miercuri, noiembrie 27, 2024

Ultima ora

Sport

Două femei, primele decese din cauza gripei confirmate în acest sezon

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a anunțat, joi, primele două decese confirmate cu gripă în actualul sezon.

Este vorba despre:

1. femeie în vârstă de 25 de ani, din mun.București, fără condiții medicale pre-existente și nevaccinată antigripal, confirmată cu virus gripal tip A, subtip H3;
2. femeie în vârstă de 50 de ani, din mun.București, având condiții medicale preexistente, dar nevaccinată antigripal, confirmată cu virus gripal tip A, subtip H1.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ministerul Sănătății oferă vaccinarea gratuită doar persoanelor aflate în categorii de risc, restul populației trebuie să cumpere vaccinul din farmacie pentru a se imuniza. Pentru acest sezon, Ministerul Sănătății au achiziționat 1,5 milioane de doze de vaccinuri, iar până la data de 1 ianuarie 2023 au fost vaccinate antigripal 1.428.483 de persoane din grupele de risc, scrie g4media.ro

În sezonul gripal 2019-2020, ultimul dinaintea pandemiei de COVID, au decedat 73 de persoane confirmate cu virus gripal, iar în sezonul 2018-2019 s-au înregistrat 199 de decese.

În săptămâna S 52 (26.12.2022-01.01.2023) numărul total de cazuri de infecții respiratorii (gripă clinică, IACRS și pneumonii) a fost de 74.567 cazuri. Deși în această săptămână au existat subraportări datorate sărbătorilor de iarnă, variația în plus față de media calculată de 48.489 cazuri din aceleași săptămâni din 5 sezoane prepandemice (2015-2019) a fost de 53.8%, fiind a 3-a săptamână consecutivă în care au fost depășite ratele istorice. Având în vedere succesiunea a 3 săptămâni epidemice, care au evoluat cu o intensitatea înaltă a activității gripale, putem vorbi de o situație de alertă epidemiologică, notează INSP.

Au fost raportate la nivel național 4.961 cazuri de gripă clinică comparativ cu 2.685 cazuri înregistrate în săptămâna precedentă, număr de cazuri mult crescut față de media calculată de 315 cazuri din aceleași săptămâni din 5 sezoane prepandemice (2015-2019). Cazurile de gripă clinică au fost raportate de 34 județe, cele mai multe fiind în municipiul București (2624) și în județele Brașov (441), Cluj (243) și Prahova (236).

Comparativ cu sezonul prepandemic 2019-2020, în sezonul actual, se înregistrează o creștere a numărului de cazuri clinice cu 5 săptămâni mai devreme.

Au fost raportate 38 cazuri de infecții respiratorii acute severe (SARI), cu 22 mai multe față de săptămâna precedentă și cu 36 mai multe față de aceeași perioadă a sezonului precedent.

În săptămâna 26.12.2022-01.01.2023 au fost raportate 154 cazuri confirmate de gripă (24 cu virus AH3, 35 cu virus AH1, 92 cu virus gripal A nesubtipat și 3 cu virus gripal B).

De la începutul sezonului au fost raportate 362 cazuri de gripă confirmate cu laboratorul:

204 cazuri cu virus gripal A nesubtipat
69 cazuri cu virus gripal AH3
81 cazuri cu virus gripal AH1
8 cazuri cu virus gripal B

România, în alertă epidemică

Chiar dacă suntem în cea de-a treia săptămână în care activitatea gripală este peste pragul epidemic și situația ar putea fi considerată epidemie, ministrul Sănătății nu o va declara ca atare, pentru a nu perturba activitatea economică și pe cea din școli. În locul restricțiilor, autoritățile mizează pe recomandări.

„Voi emite o instrucțiune – pentru că legea permite – de stare de alertă epidemică, pentru că declararea epidemiei pe baza unui ordin de ministru ne-ar pune într-o situație în care se generează automat anumite restricții. Or, ceea ce ne dorim este o abordare în sprijinul desfășurării activității economice și sociale, să menținem școlile deschise, să nu introducem iar măsuri de carantină și de izolare”, a anunțat joi ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Oficialul a mai spus că este posibil ca în acest sezon, vârful acestor infecţii să fie atins în intervalul 15 ianuarie – 10 februarie, după care va urma o scădere a cazurilor de viroze respiratorii, inclusiv de gripă. De obicei, durata valurilor de infecție este între 2 și 4 săptămâni, a adăugat ministrul: „Estimăm că spre sfârșitul lunii ianuarie vom intra pe un trend descrescător”.

Având în vedere aceste considerente, ministerul de resort recomandă câteva seturi de măsuri pe care populația le cunoaște deja din pandemie. Este vorba despre evitarea aglomerațiilor, aerisirea spațiilor închise, purtarea măștii de protecție, igiena mâinilor, utilizarea batistei de unică folosință în caz de tuse și strănut, consultarea medicului de familie la apariția semnelor de viroze respiratorii și a centrelor de evaluare și permanență organizate la nivel județean, precum și de continuarea vaccinării antigripale a categoriilor la risc: persoane peste 65 de ani, bolnavi cronic, copii și gravide.

Politica