Casa Memorială „Elena Farago” – documentația pentru reabilitare, aprobată

Nica Alexandru
3 Min Read

Încă un pas pentru reabilitarea Casei Memoriale „Elena Farago” din Craiova, clădire monument istoric. Consilierii județeni au aprobat, joi, documentația tehnico-economică a proiectului. Valoarea totală a investiției, cu tot cu TVA, depășește 10 milioane de lei, iar durata de execuție este de un an și jumătate.
Potrivit președintelui Consiliului Județean (CJ) Dolj, Cosmin Vasile, atât proiectul de la Elena Farago, care aparține de Biblioteca Aman, cât și alte 26 de biblioteci comunale și orășenești vor primi bani prin PNNR.
„Prin acest proiect, se va reabilita Casa Memorială „Elena Farago”, în care funcționează spații administrative ale Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”. Întreaga bibliotecă va fi apoi dotată cu mobilier, calculatoare și echipamente tehnice specifice.
De lucrări de renovare și modernizare, dar și de dotare vor beneficia și clădirile bibliotecilor din comunele Ciupercenii Noi, Cernătești și Vela. În plus, alte 26 de biblioteci comunale și orășenești vor primi finanțare pentru achiziția de calculatoare și alte echipamente informatice necesare îmbunătățirii accesului populației marginalizate la învățare.
Parteneriatul dintre Consiliul Județean Dolj și cele 29 de unități administrativ-teritoriale beneficiare a fost astăzi aprobat într-o ședință extraordinară, urmând ca proiectul să fie depus pentru finanțare.
Valoarea investițiilor desfășurate pentru întreg proiectul „Biblioteca – hub activ de învățare digitală pentru comunitatea județului Dolj” este de 13,2 milioane de euro fără TVA”, a spus președintele CJ Dolj, Cosmin Vasile.
În ceea ce privește dotările pentru HUB-ul digital, acestea vor fi aplasate și în celelalte două corpuri de clădire din incinta curții Bibliotecii Județene Alexandru și Aristia Aman. Potrivit proiectului CJ, clădirea va fi dotată cu:

  • dotări pentru HUB-ul digital: imprimante 3D, echipamente foto-video-audio pentru filmări, simulări 3D, podcast, laptopuri, display-uri interactive, aparat returnare cărți etc;
  • dotări pentru activități organizate în ateliere (broderie, printare și editare carte; broșare, printare carte braille) – mobilierul recondiționat și obiectele preservate care au aparținut Elenei Farago – în spațiile destinate funcțiunii memoriale – mobilier nou adecvat funcțiunilor (birouri, depozitare etc.);
  • dotări pentru nevăzători – placute braille, experiențe senzoriale, ghiduri audio; dotări pentru hipoacuzici – experiențe senzoriale – echipamente aferente instalațiilor de curenți slabi, sanitare și termice; panouri fotovoltaice amplasate pe clădirea C3;
  • dotări pentru persoane cu dizabilități locomotorii – platformă mobilă cu șenile care se va depozita în curte (conform planului de amenajare);
  • dotări PSI cu stingătoare portabile tip P6.
    Elena Farago a fost numită directoare a fundaţiei Aman în septembrie 1921, poeta a condus timp de peste trei decenii destinele acestui lăcaş de cultură, ocupându-se de organizarea şi funcţionarea bibliotecii.
    Dacă treci pragul acestei case, ai ocazia să descoperi o maşină de scris, cărţi, documente, scrisori şi mobilierul original al poetei Elena Farago care se mai păstrează aproape intact şi în zilele noastre.
Distribuie acest articol