Craiovenii sunt așteptați, luni 27 mai, de la ora 17.30, la conferința „Drogurile, riscuri și prevenție în rândul tinerilor”, la Filarmonica Oltenia din Craiova.
Cel mai recent raport al Agenției Naţionale Antidrog arată că un elev din 10 a consumat droguri iar 16% dintre cei între 15-64 ani au luat cel puţin un tip de drog de-a lungul vieţii, în timp ce 6% au consumat și în ultimul an. Cele mai mari rate de consum se observă în rândul populaţiei tinere, adolescenții sunt cei mai vulnerabili, iar cea mai mică vârstă de debut pentru consumul de droguri este de doar 10-11 ani. (sursa: stirileprotv.ro)
În acest context, evenimentul urmărește să aducă în atenția publicului pericolele și riscurile asociate consumului de droguri, în special în rândul tinerilor. De la efectele devastatoare asupra sănătății mentale și fizice, până la impactul social și familial, este esențial să conștientizăm seriozitatea acestui fenomen și să găsim modalități eficiente de prevenire.
Evenimentul va include prezentări și discuții interactive despre pericolele consumului de droguri, precum și despre modalitățile concrete de depistarea a riscului de consum, multe aspecte practice de prevenție și intervenție. Vor fi abordate subiecte precum responsabilitatea școlii și a părinților în educarea și protejarea tinerilor împotriva drogurilor.
Speakerii invitatii sunt Cătălin Țone, expert antidrog, si Diana Stănculeanu, psihoterapeut și expert național în sănătate mintală.
Într-un interviu acordat la Digi24 Cătălin Țone spunea că de vină pentru fenomenul drogurilor în școli sunt discursul din social media, nepăsarea părinților și modul greșit în care profesorii abordează de multe ori cazurile copiilor care se droghează.
„Sunt situații în care sunt mulți influenceri negativi, artiști care îndeamnă la consumul de droguri. Noi trebuie să luptăm împotriva acestora, să venim cu contraargumente psihologice suficiente, care să-i determine să vină spre noi și nu către acești influenceri negativi. O altă scăpare importantă a fost aceea a lipsei de instructaj, de pregătire și educație a părinților. Vorbim de părinții care cel mai probabil nu au avut de-a face cu drogurile și nu știu simptomatologia și nu știu cum să reacționeze. Ca atare, trebuie să venim cu pregătire pentru ei. Și, mai ales, cadrele didactice, pentru că la școală copiii petrec ore și acolo e anturajul lor și acolo sunt informațiile în legătură cu debutul consumului sau distribuției de droguri, iar profesorii ori nu știu să observe situația sau de multe ori acționează greșit”.
Diana Stănculeanu este de pare că „la nivel global, viteza amețitoare cu care s-au modificat realitatea înconjurătoare și stilul de viață amenință să ne depășească puterea de adaptare. Pericole precum drogurile, care în România au ocolit generațiile crescute în comunism, lovesc din plin în copii, iar forța lor este amplificată de lipsa programelor de educație și reabilitare și de ineficiența autorităților. Poate că noi am făcut alegeri proaste, am fost expuși abuzurilor și riscurilor și le-am supraviețuit cu bine. Dar nu trebuie să ignorăm că astăzia crescut viteza cu care un adolescent poate ajunge într-o situație fără ieșire. Nu putem să ne amăgim că dramele adolescenței sunt doar o iubire neîmpărtășită, un mesaj rămas fără răspuns, o mahmureală. Nu au fost niciodată, acum, cu atât mai puțin. ” (republica.ro)
Participarea este gratuită și deschisă publicului larg, inclusiv elevilor, părinților, profesorilor și profesioniștilor din domeniul sănătății și al educației.
Înscrieri se fac aici: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScW2XWd5Xc_KkThd5zadN6o1VkQAYOqUVpT4B7YLui3RJfc9g/viewform