Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat, vineri seara, la Craiova. Peste 60.000 de cărți, peste 50.000 de manuscrise, peste 1.500 de obiecte de artă se regăsesc în această instituție de cultură unică în România, chiar la Casa Dianu. Toate acestea au fost obținute de Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” în ultimii ani.
La evenimentul de inaugurare au participat sute de oameni. Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”, a explicat cum s-a format nucleul patrimoniului de care se pot bucura, în prezent, toți iubitorii de artă și istorie.
„Manuscrisele, cărţile şi documentele pe care le-a donat împreună cu actul de profundă cunoaştere în care ne-a implicat au constituit nucleul patrimoniului de care ne putem bucura începând de astăzi. Basarab Nicolescu ne-a transmis, practic, un mod de viaţă. Dumnealui nu a venit singur, fiindcă întotdeauna cultura, astfel înţeleasă, este un act de dialog şi de prietenie. Ni i-a adus, în mod simbolic, şi pe Vintilă Horia, L. M. Arcade, Horia Stamatu, Ştefan Lupaşcu, Virgil Ierunca, Benjamin Fondaine, Mircea Eliade şi mulţi alţii, care şi-au adus contribuţia la întregirea acestui tezaur cultural şi spiritual. Am înţeles, datorită codurilor oferite de savantul Basarab Nicolescu, faptul că exilul românesc este un puzzle imens, pentru care nu este suficientă o singură perspectivă, fiindcă există mai multe nivele de realitate, atât în sensul în care a teoretizat Basarab Nicolescu această viziune asupra lucrurilor, cât şi din punct de vedere pur istoric, cultura română fiind efectiv scindată în mod artificial de comunism. Anularea acestei disjuncţii s-a dovedit mai grea decât ar fi trebuit să fie în mod natural. Aşadar, misiunea vitală a proiectului nostru este să contribuie la refacerea principalelor artere de comunicare dintre cele două falii culturale care acum ne apar ca fiind complementare„, a spus Dindirică.
Acum, craiovenii și turiștii pot admira, la Muzeul Cărții și Exilului Românesc, fonduri de documente şi colecţii personale ale academicianului Basarab Nicolescu, scriitorilor Mircea Eliade, Leonid Mămăligă, Vintilă Horia, Cicerone Poghirc, Andrei Codrescu, Cezar Vasiliu, Ion Deaconescu, regizorilor Andrei Şerban şi Paul Barbăneagră, artiştilor plastici Corneliu Şerban Popa, Mircea Milcovitch, Maria Mesterou şi Constanţa Buzdugan, soţilor Rodica şi Şerban-Viorel Stănoiu, soţilor Romulus şi Ileana Vulpescu şi istoricului Valeriu Veliman.
Primarul orașului a ținut să sublinieze că Muzeul Cărții și Exilului Românesc găzduiește o adevărată comoară pentru Craiova. Lia Olguța Vasilescu s-a declarat încântată de realizarea pe care Consiliul Județean Dolj a reușit-o cu eforturi considerabile.
„De fapt ce avem noi aici? Avem o comoară, comoara neamului românesc care în sfârşit se întoarce acasă. Ce avem noi aici? Avem primul muzeu al cărţii şi exilului românesc la care nu s-a gândit nimeni, deşi mulţi politicieni şi-au clădit carierele politice pe discursuri sforăitoare despre diaspora şi despre exilul românesc. Ce avem noi aici? Avem colecţiile Horia Vintilă, Mircea Eliade, Emil Cioran, Basarab Nicolescu, Ileana şi Romulus Vulpescu, Dan Berindei, Dinu C. Giurescu şi mulţi alţi oameni de cultură români. Ce avem noi aici? Peste 60.000 de cărţi, peste 50.000 de manuscrise, peste 1.000 de materiale audio-video, peste 1.500 de obiecte de artă, sculpturi, statuete, tablouri, serigrafii, peste 100 de obiecte personale şi de mobilier ale marilor oameni de cultură români. Ce avem noi aici? O clădire monument istoric din cele peste o mie de palate ale Craiovei despre care vorbea Nicolae Iorga şi care şi-a recăpătat strălucirea graţie eforturilor lui Cosmin Vasile şi echipei sale de la CJ Dolj„, a spus Lia Olguţa Vasilescu.
Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Cosmin Vasile, nu și-a ascuns emoțiile în timpul inaugurării Muzeului Cărții și Exilului Românesc. El a profitat de acest eveniment și pentru a anunța instituirea unor burse de cercetare, care vor purta numele donatorilor şi care vor pune în valoare, prin studiile realizate, colecţiile aflate în muzeu.
„Bine aţi venit în curtea uneia dintre cele mai frumoase clădiri din Craiova, clădire care a aparţinut magistratului Dianu, de altfel un imobil emblematic pe care l-am readus la viaţă, iar astăzi îl redăm circuitului cultural. Îl aducem în faţă cu o serie întreagă de colecţii inedite, cu manuscrise, care nu au fost văzute până acum de ochii cercetătorilor, cu multe curiozităţi pe care, odată ce le vom afla, vom şti mai multe despre cei care au scris din exil. Am reuşit cu o echipă de oameni extraordinari să recuperăm o clădire istorică de importanţă naţională, în care iniţial a funcţionat Şcoala de Artă ‘Cornetti’. Mă bucur să vedem cu toţii că acest edificiu a fost restaurat complet, ţinându-se cont de toate particularităţile unei clădiri de patrimoniu. Astăzi, ea adăposteşte unul dintre cele mai mari fonduri de carte care au aparţinut unor scriitori români şi vorbim de 38 de colecţii care au fost donate de mari personalităţi ce au dus numele şi spiritul României dincolo de graniţele ei„, a spus preşedintele CJ Dolj la inaugurarea muzeului.