luni, septembrie 30, 2024

Ultima ora

Sport

Deca face jocurile Olguţei

Prefectura Dolj a dat aviz de legalitate Hotărârii Consiliului Local privind rezilierea contractelor cu Mediapress Investment. Drept urmare, după pofta primarului, chioşcurile de ziare pot fi puse la pământ.
Reamintim că pe 27 martie, consilierii locali au votat, cu unele excepţii, decizia primarului Craiovei de a rezilia contractele cu Mediapress Investment, societate care deţine mare parte din chioşcurile de ziare din oraş.
Motivele invocate de municipalitate, pe baza cărora s-a decis rezilierea, nu au nimic de a face cu cele stipulate în contracte. Potrivit celor două documente, rezilierea unilaterală se putea face numai dacă societatea nu-şi plătea cota parte către primărie, prevăzută în contract. Cum plăţile au fost mereu efectuate, primăria a găsit două motive de care să se lege: suprafaţa chioşcurilor mai mare, decât cea prevăzută în contract şi vânzarea de alte produse decât ziare. În ceea ce priveşte suprafaţa chioşcurilor de ziare, Mediapress Investment a făcut demersurile necesare pentru a intra în legalitate, respectiv obţinerea de autorizaţii de construire, dar primăria a răspuns, în scris, că aceste autorizaţii nu sunt necesare. În privinţa vânzării altor produse decât ziare, contractul nu interzice acest lucru. Drept urmare, motivarea municipalităţii nu stă în picioare. Consilierii au votat totuşi rezilierea celor două contracte.

Active Watch şi BRAT au cerut public Primarul Craiovei să nu ia măsuri care să îngrădească libertatea presei şi dreptul de informare al cetăţeanului. După ce despre decizie s-a publicat în mass-media, Olguţa Vasilescu a acuzat Mediapress Investment de fals în acte. Reprezentanţii firmei au negat acuzaţiile pe care le-au catalogat drept aberante. Mediapress Investment îşi  caută acum dreptatea în instanţă. 150 de oameni vor rămâne fără job-uri, iar editorii de presă din toată ţara vor suferi pierderi financiare în urma rezilierii celor două contracte.

Acţionar la Mediapress Investment este Sorin Gabriel Strutinsky, un important om de afaceri al României. La sfârŞitul lui martie, Strutinsky declara pentru «Ediţie Specială»:
În calitate de Primar, doamna Olguţa Vasilescu (a cărei prestaţie media, în opoziţie, am admirat-o) are datoria să aducă investitori în oraş, nu să-i alunge. Cum am mai spus, cred ca dânsa este dezinformată atât cu privire la problema în speţă cât şi, în general, cu privire la legile în vigoare. În conformitate cu clauzele contractului de asociere, rezilierea poate avea loc doar pe motiv de neplată. În calitate de asociat, Primăria Municipiului Craiova trebuie să sprijine asocierea, împreună să găsim soluţii pentru creşterea veniturilor (…) nu se poate vorbi decât despre o tactică de dezinformare prin care Doamna şi colaboratorii dânsei încearcă să convingă opinia publică. Dar …mai rămân de convins instanţele de judecată pentru că nu putem lăsa la voia întâmplării un aşa abuz (din partea unui asociat, autoritate publică a unui stat care-şi doreşte investiţii pe teritoriul lui şi atunci când le găseşte îşi bate joc de investitori). De asemenea, atrag un semnal de alarmă pentru întreaga presă română care trebuie să înţeleagă că de la aceste practici se trage falimentul presei româneşti. Craiova este un exemplu. Astăzi. Mâine vor urma alte oraşe. Dacă lăsaţi ca un asemenea abuz să se întâmple, veţi fi complice (cel puţin) moral la propriul vostru faliment. În încheiere spun doar că dacă eram investitor străin probabil că nu ar fi îndrăznit nimeni să facă o asemenea ilegalitate. Români fiind, probabil că ar trebui să ne lăsam călcaţi în picioare. Acest lucru nu se va întâmpla.

Policlinica Buna Vestire Craiova

–––

Marian Jean Marinescu: Informarea este foarte importantă pentru cetăţeni

Europarlamentarul doljean, Marian Jean Marinescu, a declarat că municipalitatea trebuie să respecte legea şi că nu trebuie îngrădit accesul cetăţenilor la informare.

Informarea este foarte importantă pentru cetăţeni, iar mass-media are un rol extrem de important în acest sens. Distribuirea presei scrise este una dintre modalităţile prin care informaţia ajunge la cetăţeni. Nu ar trebui să se oprească prin niciun mijloc o astfel de activitate.  Pe de altă parte, trebuie respectată legea. În acest caz, contractele, clauzele acestora. Consiliul Local trebuie să ia atitudine şi să reglementeze situaţia pe care a creat-o.

Politica