sâmbătă, septembrie 28, 2024

Ultima ora

Sport

Un spital județean nu mai face față pacienților. Personalul existent este aproape de burnout

Medicii de familie sunt chemați să facă gărzi în UPU

Un spital la nivel de județ a emis o avertisment, indicând incapacitatea de a gestiona volumul imens de pacienți care se prezintă la Unitatea de Urgențe. În consecință, a solicitat Direcției de Sănătate Publică (DSP) să detașeze medici de la unitățile medicale mai mici sau să limiteze transferurile de pacienți de la instituțiile de sănătate de rang inferior către spitalul județean, conform adevarul.ro.

Spitalul Județean de Urgență Slatina a formulat deja două solicitări către Direcția de Sănătate Publică Olt, cerând sprijin pentru a crește numărul de medici și personal medical de nivel mediu și auxiliar. Reprezentanții spitalului au subliniat că perioada sărbătorilor a fost extrem de dificilă, menționând că au avut de-a face chiar și cu 250 de pacienți într-o singură zi la Unitatea de Primiri Urgențe, ceea ce a generat creșterea timpilor de așteptare.

„Am cerut sprijin pentru că înregistrăm deficit de personal și ar fi util dacă s-ar găsi soluții de detașare a personalului chiar de la spitalele care ne redirecționează pacienți – mă refer la Spitalul Municipal Caracal, spitalul Orăneșenesc Balș, Spitalul Orășenesc Corabia -, dar și limitarea redirecționării pacienților către noi. Dacă pacienții pot fi tratați în aceste spitale, ne trebuie sprijin să rămână acolo, să fie investigați și să fie tratați acolo. Suntem sufocați, suntem copleșiți de numărul de pacienți”, a declarat managerul SJU Slatina,  Angela Nicolae.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Din prima zi de Crăciun și până în 3 ianuarie, la SJU Slatina au ajuns în Urgențe 2.100 pacienți, cu mult peste media de pacienți dintr-o perioadă normală.

Personalul existent este aproape de burnout

Deși deficitul de personal se resimte în tot spitalul, problema acută este în unitatea de Primiri Urgențe, unde ar fi nevoie urgentă de cel puțin trei medici, trei asistente medicale, trei infirmieri și trei brancardieri. Solicitări pentru deblocarea posturilor prin memorandum au fost făcute și anul trecut, însă nu s-a primit avizul, spune managerul Angela Nicolae. După aprobarea bugetului se va face o nouă solicitare, astfel încât posturile necesare să fie cuprinse într-un nou memorandum.

Până la organizarea concursurilor problema trebuie însă rezolvată prin detașări sau prin convingerea medicilor din afara spitalelor să vină să facă gărzi în UPU, pentru că personalul existent este aproape de burnout, mai spune Nicolae.

„În UPU ne-ar mai trebui doi-trei medici cel puțin. În timpul turelor reușim să asigurăm cu doi medici, dar de la ora la care începe garda avem un  singur medic. Am avut foarte multe prezentări în timpul nopții, au curs pacienții. (…) Dacă ar fi aduși cu detașare, ar fi minunat. Noi încercăm să cooptăm și în liniile de gardă personal din afara spitalului, dar nu găsim. Pot profesa în UPU inclusiv medici de medicină generală, medici de familie, dar nu reușim să atragem. Este o muncă foarte grea în Unitatea de Primiri Urgențe, flux mare de pacienți, răspundere mare, stres, presiune”, spune managerul.

Atât UPU, cât și secțiile spitalului, sunt deservite de aceeași medici radiologi, și intervine și de aici o limitare. Nici în privința personalului mediu sanitar și a  personalului auxiliar lucrurile nu stau cu mult diferit.

Sunt la limita de burnout, sunt suprasolicitați, stresați, ajunși la limita resurselor, oamenii au dreptul la concedii, au dreptul la recuperări pentru orele lucrate în plus, se mai și îmbolnăvesc, pentru că sunt oameni ca toți ceilalți, și atunci când avem nevoie de concedii de odihnă, zile libere, recuperare, concedii medicale, intervine acest deficit de personal”, adaugă managerul.

„Noi încercăm să tragem un semnal de alarmă inclusiv prin apelul către pacienți”

În urma adresei primite de la SJU Slatina, Direcția de Sănătate Publică Olt a înaintat, la rândul ei, adrese către Ministerul Sănătății, către spitalele din județ, dar și către direcțiile de sănătate publică din țară, încercând să identifice medici disponibili pentru a  fi detașați la spitalul din Slatina. Răspunsurile nu au fost deloc cele dorite, spun reprezentanții DSP Olt, motivându-se că peste tot în țară este nevoie de personal, potrivit sursei citate.

Pentru a se micșora numărul de prezentări din UPU, reprezentanții spitalului din Slatina fac apel inclusiv la pacienți, pe care îi roagă pe de o parte să se adreseze medicului de familie atunci când au o problemă medicală care nu reprezintă urgență, iar pe alta, dacă nu au această posibilitate, să se adreseze spitalului înainte ca simptomele să devină severe. 

„Noi încercăm să tragem un semnal de alarmă inclusiv prin apelul către pacienți: să se prezinte la medicul de familie, să se prezinte la Unitatea de Primiri Urgențe la primele simptome, nu după două-trei zile când poate deja se complică patologia. Sunt câteva instrumente prin care am putea diminua acest aflux de pacienți și presiunea de pe UPU, dar aici trebuie colaborarea tuturor factorilor”, a adăugat Nicolae.

Cât despre redirecționarea cazurilor care ar putea fi tratate și la spitalele orășenești, managerul spune că există și situații obiective.

Noi fiind spital de rang superior, redirecționează toate cazurile care depășesc competența acestor spitale. Dar mai sunt situații în care, spre exemplu, se defectează computerul tomograf, în această situație pacienții vor fi redirecționați către noi chiar fără minimum de investigații care se pot face în CPU. În această situație noi primim pacienții și-i investigăm de la zero. Ne-ar fi de foarte mare ajutor dacă acele cazuri care depășesc limita de competență a spitalelor trimițătoare vin investigate, ar fi mult mai ușor. Dar de multe ori și ei au deficit de personal, nu pot să asigure gărzile pe specialități, se defectează aparatura medicală din dotare și așa mai departe. Sunt fel și fel de situații care pot genera aceste situații de suprasolicitare”, a conchis managerul SJU.

Politica