luni, noiembrie 18, 2024

Ultima ora

Sport

Scandal fără precedent la Eurovision 2024. Concurentul Olandei, descalificat

Reprezentatul Olandei Joost Klein a fost descalificat din marea finală a concursului Eurovision 2024 din cauza unui incident în care a fost implicată o femeie din echipa de producție, au anunțat organizatorii concursului, transmite Reuters.

Descalificarea a venit după ce Joost Klein nu s-a prezentat la repetițiile de vineri.

Este pentru prima dată în istoria de 68 de ani a Eurovisionului când un concurent a fost descalificat după începerea evenimentului de cinci zile, scrie hotnews.ro

Policlinica Buna Vestire Craiova

Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU) a declarat vineri că investighează un incident în care a fost implicat Klein, în vârstă de 26 de ani, al cărui cântec excentric „Europapa” l-a transformat în unul dintre favoriți.

Cea de-a 68-a ediție a concursului, în mod normal un festival de cântece antrenante și kitsch-uri ironice, are loc pe fondalul protestelor din orașul gazdă Malmo față de participarea Israelului, din cauza războiului din Gaza.

Poliția suedeză a declarat sâmbătă că un bărbat a fost interogat pentru că a amenințat o angajată a Eurovision în interiorul Malmo Arena, după cea de-a doua semifinală a concursului de joi.

Persoana nu a fost reținută, a precizat poliția fără a da numele individului, adăugând că problema a fost trimisă unui procuror.

„În timp ce procesul legal își urmează cursul, nu ar fi potrivit ca el (Joost) să continue concursul”, a precizat EBU într-un comunicat.

Organizatorii au precizat că incidentul nu a implicat niciun alt artist sau membru al delegației, notează The Guardian.

Disensiunile dintre Klein și delegația Israelului la conferința de presă de joi seară au alimentat speculațiile potrivit cărora incidentul care a dus la absența sa de la repetițiile generale ar fi fost de natură politică.

Un reprezentant al lui Klein nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii din partea Reuters.

Radiodifuzorul olandez AVROTROS a precizat, într-o declarație trimisă prin e-mail, că a fost „șocat” de decizia EBU și a considerat-o „disproporționată”.

Radiodifuziunea publică olandeză (NPO) a precizat într-un comunicat citat de Eurovision World că descalificare lui Joost Klein „este o decizie foarte drastică. Aceasta reprezintă o dezamăgire pentru milioanele de fani Eurovision din Olanda și din alte țări europene. Vom evalua pe larg desfășurarea evenimentelor după concursul Eurovision împreună cu AVROTROS, EBU și toate celelalte părți implicate”.

Casele de pariuri îl dau drept favorit la câștigarea concursului pe croatul Baby Lasagna, pe numele real Marko Purišić, în vârstă de 28 de ani, cu piesa „Rim Tim Tagi Dim”, un cântec despre un tânăr care pleacă de acasă aspirând să devină un „băiat de oraș” cu oportunități mai bune.

Solista israeliană Eden Golan, în vârstă de 20 de ani, s-a calificat, de asemenea, în finala de sâmbătă, cu piesa „Hurricane” iar cotele de pariuri de vineri o indicau și pe aceasta ca fiind una dintre principalele favorite.

Pe lista celor cotați cu șanse la câștigarea trofeului se află și rapperul elvețian Nemo, în vârstă de 24 de ani, care interpretează „The Code”, o melodie cu tobe și bas, operă, rap și rock, despre călătoria lui Nemo de autodescoperire ca persoană non-binară.

Alte țări aflate pe lista de pariuri includ Franța, Olanda, Italia, Ucraina și Irlanda, în timp ce datele de streaming de la Spotify au sugerat, de asemenea, o șansă pentru țara gazdă, Suedia.

Prezentat ca o sărbătoare a diversității europene, concursul din acest an a fost aruncat în lumina reflectoarelor politice, protestatarii – online și pe străzile din Malmo – cerând ca Israelul să fie exclus din competiție.

Organizatorii Eurovision au rezistat unor astfel de apeluri, dar au cerut ca Israelul să modifice versurile cântecului său original pentru a elimina ceea ce ei au considerat a fi referiri la atacul din 7 octombrie.

Unele huiduieli au fost auzite din mulțime înainte, în timpul și după interpretarea lui Golan în semifinala de joi, dar au existat și aplauze și steaguri israeliene fluturate, potrivit unui jurnalist Reuters aflat în sală.

În centrul orașului Malmo, peste 10.000 de militanți pro-palestinieni, printre care și activista pentru climă Greta Thunberg, au organizat un protest pașnic înainte de semifinală, fluturând steaguri palestiniene și strigând „boicotați Israelul”.

Un grup mai mic de susținători pro-israelieni, inclusiv membri ai comunității evreiești din Malmo, au organizat, de asemenea, o demonstrație pașnică în oraș, apărând-o pe Golan și dreptul ei de a participa la concurs.

Foto: Facebook/USA Eurovision Fanclub – INFE USA

Politica