joi, decembrie 26, 2024

Ultima ora

Sport

Control doping la CSU Craiova. Mihai Rotaru confirmă: „Au venit inopinat”

Un fotbalist din SuperLiga României a fost depistat pozitiv la un control doping, dar testul nu a fost făcut neapărat cu direcție. Mai multe echipe din Liga 1 au fost vizitate, printre care și CSU Craiova. Mihai Rotaru spune că 10 jucători din Bănie au fost testați.

Nu cunosc (n.r. cazul de la U Cluj), am întrebat doar ce este cu substanța asta și mi s-a răspuns că practic această substanță nu ajută să ai performanțe superioare, dar ajută să elimini din organism substanțe care ajută să ai performanțe superioare. Ce s-a întâmplat mai departe nu știu. Dar este o substanță care ajută în curele de slăbire tocmai pentru că ajută să elimini toxinele mai repede.

Și s-a folosit de-a lungul timpului în cazuri de dopaj ca să elimine substanțe care sprijină efortul fizic. (n.r. Aruncă o umbră asupra liderului tot scandalul ăsta?) Nu pot să spun pentru că înțeleg că a fost găsită la un control doping care s-a făcut la mai multe echipe, inclusiv la noi au fost 10 jucători, au venit inopinat. S-a dus și la ei și înțeleg că la acest control antidoping s-a descoperit”, a declarat Mihai Rotaru, pentru fanatik.ro.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Hildeberto Pereira, de la Universitatea Cluj, a fost testat pozitiv la furosemid, precum a anunțat chiar fotbalistul din Capul Verde în cursul zilei de luni, 4 noiembrie. Jucătorul în vârstă de 28 de ani a plecat de la echipa antrenată de Sabău. Înțelegerea acestuia cu liderii Ligii 1 a fost reziliată de comun acord.

Substanța furosemid este un diuretic și agent mascant interzis, inclus în secțiunea S5 a Listei Interzise 2024, conform reglementărilor stabilite de Agenția Mondială Anti-Doping (WADA) și aprobată în România prin Ordinul Președintelui ANAD. Această substanță este interzisă atât în competiție, cât și în afara competiției, deoarece poate masca prezența altor substanțe dopante.

Utilizarea diureticelor fără a deține o SUT este interzisă în permanență și în orice concentrație, deoarece diureticele pot fi utilizate (a) pentru a masca prezența în urină a altor substanțe interzise; și/sau (b) pentru a induce artificial pierderea în greutate în sporturi/discipline unde sportivii trebuie să îndeplinească criterii de greutate”, transmitea Agenția Națională Anti-Doping (ANAD).

Politica