O haită de șacali a atacat din nou, noaptea trecută, în localitatea Rojiște, după cum informează Prefectura Dolj. Din primele informații, este vorba de câteva zeci de animale din gospodăria unui localnic.
Duminică dimineața, prefectul județului Dolj, Dan Diaconu, împreună cu directorul DSV și reprezentanți ai fondului de vânătoare s-au deplasat la fața locului. Este vorba de o ferma de oi aflată la întrarea în localitate.
„Șacalii sunt animale care vânează noaptea. Nu le poți prinde ziua, când ai voie să le vânezi. Noaptea nu ai voie să le vâneze. Vreau să obțin o aprobare de la Minister, să ne dea voie să le vânăm. Dacă noi mergem la vânătoare când ele sunt inactive este în zadar”, a spus prefectul Dan Diaconu.
Reamintim faptul că, la începutul lunii, șacalii au fost observați în apropierea mai multor comune situate pe valea Dunării. A fost și prima dată când haitele au pătruns în sat și au ucis 15 oi dintr-o gospodărie din localitatea Călărași, din Dolj.
Ministrul Agriculturii a cerut măsuri imediate, dar acele declarații nu au oprit șacalii să ajungă la Rojiște: „Măsurile trebuie luate și aici nu mai trebuie să mai stăm, să numărăm șacalii, aici trebuie să reducem efectivul de șacali pentru că a crescut atât de mare și iată că au intrat în gospodării. Nu erau pe câmp efectivele care sunt la ora actuală, îi îngrijorează pe toți”, spus Petre Daea, conform europafm.ro.
Duminică dimineața, în localitatea Călărași din județul Dolj a început vânătoarea șacalilor: „Membri ai AJVPS DOLJ și localnici vor efectua activități de identificare a locurilor în care s-au stabilit șacali izolați sau în haite, în jurul localității Călărași și Sărata. Astfel, sunt vizate toate locurile pretabile a fi folosite ca ascunzișuri, canale de desecare cu vegetație, păduri și corpuri de pădure, gropi cu vegetație sălbatică, vizuini de vulpe, ocupate de către această specie invaziva. Poate fi realizată o hartă a repartizării viziunilor, a efectivelor și a traseelor de deplasare. Funcție de rezultat, vor fi propuse măsuri de prevenire și combatere. Acțiunea mai are ca scop descurajarea, prin frecvența prezenței umane în locurile de ascundere și inhibarea unor acțiuni, ale acestora, așa cum au fost cele precedente”, a anunțat primarul localității, Sorin Sandu.