Primăria Craiova a emis autorizația de construire pentru lucrările de reabilitare a clădirii Colegiului Carol I. Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei, spune că a fost nevoie ca ISU și Comisia Națională de Monumente să fie convocați într-o comisie și puși să se înțeleagă, pentru ca proiectul să poată fi demarat.
„S-a făcut ping-pong timp de mai bine de un an și jumătate între ISU și Comisia Națională de Monumente, referitor la grosimea pereților de la Colegiul Carol I. La fel ca în cazul Parcului Nicolae Romanescu, s-a așteptat foarte mult după Comisia Națională a Monumentelor de For Public, care este formată din specialiști independenți. După ce am convocat această comisie de analiză și s-au așezat cu toții la masă pentru a găsi soluții, am reușit să deblocăm situația. Astfel că astăzi, a venit și momentul mult așteptat: am semnat autorizația de construire pentru proiectul Reabilitare și consolidare corp central Colegiul Național Carol I și Opera Română Craiova. Am depășit aceste dificultăți, iar de mâine (nr. marți) constructorul se poate apuca de treabă”, a declarat, luni, Lia-Olguța Vasilescu.
Clădirea în care și-au petrecut anii adolescenței mari personalități ale României a suferit grave avarii după cutremurele din anii 1908, 1940, 1977, 1986 și 1990.
Intervențiile de restaurare cuprind zona interioară, sala de spectacole și fațadele Colegiului Național Carol I și ale Operei Române Craiova. Se va lucra la suprastructura clădirii, la instalațiile termice, de ventilare și climatizare, instalațiile sanitare și de gaze, instalațiile electrice, refacerea pereților interior și exterior etc. Colegiul va fi dotat cu mobilier nou, atât pentru sălile de clasă, laboratoare cât și pentru sălile dedicate personalului didactic. Lucrările de bază vor fi cele de restaurare, reabilitare și consolidare. Astfel, se vor restaura zonele interioare, cu păstrarea coridoarelor, picturilor și a casei scării monumentale.
Obiectivul este inclus în Programul Naţional de Construcţii de Interes Public sau Social, derulat de Compania Naţională de Investiţii. Valoarea contractului este de 97.733.587,88 lei iar durata estimată de realizare este de 30 de luni.
Reabilitarea Colegiului Carol I începe după ani de zile de așteptare
Contractul pentru acest obiectiv de investiții a fost semnat pe 16 martie 2021. Conform unui comunicat emis de CNI, în primăvara acestuia an, în mai puțin de o luna de la semnarea contractului, pe 07.04.2021, a fost emis Ordinul de începere pentru serviciile de proiectare. Problemele legate de avizele pe care ISU și Comisia Națională de Monumente aveau să le emită datează încă de la finalul lunii aprilie.
În anul 2018, primăria a pasat proiectul de reabilitare a Colegiului Naţional „Carol I“ către Compania Naţională de Investiţii. La acea vreme, autoritățile locale considerau că un astfel de obiectiv nu poate fi supărat din propriul buget. Atunci, lucrările au fost estimate la valoarea de 78.605.361 lei, fără TVA. Adică 93,5 milione de lei cu TVA, echivalentul a 19,4 milioane de euro.
Procedura de achiziție pentru acest proiect a demarat în luna septembrie a anului 2020, ofertele s-au primit până la data de 30 octombrie, iar constructorul a fost selectat la sfârşitul lunii ianuarie 2021, singura ofertă fiind depusă de Construcții Erbașu SA.