Uniunea Europeană a impus României, printr-o directivă, introducerea a trei substanțe noi în categoria drogurilor de mare risc. Este vorba despre substanțele 3-MMC, 3-CMC şi Eutylone.
Deși organismele europene spun că aceste droguri sunt la mare modă în Europa, fiind niște înlocuitori ai cocainei, amfetaminei și MDMA și că sunt răspândite “la scară industrială” pe continent, oficialii Agenției Naționale Antidrog (ANA) de la București dau din colț în colț când sunt întrebați despre aceste droguri.
Potrivit Agenției Naționale Antidrog, 3-MMC este “o catinonă sintetică cu efecte psihostimulante” și că “această substanță a fost identificată pentru prima dată pe piața europeană a drogurilor, în iunie 2012, în urma unei capturi vamale realizate în Suedia”.
Despre 3-CMC se spune că este tot “o catinonă sintetică cu efecte psihostimulante” și că ea a fost indentificată pentru prima oară în 2014, tot în Suedia.
Cât privește Eutylone, la fel, avem de-a face cu “o catinonă sintetică cu efecte psihostimulante”, identificată pentru prima oară în Polonia în 2014.
“Pe baza informațiilor disponibile, riscurile pentru sănătate asociate consumului acestor trei substanțe sunt asemănătoare cu cele identificate pentru alte catinone sintetice strâns înrudite și psihostimulante aflate sub control internațional. Pot apărea modificări cardiovasculare, neurologice, psihiatrice și alte efecte adverse ce includ simptome clinice precum: diaforeza, tahicardie, hipertensiune arterială, hipertemie, tahipnee, hiperactivitate, midriază (pupile dilatate), agitație, stare mentală afectată, agresivitate, halucinații, episoade pshihotice, și chiar convulsii”, se afirmă în răspunsul oficial al ANA.
Referitor la legalitatea celor trei substanțe pe teritoriul României, acestea “intră sub incidența Legii nr. 194 privind combaterea operațiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive”, scrie digi24.ro
Un document recent al Organizației Mondiale a Sănătății, discutat luna trecută la reuniunea de la Geneva, susține că 3-MMC induce efecte psihostimulante, durata depinzând de calea de administrare.
“3-MMC se administrează în mod obișnuit prin insuflație nazală (fornăit), pe cale orală și prin injecție intravenoasă. Alte au fost raportate ocazional căi, cum ar fi administrarea rectală și inhalarea sau fumatul. Risc ridicat utilizarea prin injectare a fost descrisă de persoanele care consumă droguri în contextul activității sexuale („chemsex” și „slamsex”), care includ bărbați care fac sex cu bărbați”, se spune în documentul OMS.
DIICOT a anunțat de mai multe ori în ultimul an reținerea unor persoane care comercializau 3-MMC și 3-CMC.
La Festivalul Electric Castle, de la Bonţida, de anul acesta un bărbat a fost prins în timp ce vindea un plic cu 3-MMC unui participant chiar lângă scena festivalului.
“În urma controlului corporal efectuat asupra inculpatului au fost descoperite și ridicate 7 plicuri conținând substanță susceptibilă de a produce efecte psihoactive (5,3 grame) și, cu ocazia percheziției autoturismului utilizat de acesta, alte 62 de plicuri conținând substanță susceptibilă de a produce efecte psihoactive (44 grame), un telefon mobil și suma de 4.150 de lei”, se afirmă în comunicatul DIICOT.
Un alt caz semnalat în urmă cu câteva zile de DIICOT spune că a fost oprit în trafic, în municipiul Pitești, o persoană în timp ce conducea sub influența unei substanțe cu efect psihoactiv. În urma perchezițiilor la locuințele acestuia au fost descoperite și ridicate cantitățile de aproximativ un kilogram de canabis și 300 de grame de substanță cu efect psihoactiv (3MMC), precum și instrumente de porționare și cântărire.
Foto:DIICOT