularele de mişcare sunt completate corespunzător;
– Transportul mieilor pentru tăiere este efectuat numai în mijloace de transport autorizate sanitar veterinar şi însoţit de certificate veterinare care să ateste sănătatea acestora, precum şi de documente privind informaţiile lanţului alimentar;

Sacrificarea mieilor se realizează numai în unităţi de abatorizare autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare pentru sacrificarea de ovine, publicate pe site-ul ANSVSA; prin derogare de la această cerinţă DSVSA Vâlcea ar putea aproba sacrificarea temporară a mieilor într-un spaţiu amenajat special pentru această  activitate de către administraţia publică locală.

Având în vedere solicitarea depusă de către PIEŢE PREST SA Rm. Vâlcea, DSVSA Vâlcea va efectua o analiză, luând în considerare următoarele aspecte:

– amenajarea spaţiului temporar de sacrificare a mieilor astfel încât să fie respectate condiţiile generale şi specifice de igienă, sănătate şi bunăstare a animalelor, gestionare a SNCU şi eliminare a deşeurilor stabilite de legislaţia sanitară veterinară;
– istoricul favorabil din anii precedenţi când, în aceeaşi locaţie a funcţionat an de an acest spaţiu şi nu au fost constatate abateri de la legislaţia sanitară veterinară în vigoare;
– existenţa unui număr suficient de medici veterinari oficiali instruiţi corespunzător cu privire la efectuarea examenului ante şi post – mortem, ce pot dispune măsuri asupra cărnii în cazurile în care se constată încălcări ale prevederilor legislaţiei în vigoare.

În cazul în care, în urma analizei efectuate, DSVSA Vâlcea va aproba funcţionarea spaţiului temporar, activitatea acestuia va fi permisă numai în perioada 14.04 – 19.04.2014, între orele 9:00 – 18:00 şi se va asigura asistenţa sanitară veterinară conform planificării:  

– Carnea de miel rezultată în urma sacrificărilor în spaţiul amenajat temporar, se obţine numai la cererea directă a consumatorilor şi numai după efectuarea examenului ante şi post-mortem, neputând fi livrată către alte unităţi din domeniul alimentar înregistrate / autorizate sanitar veterinar;
– Marcarea cărnii de miel rezultate în urma sacrificărilor în spaţiile amenajate temporar se realizează cu o marcă de sănătate de formă rotundă cu diametrul de 3,5cm, în interiorul căreia este înscris indicativul judeţului Vâlcea, urmat de un cod numeric.

Carnea de miel

– Loturile din carne de miel sunt livrate din abatoare, însoţite de certificat sanitar veterinar;
– Depozitarea şi comercializarea cărnii de miel trebuie să se realizeze în spaţii adecvate, cu asigurarea temperaturii şi stării de igienă corespunzătoare;
– Verificarea respectării temperaturilor cărnii de miel pe timpul transportului;

Ouă şi produse din ouă destinate consumului uman

– Producătorii şi comercianţii care valorifică ouă pentru consum uman, fermele producătoare şi centrele de ambalare ouă, trebuie să fie autorizate / înregistrate sanitar veterinar conform legislaţiei sanitare veterinare în vigoare;
– Transportul ouălor se efectuează numai în mijloace auto autorizate sanitar veterinar, iar pe întreaga perioadă de depozitare şi comercializare este asigurată temperatura şi igiena corespunzătoare;
– Ouăle sunt marcate cu codul producătorului şi provin din centre de ambalare ouă autorizate;
– Examenul ovoscopic este efectuat de către personalul veterinar din cadrul CSVSA pentru ouăle valorificate de către producătorii particulari în pieţe agroalimentare;
– Ouăle cu coaja crăpată sau lovită sunt retrase de la comercializare şi sunt dirijate către o unitate de neutralizare sau prelucrare tehnică;

Lapte şi produse din lapte

– Micii producători care comercializează lapte şi brânzeturi în pieţele agroalimentare şi târguri, sunt înregistraţi sanitar veterinar conform prevederilor Ord. ANSVSA nr. 111 / 2008
– Laptele crud care este destinat vânzării directe sau prelucrării în brânzeturi provine de la animale sănătoase, care nu suferă de boli ce pot fi transmise la om, crescute în ferme / exploataţii autorizate / înregsitrate sanitar veterinar;
– Micii producători care vând direct lapte crud şi produse din lapte către consumatorul final în pieţele agroalimentare şi târguri, trebuie să deţină carnete de sănătate pentru animalele de la care provine laptele;
– Brânzeturile destinate comercializării de către micii producători, sunt expuse la vânzare, în spaţii special amenajate din pieţe agroalimentare sau târguri, în vitrine destinate acestui scop, în recipiente (tăvi) confecţionate din materiale necorodabile, uşor de curăţat şi igienizat (plastic, ceramică, inox, etc):
– Brânzeturile sunt protejate corespunzător împotriva contaminării pe durata transportului şi a expunerii la vânzare către consumatorul final (de exemplu: în recipiente de material plastic, pungi de plastic, etc.)
– În cazul în care transportul şi păstrarea brânzeturilor în vederea vânzării directe către consumatorul final se realizează în recipiente confecţionate tradiţional din lemn (putini), acestea trebuie să fie curate şi identificate corespunzător, pentru prevenirea contaminării şi asigurarea trasabilităţii lor;
– Comercializarea brânzeturilor în pieţele agroalimentare şi târguri, se va face numai în ambalaje de desfacere corespunzătoare de unică folosinţă (pungi de plastic alimentare, hârtie cerată alimentară, etc.) sau alte tipuri de recipiente curăţate şi igienizate corespunzător;

Este asigurată trasabilitatea brânzeturilor obţinute de micii producători, prin utilizarea unor metode de identificare / etichetare care să conţină menţiuni referitoare la denumirea produsului, numele producătorului, locul producerii, data obţinerii, cum ar fi:

– Aplicarea pe ambalajul e transport sau desfacere a unor etichete adezive;
Utilizarea unor pungi imprimate;
– Afişarea în momentul expunerii la vânzare şi pe toată durata comercializării, a unor informaţii înscrise pe tăbliţe şi / sau panouri aplicate sau în dreptul produsului prezentat, etc.

Peştele şi produsele din pescuit

– Spaţiile şi locurile unde se comercializează peştele şi produsele din pescuit sunt înregistrate sanitar veterinar şi îndeplinesc condiţiile stabilite pentru desfăşurarea acestor activităţi;
– Sunt respectate condiţiile stabilite de legislaţia în vigoare cu privire la transportul, depozitarea şi expunerea spre comercializare a peştelui şi produselor din pescuit;
– Gheaţa utilizată pentru menţinerea temperaturii peştelui şi produselor din pescuit proaspete, pe întreaga perioadă de expunere este în cantitate suficientă şi este obţinută numai din apă potabilă;
– Se poate asigura trasabilitatea peştelui şi produselor din pescuit prin etichete şi alte documente însoţitoare, inclusiv dacă acestea provin din acvacultură (sistem de creştere controlată) sau sunt capturate (pescuite) din mediul sălbatic;
– Peştele şi produsele din pescuit nu sunt infestate cu paraziţi vizibili şi sunt corespunzătoare din punct de vedere al examenului organoleptic.

În cazul în care cu ocazia controalelor sanitare veterinare se constată că nu sunt respectate condiţiile sanitare veterinare de funcţionare, inspectorii DSVSA Vâlcea vor aplica măsura suspendării activităţii, precum şi sancţiuni în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitare veterinare în vigoare, respectiv confiscarea produselor alimentare.

Politica