miercuri, ianuarie 8, 2025

Ultima ora

Sport

Schimbări în sistemul de pensii. Beneficiarii rămân protejați, iar pragul de impozitare crește

Casa Județeană de Pensii Dolj a recalculat aproximativ 142.000 de dosare de pensie

Noua Lege nr. 360/2023 le dă mari bătăi de cap pensionarilor. Directorul executiv al Casei de Pensii Dolj, Daniela Licu, face lumină în acest caz și spune că această noutate legislativă e menită să-i ajute pe oameni, nu să le pună bețe în roate.

“Am vrut să vin în sprijinul pensionarilor, în sensul că, începând cu 1 septembrie 2024 intră in vigoare Legea nr. 360 care a fost extrem de mult mediatizată. Din pacate, este o noutate legislativă și ar trebui să fie mai bine explicată pensionarilor. Toate pensiile aflate in plata, la 31 august, nu scad dupa intrarea in vigoare a noii legi. Cei care beneficiază in prezent de indemnizația minimă sociala, în cuantum de 1281 de lei, dar au primit deciziile de recalculare pe legea 360, din care au observat un cuantum mai mic al pensiei pe contributivitate, nu trebuie să-și facă nicio problemă.

Vor primi cu toții, in continuare, 1281 de lei. Acum, suntem în proces de redactare pentru aproximativ 40.000 de scrisori care vor fi transmise prin intermediul poștei către cei care beneficiază de indemnizația minima pentru a fi informați ca vor rămâne cu aceasta indemnizație. Aceasta este actualizată prin lege, anual. Pentru anul 2024, cuantumul este de 1281 de lei. Începând cu 1 ianuarie 2025, cand vor fi indexate si celelalte pensii, si aceasta indemnizație sociala va fi indexată. Cei care au primit decizii de recalculare, pe noua lege, si au cuantumul mai mic decat cel aflat in plată, vreau să-i anunț că vor rămâne in plata cu cuantumul cel mare pe care l-au avut. Punctele de stabilitate se acorda pentru vechimea realizata peste 25 de ani. Vorbim de an de munca. Nu vorbim de cumul pensie cu salariu. Începand cu octombrie se va ridica pragul de impozitare, de la 2.000 la 3.000 de lei. In felul acesta, toate pensiile vor crește”, a declarat aceasta, în cadrul unei conferințe de presă.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Noua lege privind sistemul public de pensii aduce schimbări importante pentru pensionarii din România, având două obiective majore: eliminarea inechităților și asigurarea unei stabilități financiare pe termen mediu și lung a sistemului de pensii.

În conformitate cu prevederile acestei legi, Casa Județeană de Pensii Dolj a recalculat aproximativ 142.000 de dosare de pensie. Noul calcul folosește o formulă bazată pe două elemente: valoarea punctului de referință (VPR) și numărul total de puncte acumulat de fiecare pensionar.

VPR (valoarea punctului de referință) este determinată prin raportul valorii punctului de pensie la 25. Numărul total de puncte include:

  • – Puncte de contributivitate
  • – Puncte necontributive asimilate
  • – Puncte de stabilitate

Noutatea adusă de această formulă este acordarea punctelor de stabilitate pentru anii contributivi care depășesc 25 de ani. Astfel, pentru fiecare an suplimentar de contribuție, pensionarii primesc:

  • 0,50 puncte/an pentru anii între 26-30;
  • 0,75 puncte/an pentru anii între 31-35;
  • 1 punct/an pentru anii peste 36.

Aceste puncte de stabilitate sunt oferite doar pentru anii în care persoana a contribuit la sistemul de pensii, fără să se suprapună cu anii de pensie, și reprezintă un stimulent pentru prelungirea vieții profesionale.

Un aspect important al recalculării este că pensiile beneficiarilor nu vor scădea. În cazul în care recalcularea ar arăta un cuantum mai mic decât cel primit anterior, pensionarii vor continua să primească valoarea mai mare.

Această măsură este garantată prin articolul 144, alineatul 6 din Legea nr. 360/2023: „În cazul în care rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată, se plătește pensia în cuantumul stabilit anterior recalculării”.

De asemenea, începând cu 1 septembrie 2024, toți pensionarii care primesc indemnizația socială vor continua să primească suma minimă garantată de 1281 lei, indiferent de recalculare. Aceasta va rămâne la același nivel până la sfârșitul anului 2024, urmând să fie majorată anual prin Legea Bugetului de Stat.

În plus, de la 1 octombrie 2024, pragul de impozitare a pensiilor crește de la 2.000 de lei la 3.000 de lei. Astfel, pensiile sub 3.000 de lei nu vor mai fi impozitate, iar pentru sumele care depășesc acest prag, se va aplica un impozit de 10%.

Politica