luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2024. Tradiții și obiceiuri

Lăsata Secului are loc astăzi, 14 noiembrie, și este o zi de sărbătoare pe care românii o celebrează înainte de a intra în Postul Crăciunului. Urmează 40 de zile de înfrânare la mâncare dar și de smerenie și curățenie sufletească.

Postul Crăciunului 2024, cunoscut și sub numele de postul Nașterii Domnului, este primul mare post din anul bisericesc (de la 1 septembrie) și începe în dimineața zilei de 15 noiembrie. Are o durată fixă, de 40 de zile, iar ultima zi de post va fi pe 24 decembrie 2024.

Ce este Lasata Secului pentru Postul Nașterii Domnului

Înainte cu o zi de începerea fiecărei perioade de post importante din calendarul bisericesc se marchează sfârșitul unei etape în care se pot mânca alimente dulci, preparate din carne sau pot fi consumate, fără restricție, alte alimente. Acest eveniment este denumit Lăsatul Secului.

Policlinica Buna Vestire Craiova

“Lăsata Secului este o cină a bucuriei. Este ultima masă în care se mănâncă de dulce și preparate din carne până în Crăciun. Se mai numește și „seara iertării” deoarece, înainte de a intra în post, în timpul acestei mese organizate în familie, oamenii obișnuiesc să își ceară iertare unii altora și să petreacă timp frumos împreună.

Este ziua în care se consumă, pentru ultima dată în următoarele 40 de zile, mâncare de dulce, produse de origine animală, dar și produse lactate precum lapte, brânză, ouă, unt sau smântână”, a declarat, pentru Digi24, preotul Vasile Ioana.

Tradiții și obiceiuri de Lasata Secului

În tradiția românească, Lasata Secului este marcată de diverse obiceiuri, care reflectă atât importanța spirituală, cât și legătura cu viața de zi cu zi.

Încă de la primele ore ale dimineții, femeile pregătesc bucatele pentru masa de prânz sau cină și le duc la biserică pentru a fi citite/sfințite de preot.

De Lăsata Secului se pregătesc plăcinte cu brânză, plăcinte cu mere sau cu dovleac, friptură din carne de porc și pasăre, dar și turte din mălai și rețete de prăjituri și preparate dulci.

În această zi se impart bucate oamenilor nevoiași și, potrivit tradițiilor vremii, pachetele trebuie să conțină struguri ori stafide, semn de spor în toate pentru anul care vine.

Conform tradiției populare, finii isi vizitează nașii cu cadouri de Lăsata Secului. Finii pregătesc plocon, mai exact un pachet de alimente pentru nași care conține, în unele zone ale țării, o găină friptă, un colac mare din pâine sau o turtă în foi și o sticlă de vin.

Familiile înrudite în fața lui Dumnezeu, prin taina cununiei, își cer iertare dacă și-au greșit în timpul anului și își fac planuri împreună pentru anul care urmează.

În unele regiuni din țară se aprinde un foc mare pentru a purifica familia. La lăsarea serii, se aprind focuri pe dealuri pentru a se purifica locul și a alunga spiritele rele.

Gospodinele curăță casele, pregătind locuințele pentru perioada de post. Este un obicei vechi care simbolizează curățirea nu doar a casei, ci și a sufletului. De asemenea, pentru a fi feriti de pagube, gospodinele trebuie sa aseze oalele cu gura-n jos. Lasata Secului se tine ca aparare de boli, lovituri sau protejarea holdelor de grindina.

În zona de sud a României, norele oferă soacrelor plăcinte cu brânză dulce și stafide, pentru a avea relații bune cu acestea și pe perioada postului. În această zi se ung ferestrele și ușile cu usturoi ca să se alunge spiritele rele. Se spune că în această zi se mănâncă struguri sau stafide, pentru a avea spor în toate.

De Lăsatul Secului se fac și ultimele petreceri de cununie, deoarece în perioada postului Nașterii Domnului nu se fac nunți.

Superstiții înainte de Postul Crăciunului

După Lăsata Secului, oamenii de la sate obișnuiesc să strângă toate resturile alimentare într-o față de masă, pe care a doua zi dimineață o scutură, spre răsărit, în curțile caselor, în timp ce restesc „păsările cerului, eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiți îndestulate și de la holdele mele oprite”.

În dimineața zilei de Post, pe 15 noiembrie, oamenii spală bine toate vasele și tacâmurile pe care le-au folosit până acum, pentru a se asigura că sunt curățate de alimentele de dulce și pentru a se pregăti pentru perioada de post.

Urmează Postul Crăciunului 2024

Perioada de 40 de zile desemnată pentru Postul Crăciunului nu este numai o perioadă de abstinență alimentară, ci și un timp de meditație, de reflecție, de purificare și curățare a sufletului.

În Postul Nașterii Domnului, credincioșii sunt îndemnați să participe la slujbele religioase organizate în biserică și să se roage pentru toți cei dragi.

Postul înseamnă și înfrânarea de la anumite plăceri sau obiceiuri, iar scopul acestei abstinențe este de a-i ajuta pe credincioși să se concentreze asupra vieții spirituale înainte de Nașterea lui Iisus.

Postul Crăciunului 2024 începe în dimineața zilei de 15 noiembrie și durează până pe 24 decembrie.

Politica