luni, octombrie 28, 2024

Ultima ora

Sport

Școala Populară de Arte „Cornetti”, muzeu al oamenilor de știință din Oltenia

Școala Populară de Arte și Meserii Cornetti din Craiova va fi reabilitată și transformată într-un muzeu al oamenilor de știință din Oltenia. Consilierii județeni au aprobat, joi, devizul general actualizat (faza PT) pentru acest obiectiv de investiții. Valoare lucrărilor s-ar ridica la aproape 28 milioane lei.

Consiliul Județean (CJ) Dolj vrea să obțină finanțare pentru proiectul „Reabilitarea si punerea în valoare a monumentului istoric categoria B (casa) din strada Jiețului nr 19 – actuala Școală Populară de Arte şi Meserii Cornetti” in cadrul Programului Regional Sud-Vest Oltenia 2021-2027, Prioritatea 7 – Dezvoltare teritorială sustenabilă.

„Este un proiect european pe care îl vom depune în această lună. S-a deschis apelul de două luni. Acolo va funcționa noul muzeu al oamenilor de știință. Vorbim despre un proiect de aproape 4 milioane de euro”, a declarat Cosmin Vasile, președintele CJ Dolj.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Corpul A al școlii Cornetti face parte din clădirile de patrimoniu, fiind inclus în lista monumentelor istorice, aprobată prin Legea nr. 422/2001, nr.crt. 212, cod DJ-II-m-B-08022 „Casă”.

„Corpul de clădire C8 (corp A) a fost construit în două etape: corpul principal cu regim de înălțime D+P edificat în 1900-1915 și un corp alipit pe latura vestică cu regim de înălțime Dd+P+1, edificat în anul 1935. Funcțiunea istorică a clădirii a fost de reședință boierească, planul casei realizată la începutul secolului al XX-lea, având o formă compactă, dominată de accesul central ( la parter) care comunica cu o mare sală, din care se realiza distribuția în saloanele de primire și în celelalte camere ale clădirii. Toate aceste încăperi erau bogat ornamentate. La demisol se aflau dependințele și pivnița. La momentul actual, în această clădire funcționează Școala de Meserii și Arte Cornetti, spațiile inițiale fiind organizate astfel încât să asigure funcțiunile specifice unei scoli de arte și meserii, respectiv săli de cursuri pentru pictură, grafică, canto, instrumente muzicale sau spații administrative”, se precizează în referatul de aprobare a proiectului votat de consilierii județeni.

Noul muzeu va avea în componența sa săli de expoziții permanente și temporare pentru adulți și copii, săli de cercetare și multimedia.

„Noile destinații funcționale vor fi alocate astfel: la subsol se vor amenaja săli de expoziție pentru domeniile geografie, geologie și agronomie, la parter se vor amenaja săli de expoziție pentru domeniile matematică interactivă, tehnologie și inovație și medicină interactivă și corp omenesc”, se mai arată în referat.

Școala Populară de Arte ar urma să funcționeze la fostul cinema Modern.

Politica