vineri, octombrie 4, 2024

Ultima ora

Sport

Brâncuși al lumii, sărbătorit la Craiova

Luni s-a dat startul săptămânii Brâncuși, la Craiova. Evenimentul a început cu expoziția „Brâncuși văzut prin ochii copiilor”, vernisaj care a fost inaugurat chiar la centrul care poartă numele marelui sculptor, în cadrul Muzeului de Artă din oraș.
La eveniment au fost prezenți, printre alții, vicepreședintele CJ Dolj, Antonie Solomon, managerul Muzeului de Artă, Emilian Ștefârță, dar și managerul Școlii Populare de Arte Cornetti, Iulia Andreea Croitoru. Elevii școlii Cornetti au fost chiar autorii expoziției din cadrul Centrului Brâncuși, iar numele acestora au fost făcute publice.
„Lucrările de artă fotografică au fost realizate de elevii Cristian Cumpătă, Antonia Uncheașu, Teodora Modan, Ștefan Stanojevic, Milica Dimitrijevic și Mihai Stănel. Lucrările de grafică și pictură au fost realizate de elevii Liviu Ionescu, Diana Stancu, Aitana Ferando, Irina Badea, Maria Comănescu, Mirabela Căpățână și Maria Biciușcă”, a spus managerul Școlii Populare de Arte Cornetti, Iulia Andreea Croitoru.
Prezent la eveniment, vicepreședintele CJ Dolj, Antonie Solomon s-a arătat impresionat de operele elevilor, subliniind totodată importanța marelui sculptor „furat de către omenire”.
„Este pentru prima dată în viața mea când particip la o asemenea manifestație. Faptul că niște elevi, îndrumați în cadrul Școlii Populare de Artă Cornetti de către profesori cu pasiune, au realizat această expoziție, spune foarte mult. Să-l vezi pe Brâncuși prin ochii copiilor. Din naivitatea lor iese adevărata bucurie. Brâncuși este primul furt de cultură la nivel mondial. Practic nu mai este al nostru. De asta e bine să ne amintim măcar o dată pe an că acest mare sculptor al omenirii a fost al nostru”, a spus vicepreședintele CJ Dolj, Antonie Solomon.
La deschiderea evenimentului a fost prezent și managerul Muzeului de Artă, Emilian Ștefârță. Acesta a vorbit la rândul său despre vernisaj și a invitat craiovenii la Centrul Constantin Brâncuși în această săptămână.
„Școala Cornetti începe o sesiune de evenimente care vor culmina duminică cu un simpozion. Până duminică sunt foarte multe evenimente susținute de Biblioteca Județeană, de Muzeul de Istorie. Acest spațiu nou creat, încă adăpostește o expoziție Brâncuși pentru câteva luni de zile. Vă așteaptă lucruri interesante în această săptămână”, a spus managerul Muzeului de Artă, Emilian Ștefârță.

Expoziție de carte la Biblioteca Aman


Vernisajul de la Centrul Constantin Brâncuși a continuat cu o expoziție de carte, în cadrul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”. Expoziția intitulată „Constantin Brâncuși în colecțiile Bibliotecii Aman” a adunat mai mulți elevi ai Liceului Voltaire din Craiova, care au avut prilejul de a afla informații, dar și de a viziona o prezentare multimedia.
La evenimentul de la Biblioteca Județeană au fost prezenți și managerul instituției, Lucian Dindirică, dar și vicepreședintele CJ Dolj, Mihai Neațu. Cei doi au invitat, la rândul lor, craiovenii să participe la evenimentele prilejuite de Săptămâna Brâncuși.
„Este un prim pas pe care îl începem în această săptămână, îl începem aici la Biblioteca Județeană, în săptămâna dedicată lui Constantin Brâncuși. Consiliul Județean, așa cum v-a obișnuit, alocă foarte multe efort și foarte multe energii către zona de cultură. Investim foarte mult în infrastructura dedicată culturii și în evenimente culturale”, a spus vicepreședintele CJ Dolj, Mihai Neațu.
Managerul Bibliotecii Aman, Lucian Dindirică, a vorbit la rândul său despre evenimentul organizat la sediul instituției pe care o conduce, dar și despre un alt eveniment la care va fi expusă o revistă unică în România, din 1921.
„«Brâncuși al lumii» este un eveniment care se desfășoară cum umbrela Consiliului Județean Dolj, iar evenimentele care sunt propuse începând de luni sunt organizate de instituții aflate în subordonarea Consiliului. La Biblioteca județeană propunem o expoziție de carte dedicată lui Constantin Brâncuși și o prezentare multimedia. Aducem în fața publicului titlurile de carte dedicate lui Constantin Brâncuși pentru a fi mai ușor de identificat pentru cei care sunt pasionați de acest subiect. Mai avem un eveniment care se va vernisa în cursul acestei săptămâni la Casa Dianu. Este vorba despre Constantin Brâncuși în exilul românesc. Cea mai importantă este acea revistă dedicată lui Brâncuși, din 1921, o lucrare care, din cunoștințele noastre, este unică în România”, a spus managerul Bibliotecii Aman, Lucian Dindirică.
Seria evenimentelor va continua marți, 14 februarie. Ziua pune la dispoziția publicului documente inedite provenind din perioada șederii marelui sculptor la Craiova și București. Renumitul arhitect italian Oreste Ruggiero este invitatul conferinței internaționale „Zborul – de la Da Vinci la Brâncuși”, manifestare care aduce în fața invitaților expunerea unor documente și fotografii inedite din Fondul Arhivelor Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe.
În ziua de 15 februarie, Muzeul de Artă, prin spațiile pe care le pune la dispoziție în Sala Oglinzilor și la Centrul „Constantin Brâncuși”, este gazda evenimentelor „Brâncuși și prietenii săi”, activitate cultural-educativă destinată elevilor, și „Constantin Brâncuși, între Pământ și Cer pe Calea Sufletelor”, o proiecție de film documentar și dezbatere.  Expoziția de cărți și documente reprezentative „Constantin Brâncuși în colecțiile Exilului Românesc” va deschide seria inițiativelor desfășurate joi, 16 februarie, care mai cuprinde „Brâncuși reloaded” și „Față în față. Începuturi”, ultimele două manifestări urmând să se desfășoare în spațiile puse la dispoziție de Galeria ARTA. Scriitorul Ion Deaconescu va intra în dialog deschis cu cititorii volumului-omagiu „Pasărea sunt eu”, un eveniment care se va desfășura vineri, 17 februarie, la Muzeul de Artă, în Sala Oglinzilor. O zi mai târziu, melomanii se vor putea bucura de un regal muzical, „Poveste din Bucureștiul de odinioară”, găzduit de Filarmonica Oltenia Craiova și pus în scenă de actrița Miruna Ionescu și de violonistul Valentin Albeșteanu, acompaniați Taraful de Oraș. Duminică, 19 februarie, atunci când este marcată Ziua Națională „Constantin Brâncuși”, vor avea loc două conferințe care tratează subiecte de cercetare și sinteză asupra operei sculptorului: „Atelierul lui Brâncuși”, susținută de prof. univ. dr. Ruxandra Demetrescu, și „De ce dormitează muza lui Brâncuși?”, avându-l ca autor pe prof. univ. dr. Cristian Robert Velescu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Politica