Parcursul său sportiv a fost marcat de realizări remarcabile, ce au consacrat-o ca o eroină a gimnasticii
Zi neagră pentru gimnastică. Sonia Iovan a murit vineri, 6 septembrie. Aceasta a fost o figură legendară în gimnastica artistică românească, fiind prima medaliată olimpică și mondială a țării noastre. Parcursul său sportiv a fost marcat de realizări remarcabile, ce au consacrat-o ca o eroină a acestui sport.
Născută cu o pasiune pentru gimnastică, Sonia Iovan a început să practice acest sport la Cluj, înainte de a se alătura Clubului Știința din București. Acolo, sub îndrumarea profesorilor Nicolae Băiasu și Iosif Hindi, și-a clădit temelia pentru cariera sa strălucită.
În anul 1956, la Jocurile Olimpice de la Melbourne, Sonia a făcut parte din echipa românească care a cucerit prima medalie olimpică pe echipe în istoria gimnasticii românești, alături de Elena Leuștean, Georgeta Hurmuzache, Emilia Vătășoiu, Elena Mărgărit și Ileana Săcălici. Această realizare a fost un moment istoric și o mare sursă de mândrie națională.
Sonia a reeditat această performanță deosebită în 1960, la Jocurile Olimpice de la Roma, alături de Atanasia Ionescu, Elena Leuștean, Elena Niculescu, Uta Poreceanu Schlandt și Emilia Vătășoiu. De asemenea, la Jocurile Olimpice de la Tokyo din 1964, Sonia s-a clasat pe locul 6 cu echipa și pe locul 14 la individual compus, demonstrând constant excelență în competiții internaționale.
În 1958, la Campionatul Mondial de Gimnastică de la Moscova, Sonia a fost parte a echipei care a câștigat medalia de bronz, prima medalie mondială obținută pe echipe din istoria gimnasticii românești.
„Performanțele sale nu s-au limitat doar la competițiile olimpice și mondiale. La Campionatul European, în perioada în care acesta era cunoscut sub denumirea de Cupa Europei, Sonia a câștigat argintul la bârnă și două medalii de bronz, la individual compus și sărituri în 1957, la București. În 1959, la Cracovia, a obținut medaliile de argint la sol și de bronz la individual compus, iar în 1961, la Leipzig, s-a clasat pe locul 8 la individual compus.
După o carieră de excepție ca sportivă, Sonia Iovan a continuat să contribuie la dezvoltarea gimnasticii ca antrenor federal în perioada 1966 – 1967. După absolvirea Institutului de Cultura Fizică, a avansat în cariera academică, devenind profesor universitar și șefa catedrei de educație fizică și sport la Academia de Științe Economice.
În 1997, Sonia a fost solicitată să colaboreze cu Institutul de Educație Fizică din Liban, demonstrând încă o dată angajamentul său față de educația și promovarea sportului. Sonia Iovan a locuit în Franța în ultimii ani ai vieții sale, unde s-a stins din viață. Moștenirea sa va rămâne veșnic vie în istoria gimnasticii românești. Dumnezeu să o odihnească!”, a transmis Comitetul Olimpic și Sportiv Român.