vineri, septembrie 27, 2024

Ultima ora

Sport

Ziua romilor, marcată la Prefectura Dolj

Ziua Internaţională a Romilor a fost marcată, ieri, la Prefectura Dolj.  Mai mulţi reprezentanţi ai administraţiei locale, comandanţi din structurile M.A.I şi Asociaţia Partida Romilor Pro Europa, sucursala Dolj, au luat parte la aniversarea romilor. În România, ziua de 8 aprilie a fost consacrată drept Sărbătoarea etniei romilor din România în anul 2006.

Romii, apreciaţi la Bruxelles

Oficialităţile din Prefectură au transmis urări sărbătoriţilor, arătându-şi recunoştinţa pentru cetăţenii de etnie romă care au reuşit să îşi depăşească, în parte statutul iniţial.

Policlinica Buna Vestire Craiova

La summitul european de la Bruxelles pe tema incluziunii sociale a romilor, zilele trecute, Craiova a fost citată avantajos de către preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso, alături de alte oraşe europene, printre care Berlin, Montreux. Jose Manuel Barosso a transmis acest mesaj. Trebuie să continuăm pe aceeaşi linie, direcţie pe care am iniţiat-o şi acest lucru înseamnă să împingem integrarea romilor la nivel local, există deja practici locale, care au adus succes în oraşele europene. E foarte important că am fost citaţi acolo, administraţia publică locală împreună cu toţi cei care vă ocupaţi cu problemele romilor v-aţi făcut datoria, avem o comunitate importantă de romi în judeţul nostru şi cred că prin efortul conjugat al celor care vă apără interesele, se bat pentru dumneavoastră, vin la Prefectură, Primărie, la Consiliul Judeţean încercând să rezolve problemele dumneavoastră şi-au făcut datoria. Doresc să le mulţumesc şi să îi felicit. Vă spun La Mulţi Ani cu ocazia acestei zile.
A declarat Marius Deca, Prefectul judeţului Dolj

Vreau să vă transmit tuturor cetăţenilor de etnie romă din Judeţul Dolj un mesaj de unitate şi responsabilizare a cetăţenilor romi care trebuie să trăiască în ţara noastră şi oriunde în lume, fără discriminare, să aibă acces egal la muncă, sănătate şi educaţie alături de celelalte etnii. În România încă mai sunt probleme la acest capitol, la ceas aniversar nu putem să nu admitem rezultatele obţinute de copii romi, laureaţi ai festivalurilor de muzică lăutărească, premianţi în licee şi absolvenţi în facultate recunoscuţi pentru meritele deosebite la învătăţură. Progresul înregistrat s-a realizat cu sprijinul Guvernului României, societăţii civile şi al U.E în vederea integrării acestor cetăţeni în societatea românească. Instituţia prefectului judeţului Dolj aduce cele mai sincere urări şi felicitări de bine. La mulţi Ani tuturor cetăţenilor de etnie romă din judeţul Dolj şi pentru că în curând vor fi Sfintele Sărbători de Paşte vă adresez cele mai sincere urări de sănătate, căldură în suflet, multe momente pline de fericire alături de familie şi cei dragi.
A declarat subprefectul judeţului Dolj, Ionel Ciobotea

Şeful Inspectoratului de Jandarmi a ţinut să le aprecieze cetăţenilor de etnie romă, devotamentul pe care l-au demonstrat în drumul lor către integrarea în societate.

Sunt onorat să particip la această sărbătoare a dvs, o fac cu plăcere de câţiva ani. Constatăm progresele pe care le faceţi, pornind de la butada celebră, omul este rodul educaţiei pe care o poartă, salut iniţiativele pe care le aveţi în proiectele de integrare socială a romilor, de culturalizare. Sunteţi o comunitate importantă în judeţul nostru, avem împreună activităţi pe care le desfăşurăm de cunoaştere a legislaţiei, participaţi la activităţile publice, iar în această zi de sărbătoare permiteţi-mi ca în numele jandarmilor doljeni să vă adresez un sincer La Mulţi Ani şi succes în activitatea dumneavoastră.
A spus Florea Constantin, şeful Inspectoratul Judeţean de Jandarmi

Rădacinile Durerii-expoziţie de artă fotografică. Expoziţie prezentată şi la Bruxelles

În cadrul manifestării organizate cu Ziua Internaţională a Romilor, Romeo Tiberiade a prezentat o expoziţie de fotografii a asociaţiei CREDIS. Exponatele reprezintă imaginea romilor deportaţi în Transnistria.

Expoziţia este realizată de organizaţia mea, odată cu filmările pentru documentarul pe care l-am făcut cu romii, supravieţuitorii Holocaustului şi deportării romilor, am zis să profit de acel moment pentru că ştiam că nu o să mai am ocazia de a-i fotografia pe aceştia, care din păcate nu se mai află printre noi, oamenii au fost încântaţi să îmi povestească, i-am fotografiat şi astfel s-a născut această expoziţie. Sunt portretele romilor care au fost deportaţi în Transnistria în 1942, chipurile lor ne arătă că au trecut printr-un infern. Există şi personalităţi în expoziţie, actorul Charlie Chaplin, de etnie romă, muzicianul Elvis Presley.
A relatat consilier pe problema romilor la Primăria Municipiului Craiova

Politica