miercuri, ianuarie 1, 2025

Ultima ora

Sport

Constituția poate fi modificată greu, legile alegerilor pot fi modificate ușor

Este clar pentru întreaga națiune că actuala criză și tot ce s-a întâmplat cu alegerile din acest an sunt urmarea unor situați neprevăzute de Constituție explicit dar și unor legi strâmbe, ca să nu spunem altfel, despre legile care reglementează finanțarea campaniilor electorale și desfășurarea alegerilor.

Noul Parlament trebuie să modifice aceste legi radical chiar dacă prea curând nu vor mai avea loc alegeri prezidențiale și parlamentare în același an.

Credem că, sub nicio formă  nu se mai pot accepta alegeri amestecate, comasate, suprapuse. Noua lege trebuie să prevadă că în o lună a anului nu poate avea loc decât un fel de alegeri ( locale, europarlamentare, parțiale local, prezidențiale sau parlamentare).

Policlinica Buna Vestire Craiova

Deci în luna în care are loc un scrutin legat de niște alegeri sau de un referendum național, nu mai pot  avea loc altfel de alegeri.

Apoi trebuie precizat că în anii în care au loc alegeri prezidențiale și parlamentare prima dată trebuie să aibă loc cele prezidențiale, cu minim 3 luni înaintea celor parlamentare. În așa fel încât la formarea unui nou Parlament președintele țării să fie deja ales, să fie la început de mandat oarecum și să poată desemna un premier fără a intra în criză de timp sau fără a se afla la limita expirării mandatului ca în prezent.

Iar pentru a simplifica procedurile birocratice legate de depunerea candidaturilor nu ar fi rău ca noua legislație să prevadă că un partid parlamentar nu mai are nevoie să strângă semnături pentru depunerea candidaturii președintelui țării,  unui primar , listelor de consilieri, unui președinte de CJ sau unor parlamentari. Se scutesc niște bani prin nefolosirea a tone de hârtie pentru aceste documente în nu știu câte exemplare deoarece este clar că orice partid parlamentar are capacitatea de a strânge aceste semnături prin activul de partid.

Nu ar fi rău să fie modificată și legea finanțării, dar și să fie rezolvată problema consilierilor.

Au existat în acești ani sute, dacă nu mii, de procese în instanță generate de retragerea sprijinului politic al unor consilieri locali, municipali sau județeni de către diferite partide.

Consilierii au contestat decizia intern, apoi în instanțe, pentru a rămâne în funcție. Procesele au  necesitat bani și timp și s-au lungit pe multe luni sau ani.

Parlamentari trebuie să decidă mai clar în acest sens. Și credem că un consilier ales este ales pe 4 ani indiferent pe ce motiv este exclus de un partid sau altul și că este normal ca votul lui să nu poată fi mereu la șantajul unor lideri politici.

Pentru a sancționa totuși eventuala migrație sau aranjament al consilierilor se poate preciza că un consilier nu poate candida în mandatul următor pentru nicio altă funcție decât din partea partidului pe care l–a reprezentat. Asta ca în cazul în care ești dat afară dintr-un partid,  să nu poți primi cadou de la alt partid un loc eligibil pe o listă decât după o pauză mai lungă, una de 4 ani, pe care să stai pe tușă.

Politica