Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Drobeta” al judeţului Mehedinţi au efectuat 43 de misiuni, în acest weekend.
”În perioada 10-12 februarie a.c., pompierii mehedințeni au intervenit pentru stingerea a zece incendii, cinci dintre acestea izbucnite la gospodării, iar alte cinci manifestate la un spațiu comercial, un autoturism, o pubelă, anvelope uzate și vegetație uscată. Din fericire, nu au fost înregistrate victime, echipajele operative reușind să lichideze incendiile în limitele găsite, împiedicând propagarea flăcărilor”, spun reprezentanții ISU Mehedinți.
De asemenea, salvatorii mehedințeni au acționat și la trei accidente rutiere, în urma cărora trei persoane conștiente au necesitat îngrijiri medicale, doar două dintre acestea fiind transportate la spital de către echipajele SMURD.
Astfel, în noaptea de duminică, un echipaj de pompieri din cadrul Detașamentului Drobeta Turnu Severin a intervenit pe B-dul Tudor Vladimirescu din municipiu, pentru îndepărtarea unui copac și a unui stâlp electric stradal căzuți pe carosabil. Cu ajutorul accesoriilor din dotare, pompierii militari au degajat carosabilul, circulația fiind reluată în condiții de siguranță.
În cursul zilei de duminică, trei echipaje de pompieri din cadrul Detașamentului Drobeta Turnu Severin au intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă și o ambulanță SMURD pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o anexă gospodărească în localitatea Bistrița din comuna Hinova.
Au ars acoperișul anexei pe o suprafață de circa 10 mp, podul din blană de lemn pe o suprafață de circa 5 mp și mobilierul din încăpere. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost determinată de coșul de fum amplasat necorespunzător sau neprotejat termic față de materialele combustibile.
”Atragem atenția cetățenilor că nerespectarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor poate produce tragedii”, potrivit ISU Mehedinți.
Indicațiile pe care mehedințenii trebuie să le aibă în vedere în ce privește coșurile pentru evacuarea fumului:
- coșurilor de evacuare a fumului, sunt obligatorii verificarea, repararea, izolarea termică şi curăţarea periodică a acestora, fiind interzisă folosirea lor dacă sunt necurățate.
- Populația să manifeste prudență maximă la utilizarea sobelor sau a altor echipamente folosite pentru încălzirea locuinței. Înainte de culcare, focul din sobă trebuie întotdeauna stins.
- Nu se vor utiliza mijloace de încălzire (sobe, reșouri, calorifere electrice, aeroterme și altele) cu defecte sau improvizații, deoarece pot conduce la evenimente cu pagube sau chiar cu pierderi de vieți.
- Mai multe informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https:// fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit de pe App Store și Google Play.