miercuri, octombrie 2, 2024

Ultima ora

Sport

Încep lucrările de modernizare a culei din Parcul Central

Realizată în site neoromânesc, casa a fost de-a lungul timpului sediul Muzeului Gorjului, stație radio și apoi sediul Centrului ”Brâncuși”

Una dintre cele mai semnificative clădiri din Parcul Central, o bijuterie arhitectonică, continuă să se deterioreze într-o stare avansată. După mai multe licitații eșuate, Primăria Târgu Jiu a atribuit două contracte în valoare de aproximativ 400 de mii de lei pentru renovarea clădirii, însă lucrările încă nu au început. Acoperișul este acoperit de un an de zile cu o prelată, în timp ce pereții suferă o degradare tot mai pronunțată, conform Pandurul.

Cu cel mai mare probabil, primăria va demara lucrările în acest an, deoarece licitația a fost adjudecată de către FUIDESIGN CONSTRUCT SRL în octombrie 2023. Cula din Parcul Central, care a găzduit sediul Centrului de Cultură „Constantin Brâncuși”, a suferit degradări semnificative în ultimii doi ani. Clădirea situată pe malul Jiului deține o importanță deosebită din punct de vedere arhitectural și istoric.

Istoria culei de pe dig începe în anul 1925, atunci când Liga Femeilor Române din Gorj condusă de Arethia Tătărescu, ia inițiativa construirii unui sediu pentru Muzeul Gorjului. Realizată în site neoromânesc, după planurile arhitectului Iulius Doppelreiter, casa a fost de-a lungul timpului sediul Muzeului Gorjului, stație radio și apoi sediul Centrului ”Brâncuși”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Prototipul culei oltenești din parc îl reprezintă Cula Crăsnaru de la Groșerea, Gorj. O descriere boemă a culei este făcută într-o lucrare despre Liga Națională a Femeilor Gorjene, scrisă de gorjeanul Zenovie Cârlugea:

”În atmosfera de taină și răcoare a acestui muzeu, îți trec pe sub ochi – la parter – o interesantă colecție de vestigii arheologice, găsite în diferite părți ale județului, un număr apreciabil de manuscrise și tipărituri religioase, icoane și o întreagă cameră ocupată cu zapise și hrisoave domnești în slavonește, unele inedite, toate clasate și catalogate.

La etaj, vizitatorul poate admira bogata expoziție de covoare oltenești a Ligii, lucrate în atelierele proprii iar ca răsplată binemeritată, la sfârșit, din pridvorul culei, frumoasa vedere a Jiului, dealurile cu alesături de vii și pometuri dinspre apus și în fund, spre nord, linia dantelată a munților profilându-și spre orizont vârfurile cu peruci de nouri pudrați”.

Politica