duminică, decembrie 22, 2024

Ultima ora

Sport

Analiză economică: Efectele perverse ale recalculării pensiilor

Bucuroși unii care au primit ceva în plus. Dezamăgiţi cei ce nu au primit nimic. Furioși de-a dreptul cei ce au trudit din greu, au învăţat din greu, au avut munci cu responsabilităţi şi acum au pensii mizerabile în comparaţie să spunem cu un chelner sau un portar care a avut pe cartea de muncă 45 de ani. Recalcularea nu a rezolvat nimic din pensiile nesimţite, adică din acele pensii enorme care nu au nicio legătură nici cu contributivitatea şi nici cu vechimea. În câteva luni inflaţia va eroda cele câteva sute de lei primite în plus de unii şi îi va face şi mai săraci pe cei peste 1 milion de oameni care nu au primit niciun leu în plus.

Haideţi însă să trecem rapid în revistă câteva efecte, noi le-am numit perverse, ale noii Legi a pensiilor.

  1. În prezent peste 80 la sută din salariaţii din privat au salarii mai mici decât majoritatea pensionarilor. Iar aceşti oameni tineri care merg la muncă au cu siguranţă nevoie mai mari pentru un trai decent şi inflaţia îi afectează enorm.
  2. Per total creşeterile pensiilor aruncă pe piaţă un volum suplimentar important de bani tentând comercianţii să majoreze preţurile. Inflaţia va deveni galopantă şi îi va face la limita supravieţuirii pe pensionarii cu pensii minime şi pe cei cu salariul minim.
  3. Foşti ofiţeri ai armatei române, oameni cu 40 de ani petrecuţi în armată, mare parte din ei pe şantierele acestei ţări, nu au primit nicio majorare la pensie de 10 ani şi au ajuns acum să aibă pensii mai mici decât oameni cu pregătire şcolară inferioară şi profesională care s-au angajat să spunem portar la 17 ani la o fabrică şi au prins vechime stând acolo ani în şir sau au ridicat o barieră la CFR şi au lăsat-o jos.
  4. S-a tot spus că nimănui nu-i scade pensia. Fals. Luăm cazul unui cetăţean care are 7 mii lei pensie la recalculare i se spune că trebuia să aibă 5 mii. El va rămâne cu 7 mii, dar cel care se va pensiona acum să zicem în decembrie, din acelaşi job şi vechime cu cel cu 7 mii, va primii doar 5 mii lei. Ceea ce este clar o discriminare.
  5. Toţi politicienii aflaţi la conducerea partidelor, refuză să introducă impozitul progresiv pe venituri salariale şi pensii, singurul impozit care ar putea crea un echilibru.
  6. România beneficiază de mai mulţi ani de banii trimişi în ţară lunar de români ce lucrează în alte ţări. Unii din aceşti oameni vor ieşi acum cu pensii mizerabile pentru că nu au vechime mare în ţara noastră, nu au vechime nici în alte ţări unde au lucrat la gri, la negru sau prea puţini ani pe acte. Dar exact aceşti oameni au permis funcţionarea economică. Din banii trimişi lunar în ţară statul a jecmănit permanent pe TVA şi accize.
  7. Stagiul de cotizare este de 15 ani. Majoritatea românilor au contracte acum pe salariul minim. Între un om care lucrează 15 ani pe salariul minim şi unul care lucrează 34 de ani pe acelaşi salar diferenţa la pensie este de 42 de lei. Adică de un pachet şi jumătate de ţigări!

Politica