Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a finalizat, ieri, judecarea recursurilor în dosarul foştilor judecători ai Tribunalului Dolj, Laurenţiu Anghel şi Bogdan Diaconescu şi a avocaţilor Ion Militaru şi Octavian Ciucă. Magistraţii Curţii Supreme au respins recursurile inculpaţilor şi l-au admis pe cel al DNA, Anghel şi cei doi avocaţi alegându-se cu pedepsele majorate. Astfel, Laurenţiu Anghel şi Bogdan Diaconescu au primit câte 4 ani şi 6 luni de închisoare, Ciucă doi ani, iar Militaru 2 ani şi 6 luni, toate pedepsele fiind cu executare. Sentinţa este definitivă.
Judecătorii Laurenţiu Anghel şi Bogdan Diaconescu, de la Secţia Penală a Tribunalului Dolj, împreună cu avocaţii Ion Militaru şi Octavian Ciucă, au fost trimişi în judecată în iunie 2010, de procurorii DNA – Serviciul Teritorial Craiova, care au susţinut că judecătorul Diaconescu a primit de la trei denunţători, prin intermediul colegului său, Laurenţiu Anghel, suma de 15.000 de euro, pentru a-i condamna la pedepse mai blânde.
În rechizitoriul întocmit la finalizarea cercetărilor, procurorii DNA Craiova au reţinut că:
La data de 5 mai 2010, inculpatul Diaconescu Marius – Bogdan, în calitate de judecător la Tribunalul Dolj – Secţia penală, a primit de la trei denunţători, prin intermediari, suma de 15.000 euro pentru ca, în schimb, să dispună judecarea acestora în stare de libertate şi să le aplice pedepse mai blânde. Cei trei denunţători erau judecaţi, în stare de arest preventiv, pentru infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave într-un dosar penal aflat în lucru la judecătorul Diaconescu Marius – Bogdan. Astfel, banii au fost primiţi prin intermediul colegului său, inculpatul Anghel Laurenţiu Traian, judecător la aceeaşi instanţă, în baza unei înţelegeri anterioare, după ce a modificat sentinţa penală pronunţată în aceeaşi zi, reducând pedeapsa aplicată denunţătorilor de la cinci la patru ani de închisoare. Suma de 15.000 euro reprezintă o parte din totalul de 45.000 euro pretinşi şi primiţi de la denunţători de avocatul Militaru Ion pentru a-i remite judecătorului Diaconescu Marius – Bogdan prin intermediul inculpaţilor Ciucă Octavian Tiberius şi Anghel Laurenţiu Traian, în scopul menţionat anterior. În acest circuit, Militaru Ion a oprit pentru sine 13.000 euro, Ciucă Octavian Tiberius – 12.000 euro, iar Anghel Laurenţiu Traian – 5.000 euro.
Pe 6 mai 2010, Curtea de Apel Craiova a dispus arestarea preventivă, pe o perioada de 29 de zile, a inculpaţilor Anghel Laurenţiu Traian, Ciucă Octavian Tiberius şi Militaru Ion, iar pe 8 iunie 2010 Curtea de Apel Craiova a dispus arestarea preventivă şi a lui Bogdan Diaconescu. După aproape doi ani de judecată, în septembrie 2012, magistraţii Curţii de Apel Cluj, unde a fost strămutat procesul, i-au găsit vinovaţi pe judecători şi pe avocaţi. Laurenţiu Anghel a primit 4 ani de închisoare, Diaconescu a primit 4 ani şi şase luni de închisoare, Ciucă a fost condamnat la un an de închisoare, iar Militaru la un an şi 6 luni închisoare. Atât inculpaţii, cât şi procurorii DNA au făcut recurs, înregistrat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe 10 decembrie 2012.
În cursul zilei de ieri, judecătorii ÎCCJ au pronunţat sentinţa. Instanţa supremă a respins recursurile inculpaţilor şi l-a admis pe cel al DNA, majorând pedepsele primite de Anghel şi de cei doi avocaţi. Astfel, fostul judecător a primit 4 ani şi 6 luni de închisoare, Ciucă 2 ani de închisoare, iar Militaru 2 ani şi 6 luni, pedeapsa de 4 ani şi 6 luni a lui Bogdan Diaconescu fiind menţinută.
Admite recursul declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul TeritorialCluj împotriva sentinţei penale nr.90 din 14 septembrie 2012 pronunţată de Curtea de Apel Cluj. Majorează pedeapsa aplicată inculpatului Ciucă Octavian Tiberius de la 1 an închisoare la 2 ani închisoare. Majorează pedeapsa aplicată inculpatului Militaru Ion de la 1 an şi 6 luni închisoare la 2 ani şi 6 luni închisoare. Majorează pedeapsa aplicată inculpatului Anghel Laurenţiu Traian la 4 ani şi 6 luni închisoare. Dispune confiscarea de la inculpatul Militaru Ion a sumei de 6.000 euro şi de la inculpatul Diaconescu Marius Bogdan a sumei de 15.000 euro, în favoarea statului, se arată în decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care este definitivă.