Ministerul Mediului anunţă că Hărţile de Hazard şi Risc la Inundaţii (HHRI) actualizate în cadrul proiectului RO-FLOODS sunt accesibile publicului. ”Practic, hărţile sunt, în sine, nişte instrumente care vor ghida autorităţile atât în ceea ce priveşte investiţiile în lucrări de apărare împotriva inundaţiilor, dar, mai ales, în planificarea urbană care va ţine cont de zonele cu risc la inundaţii”, afirmă ministrul Mediului, Tanczos Barna.
Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a prezentat, luni, Hărţile de Hazard şi de Risc la Inundaţii actualizate în cadrul proiectului RO-FLOODS, disponibile pe www.inundatii.ro.
Ele au fost realizate, cu sprijinul Băncii Mondiale, în cadrul proiectului ”Întărirea capacităţii autorităţii publice centrale în domeniul apelor în scopul implementării etapelor a 2-a şi a 3-a ale Ciclului II al Directivei Inundaţii – RO-FLOODS”, implementat de Ministerul Mediului şi Administraţia Naţională ”Apele Române”.
”Schimbările climatice sunt într-o continuă dinamică şi de aceea trebuie să fim pregătiţi pentru toate efectele lor. Apa este o resursă vitală pentru populaţie, dar, în acelaşi timp, poate fi şi un risc pentru comunităţi atunci când se produc inundaţii necontrolate. Hărţile de hazard şi de risc la inundaţii nu vor impiedica producerea acestor fenomene, însă vor putea ajuta la elaborarea unor planuri de management care să prevină sau să reducă efectele acestor fenomene. Practic, hărţile sunt, în sine, nişte instrumente care vor ghida autorităţile atât în ceea ce priveşte investiţiile în lucrări de apărare împotriva inundaţiilor, dar, mai ales, în planificarea urbană care va ţine cont de zonele cu risc la inundaţii. Toate statele europene îşi actualizează aceste hărţi, mai ales că inundaţiile au început să apară şi în zone în care nu au fost niciodată înregistrate astfel de fenomene. Hărţile României au fost elaborate de 200 de specialişti naţionali şi internaţionali şi sunt pasul cel mai important spre a avea, de la anul, şi planuri de management care să ajute la reducerea riscului la inundaţii în zonele expuse din ţara noastră”, a declarat Tanczos Barna, ministrul Mediului, potrivit News.ro
Hărţile de hazard şi de Risc la Inundaţii au fost elaborate pe parcursul a doi ani, iar în luna septembrie au fost avizate de Comitetele de Bazin de la nivelul celor 11 Administraţii Bazinale de Apă şi înaintate către Comisia Europeană.
Potrivit Ministerului Mediului, versiunile preliminare ale hărţilor elaborate în cadrul acestui proiect au fost încărcate într-un Vizualizator Web GIS pentru a fi analizate şi validate de experţii din cadrul Administraţiilor Bazinale de Apă şi ai părţilor interesate – instituţii selectate, precum primării şi alte organizaţii locale şi regionale. În total, peste 900 de experţi au primit accesul necesar pentru a putea analiza hărţile şi pentru a putea identifica zonele în care evaluarea trebuie reluată şi îmbunătăţită de experţii în modelare.
”Hărţile, care sunt accesibile oricărei persoane interesate, constituie un instrument esenţial pentru managementul integrat al riscului la inundaţii deoarece acestea sunt utilizate pentru planificarea măsurilor necesare pentru protecţia la inundaţii, pentru planificarea modului de utilizare a terenurilor şi pentru a preveni şi evita noi riscuri la inundaţii”, a arătat sursa citată.
O hartă de hazard la inundaţii indică zona care va fi inundată în timpul unor evenimente de inundaţii sintetice cu diferite probabilităţi anuale de depăşire. Mai mult, aceasta poate furniza informaţii privind adâncimea apei sau viteza de curgere a apei. O hartă de risc la inundaţii indică impactul potenţial al inundaţiilor asupra vieţii, a bunurilor şi a sănătăţii oamenilor, a economiei, patrimoniului cultural şi mediului. Pentru aceasta, hărţile de hazard sunt combinate cu informaţiile privind elementele expuse şi pagubele asociate din zonele inundate.