marți, noiembrie 26, 2024

Ultima ora

Sport

Primăria Craiova face o nouă Zonă Metropolitană. Olguța Vasilescu explică: „Este mult mai ușor de la 0”

Consilierii locali din Craiova au votat, joi, retragerea Municipiului Craiova din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Zona Metropolitană Craiova”, începând cu luna august a anului 2024. Totodată, Lia Olguța Vasilescu a fost mandatată să convoace Adunarea Generală a ADI ZMC, în vederea luării act de manifestarea de voință neechivocă privind retragerea din asociației, dar și împuternicirea aparatului tehnic al ADI ZMC, să efectueze la Judecătoria Craiova cuvenitele formalități procedurale în vederea modificării statutului ADI ZMC.

Olguța Vasilescu a explicat situația și susține că legea a făcut ca autoritățile locale din Bănie să își dorească să formeze o nouă Zonă Metropolitană, la nivel de asociație. Primarul orașului spune că, dacă ar rămâne în această formulă, Craiova ar trebui să investească ineficient aproximativ 8 milioane de euro.

Este foarte important să se știe despre ce este vorba, pentru că se merge, din nou, pe principiul de așa nu, dar nu contrează, pentru că așa este legea. Ca să înțeleagă toată lumea: ne retragem din Zona Metropolitană, pentru că s-a schimbat legislația și nu putem să facem toate operările necesare, într-o Zonă Metropolitană care are deja peste 20 de entități. În județul Dolj, Zona Metropolitană merge până la Segarcea, până la Filiași. Adică, total mai departe de granițele Craiovei. Ca să facem toate ajutările ne-am gândit că este aproape imposibil, ca să o facem într-o entitate care are atât de multe localități. Așa că este mult mai ușor să constituim una nouă, de la 0, doar cu cele care sunt în jurul Craiovei.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Va trebui să începem să facem modificările. Este obligatoriu, ca fiecare localitate din Zona Metropolitană să cedeze pentru investiții în zonă 5% din bugetul local. Asta înseamnă că, de la Craiova, va trebui să facem investiții de 8 milioane de euro în Zona Metropolitană. Sigur că nu am fi dorit să le facem la Segarcea sau la Filiași, care nu au nicio legătură cu Craiova, ci vrem să le facem în zona de interes pentru noi. Evident că și celelalte localități vor trebui să plătească o taxă tot de 5%. Nenorocirea este că așa cum a fost negociată legea de un anumit ministru, am ajuns în situația în care, dacă nu dăm acești 8 milioane de euro, nu primim de la bugetul național niciun leu. Este o aberație. Noi ne retragem din această Zonă Metropolitană nefuncțională și intrăm într-o asociație care o să gestioneze mai puține localități, care au legătură cu Craiova”, a explicat primarul orașului.

Asociația are ca scop dezvoltarea Zonei Metropolitane din perspectiva relațiilor economice, sociale, culturale și de mediu dintre autoritățile administrației publice locale componente ale zonei. În prezent asociația are un număr de 26 de membrii, respectiv: Craiova, Filiași, Segarcea, Almăj, Brădești, Breasta, Bucovăț, Calopăr, Cârcea, Coșoveni, Coțofenii din Față, Ghercești, Ișalnița, Malu Mare Mischii, Murgași, Pielești, Predești, Șimnicu de Sus, Teasc, Terpezița, Țuglui, Vârvoru de Jos, Vela, Bratovoiești, Coțofenii din Dos.

Politica