sâmbătă, septembrie 28, 2024

Ultima ora

Sport

Dosarul penal al primarului din Prunişor, ţinut la congelator

Condamnările pentru fraude la referendum în Mehedinţi încep să apară pe bandă rulantă semn că nimeni nu este mai presus  de lege. Totuşi o persoană care a  introdus în urna de vot  nu mai puţin de 25 de voturi pare să scape basma curată. Este vorba de primarul PSD din comuna Prunişor, Nandi Covlea al cărui dosar  penal -3719/p/2012 -stă nesoluţionat din 2012 , cel mai probabil,  într-un ,,congelator”  din  Parchetul de pe Lângă Judecătoria Severin.  

Preşedintele şi un membru al biroului electoral al unei secţii de votare din comuna mehedinţeană Pătulele au fost condamnaţi de Judecătoria Vânju Mare pentru fraudă la referendumul privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu, din iulie 2012. Hotărârea a fost dată  zilele trecute.

Condamnă inculpata Calea Rodica la pedeapsa de un an cu suspendarea sub supraveghere pe durata unui termen de încercare de 3 ani. Condamnă inculpatul Antonie Titus la pedeapsa de un an cu suspendarea sub supraveghere pe durata unui termen de încercare de 3 ani. Încetează procesul penal cu privire la inculpatul Amzoi Ion.
Se arată în hotărârea instanţei  

Policlinica Buna Vestire Craiova

Preşedintele secţiei de votare din comuna Patulele-judetul Mehedinţi, împreună cu doi membri ai secţiei- Titus Antonie şi Ion Amzoi-, au fost trimişi în judecată pentru fraudarea referendumului, la începutul lunii martie 2013.Potrivit rechizitoriului  procurorilor secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, aceştia ar fi introdus în urnele de vot un număr suplimentar de 137 de buletine de vot falsificate în numele celor care nu s-au prezentat la vot.

În rechizitoriul procurorilor se arată următoarele:
Cu ocazia desfăşurării referendumului naţional organizat la data  de 29 iulie 2012, inculpata CALEA RODICA, în calitate de preşedinte al unei Secţii de votare din comuna Pătulele, a semnat lista electorală suplimentară aferentă urnei mobile cunoscând că aceasta conţine semnături false, a introdus în urnă un număr suplimentar de buletine de vot, corespunzător persoanelor înscrise în fals (atât în lista electorală permanentă cât şi în lista electorală suplimentară) şi a consemnat date nereale cu privire la numărul participanţilor în procesul – verbal privind rezultatul referendumului. Totodată, inculpaţii ANTONIE TITUS şi AMZOI ION, în calitate de membri ai biroului electoral al aceleiaşi secţii din comuna Pătulele, care au fost desemnaţi de preşedinta secţiei să se deplaseze cu urna mobilă la toate persoanele înscrise în lista suplimentară, nu şi-au îndeplinit această atribuţie. În acest context, inculpaţii au permis, ulterior, semnarea în fals a celor care nu şi-au exercitat dreptul de vot şi introducerea unui număr suplimentar de buletine de vot corespunzător acestor persoane, precum şi semnarea procesului verbal privind rezultatul referendumului, cunoscând că acesta conţine date nereale.
Se arată în rechizitoriul procurorilor. La secţia din Pătulele a fost fraudat un număr de  137 voturi din totalul de 1440 de alegători înscrişi pe lista permanentă şi cea suplimentară

Primarul Covlea , prins la furat de voturi, dosar nesoluţionat  

Primarul din comuna Prunişor, judeţul Mehedinţi, pesedistul Nandi Covlea, s-a ales cu dosar penal pentru infracţiunea de introducere în urna de vot a unui număr suplimentar de voturi şi riscă o pedeapsă cu închisoarea de la doi ani la şapte ani. După circa 2 ani de zile dosarul respectiv e nesoluţionat.Golănia la care s-a pretat edilul-şef  s-a petrecut în secţia de votare numărul 244 din satul Cerveniţa, în jurul orei 22.00. Nandi Covlea a intrat în secţia de votare şi a luat un top de buletine de vot şi o ştampilă din faţa membrilor comisiei de votare.
Apoi a ştampilat toate buletinele luate şi le-a introdus în urna de vot. Erau 25 de voturi. Ultima etapă, a luat cu forţa listele permanente din faţa comisiei de votare şi a semnat în dreptul unor persoane care nu se prezentaseră la vot. Prim procurorul Loredana Tomoescu, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Severin de la acea vreme, Loredana Tomoescu  ne-a declarat atunci că pe numele primarului Nandi Covlea s-a întregistrat dosarul penal numărul 3719/P/2012 şi că, dacă va fi găsit vinovat, riscă de la doi la şapte ani de închisoare.

În seara zilei de 29 iulie, în jurul orei 22.30, o persoană, pe nume Andi Nodiţ, a sesizat Poliţia că, la Secţia de votare nr. 244 Cerveniţa, de pe raza comunei Prunişor, primarul Nandi Covlea a introdus ilegal mai multe buletine de vot în urna de votare. În cauză s-a format dosarul 3719/P/2012 şi se fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de introducere în urna de vot a unui număr suplimentar de voturi. Dacă se confirmă, pedeapsa este de la doi ani la şapte ani de închisoare.
A declarat prim-procurorul de atunci de la Procuratura Severin, Loredana Tomoescu

O confirmare în plus a infracţiunii săvârşite de primarul Nandi Covlea este decizia luată de BEJ Mehedinţi.

În urma analizării situaţiei sesizate, am hotărât anularea unui număr de 25 de voturi din secţia de votare Cerveniţa.
A declarat preşedintele BEJ Mehedinţi, judecătorul Ovidiu Giorgescu

Andi Nodiţ, cel care a sesizat infracţiunea, era  vicepreşedinte la PDL Mehedinţi.
Nodiţ ne-a povestit atunci că a fost informat la rândul său despre fraudare de către reprezentantul PDL în acea secţie de votare, Cătălin Benţa.

Reprezentantul nostru m-a sunat şi mi-a spus că Nandi Covlea a intrat în secţia de votare Cerveniţa şi, din faţa comisiei care nu a grămujit nimic, a luat un top de buletine de vot şi ştampila, le-a ştampilat liniştit, apoi le-a introdus în urna de vot. După aceea, a luat cu forţa listele permanente tot de sub ochii membrilor comisiei de votare şi a semnat în dreptul unor persoane care nu s-au prezentat la vot, probabil un număr echivalent cu numărul buletinelor pe care le fraudase. Dacă şi BEJ Mehedinţi a anunţat că a anulat 25 de voturi, e o dovadă în plus că primarul Covlea trebuie să meargă la puşcărie. E un exemplu al felului în care USL a fraudat acest referendum.
A declarat vicele PDL Mehedinţi, Andi Nodiţ

Reprezentantul PDLMehedinţi din Secţia de votare Cerveniţa, Cătălin Benţa, cel care l-a dat în vileag pe hoţul de voturi, ne-a povestit că toţi ceilalţi membri ai secţiei de votare înlemniseră de frica primarului Nandi Covlea şi că toţi erau de-ai lui.

Când i-am spus că a săvârşit o infracţiune, primarul Covlea m-a bătut cu palma pe umăr şi a spus că e bine aşa cum este, adică e bine ce a făcut. Vă daţi seama că eu am sunat la mine la partid ca să cheme Poliţia. Membrii comisiei şi preşedintele comisiei de votare înlemniseră de frica primarului. Sunt toţi oameni de-ai lui. Aşa este! S-au găsit în plus 25 de voturi, pe care le fraudase primarul. Semnase în dreptul unor persoane care nu numai că nu veniseră la vot, dar erau plecate şi din ţară. A semnat şi în dreptul unei rude de-ale mele, plecate în Italia.
A declarat Cătălin Benţa

Politica