Cei doi agenţi de la Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv al IPJ Dolj care luau şpagă pentru a introduce telefoane mobile şi alte obiecte interzise în spatele gratiilor, pentru deţinuţi, judecaţi pentru luare de mită, au fost puşi în libertate. Decizia a fost luată vineri de Curtea de Apel Craiova, care le-a admis recursurile declarate împotriva hotărârii prin care Tribunalul Dolj le-a menţinut, pe 21 ianuarie, arestarea. Decizia Curţii de Apel Craiova este definitivă. Agenţii Vasile Bogdan Stîrlea, de 30 de ani şi Gheorghe Daniel Bulat, de 27 de ani, de la Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv al IPJ Dolj, ambii acuzaţi de luare de mită, au fost puşi în libertate de judecătorii Curţii de Apel Craiova. Decizia a fost luată vineri, 24 ianuarie a.c., când instanţa le-a admis recursurile formulate împotriva hotărârii prin care Tribunalul Dolj le-a respins cererile de eliberare.
Admite recursurile Casează încheierea atacată şi rejudecând, Admite cererile formulate de inculpaţi şi dispune liberarea provizorie sub control judiciar. În baza art. 160 ind.2 alin. 3 C.pr.pen., pe timpul liberării sub control judiciar inculpaţii sunt obligaţi să respecte următoarele obligaţii: – să nu depăşească limita teritorială a României, fără încuviinţarea instanţei de judecată; – să se prezinte la instanţa de judecată ori de câte ori sunt chemaţi; – să se prezinte la organul de poliţie (Poliţia Mun.Craiova ), desemnat cu supravegherea, conform programului întocmit sau ori de câte ori sunt chemaţi; – să nu schimbe locuinţa fără încuviinţarea instanţei; – să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte nici o categorie de arme. În baza art. 160 ind.2 alin.3 indice 1 lit. c C.p.p. Inculpaţii sunt obligaţi ca pe timpul liberării provizorii sub control judiciar să nu ia legătura (direct sau indirect) între ei,cu martorii din cauză precum şi alte persoane ce vor fi audiate în cauză. Dispune punerea de îndată în libertate a inculpaţilor dacă nu sunt arestaţi în altă cauză. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică.
Se arată în încheierea de şedinţă a Curţii de Apel Craiova
Pe 1 noiembrie 2013 agenţii Stîrlea şi Bulat au fost trimişi în judecată, în stare de arest preventiv, pentru luare de mită. Din rechizitoriul întocmit la finalizarea cercetărilor a rezultat că procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj şi ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj îi cercetau deja pe cei doi agenţi, împotriva cărora existau plângeri, iar la sfârşitul lunii septembrie a.c., un tânăr din Dăbuleni, arestat preventiv într-un dosar instrumentat de DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, le-a declarat procurorilor, la audiere, că agenţi de la arestul IPJ Dolj, în schimbul unor sume de bani, introduc telefoane pentru deţinuţi, şi chiar a exemplificat, oferind numărul de telefon de pe care mai mulţi arestaţi preventiv îşi sună rudele. Ofiţerii anticorupţie au discutat cu arestatul, care a formulat un denunţ verbal şi şi-a manifestat disponibilitatea de a ajuta la lămurirea cauzei.
Deţinutul le-a dat agenţilor numărul prietenei sale. Înţelegerea a fost ca poliţistul să primească 250 de euro şi un telefon mobil de la fată. Pe 9 octombrie, tânăra s-a prezentat la Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv al IPJ Dolj, a discutat cu prietenul ei, şi, după ce a ieşit, s-a dus direct la Serviciul Judeţean Anticorupţie Dolj, unde a formulat denunţ scris. În baza denunţului, ofiţerii anticorupţie, împreună cu procurorul desemnat de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj şi, beneficiind de sprijinul tehnic şi operativ al S.R.I. Dolj, au pus la cale operaţiunea de prindere în flagrant a agenţilor.
Fata s-a întâlnit cu Vasile Bogdan Stîrlea şi imediat ce a primit bunurile şi-a făcut apariţia echipa operativă, Stîrlea declarând că telefonul urma să fie introdus în arest de colegul său, Bulat, care urma să încaseze şi partea mai mare din şpagă, respectiv 150 euro. Anchetatorii au mers mai departe, urmărindu-l pe Stîrlea, care s-a dus acasă la Bulat. A primit de la colegul său telefonul şi cei 150 de euro pe care îi aştepta. Echipa de anchetă şi-a făcut apariţia, moment în care Bulat a luat-o la fugă până la etajul IV al blocului D8, fiind imobilizat în momentul în care încerca să urce în podul imobilului. Acolo aruncase punga în care era telefonul mobil. Anchetatorii au sesizat că Gheorghe Daniel Bulat, care refuzase să vorbească, mestecă ceva. I-au deschis gura forţat şi au găsit bancnotele făcute ghem şi mestecate, agentul intenţionând să le înghită.Pe 10 octombrie Stîrlea şi Bulat au fost arestaţi preventiv pentru luare de mită, iar pe 1 noiembrie a.c., s-a înregistrat la Tribunalul Dolj dosarul în care cei doi au fost trimişi în judecată pentru luare de mită.