luni, noiembrie 18, 2024

Ultima ora

Sport

„Decât dureri de cap, mai bine trăiesc liniștit”. Tot mai puțini români își doresc copii

Cu un număr tot mai mic de nașteri, România se confruntă cu declin demografic greu de stăvilit. Ultimele date, publicate de Institutul Național de Statistică pentru luna martie, arată că la nivel național s-au născut 10.468 de copii, în scădere cu 662 faţă de luna precedentă, scrie digi24.ro

Datele furnizate de Statistică mai arată că, în primele 3 luni ale anului, s-au născut cu 2.000 de copii mai puțini decât în aceeași perioadă din 2023. S-a ajuns aici din cauza migrației puternice, dar și in lipsa unei strategii naționale care să stimuleze natalitatea.

”Nu am copii și nu aș vrea să am pentru că copiii din ziua de azi costă și îți fac probleme. Așa că decât să am dureri de cap mai bine îmi trăiesc viața liniștit. Hotărârea mea este să nu pentru că nu mai rentează. Trebuie să ai bani”, spune un tânăr de 29 de ani. Și nu este singurul.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În plus, în zonele urbane, la o densitate mare de locuitori există prea puține servicii de asistență socială, cum ar fi creșe și grădinițe cu program prelungit ori servicii medicale destinate copiilor. Astfel, numărul de nașteri e tot mai mic de la o lună la alta.

Astfel, în anul 2020 a fost înregistrat cel mai redus număr din ultimii 100 de ani, timp în care în 2023 a fost cel mai mic număr din ultimii 146 de ani, adică de când se fac măsurătorile.

În fața acestui trend îngrijorător, Ministerul Familiei încearcă să motiveze tinerele familii cu ajutoare financiare.

”La programul de fertilizare in vitro care urmează a fi deblocat e vorba de un sprijin pentru 10 mii de proceduri. E vorba fie de 10 mii de cupluri, sau fiecare are dreptul la 3 încercări, de 3 ori primește finanțare”, spune Natalia Intotero, ministrul Familiei.

Sociologii nu sunt însă optimiști în fața acestui fenomen.

”Tendințele acestea sunt de ceva vreme și ele se vor păstra și în anii următori. Populația o să scadă în cifre absolute. Populația de vârstă activă și ponderea femeilor de vârstă activă care ar putea să nască scade”, spune Sorin Cace, sociolog la Institutul de Cercetare a Calității Vieții.

În primele luni ale anului, Bucureștiul este pe primul loc cu puțin peste 3.300 de nașteri. Urmează Suceava, Iași, Cluj și Brașov cu peste 1300 de nou-născuți. La polul opus, sunt județele Brăila, Ialomița sau Sibiu, unde s-au născut doar câteva sute de copii.

Am ajuns în punctul în care numărul decedaților este de 1,9 ori mai mare decât al nou-născuților.
Scăderea abruptă a numărului de nou-născuți a devenit o problemă în majoritatea statelor europene, scrie stirileprotv.ro În Italia, de exemplu, numărul de nașteri a scăzut cu aproape 4 la sută anul trecut și a atins astfel un nou minim istoric.

Cu o rată a natalității la pământ, presiunea pe bugetul de pensii și sănătate este tot mai mare. Și asta pentru că nu vor fi suficienți angajați activi care să susțină o populație îmbătrânită. 

Foto: pixabay

Politica