Vladimir Putin a semnat un decret care introduce beneficii financiare pentru persoanele care părăsesc Ucraina pentru a veni în Rusia, relatează Sky News.
Pensionarii, femeile însărcinate și persoanele cu dizabilități vor primi, de asemenea, beneficiile financiare. Decretul, publicat pe un portal guvernamental, arată că vor fi acordate plăți lunare de pensii de 10.000 de ruble (aproximativ 166 de euro) persoanelor care au fost forțate să părăsească teritoriul Ucrainei începând cu 18 februarie. Persoanele cu dizabilități vor fi, de asemenea, eligibile pentru același sprijin lunar, în timp ce femeile însărcinate au dreptul la o prestație unică.
Decretul precizează că plățile vor fi efectuate pentru cetățenii Ucrainei și pentru autointitulatele Republici Populare Donețk și Luhansk – două entități separatiste susținute de Rusia din estul Ucrainei pe care Moscova le-a recunoscut ca independente în februarie, într-o mișcare condamnată de Ucraina și de Occident.
Anterior, Putin a ordonat ca fiecare persoană care a sosit în Rusia din Donețk și Luhansk să primească o plată de 10.000 de ruble. Un decret separat semnat de Putin simplifică şederea şi dreptul de muncă a sute de mii de persoane care au părăsit Ucraina ducându-se în Rusia după declanşarea intervenţiei militare a Kremlinului în ţara vecină, relatează France Presse, potrivit Agerpres.
Potrivit acestor noi „măsuri temporare”, publicate sâmbătă, deţinătorii unui paşaport ucrainean, precum şi locuitorii teritoriilor separatiste proruse Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei, vor putea rămâne în Rusia „pe timp nelimitat”.
Până în prezent, ei nu puteau locui oficial în Rusia decât 90 de zile într-o perioadă de 180 de zile. Pentru o şedere mai îndelungată ei trebuiau să obţină un permis de muncă sau o autorizaţie specială.
Persoanele vizate au de acum „dreptul de a desfăşura o activitate profesională în Rusia fără permis de muncă”, precizează decretul. Totuşi, pentru a profita de această măsură, ele vor trebui să se supună unei prelevări de amprente digitale, fotografierii pentru identificare şi unui examen medical pentru o eventuală depistare de droguri şi de maladii infecţioase.
Textul interzice de asemenea expulzarea din Rusia a cetăţenilor ucraineni, în afara persoanelor eliberate din închisoare sau considerate periculoase pentru securitatea Rusiei.
Potrivit Moscovei, 3,6 milioane de persoane, între care 587.000 de copii, ar fi plecat din Ucraina în Rusia după declanşarea ofensivei pe scară largă a Kremlinului împotriva Kievului la sfârşitul lunii februarie. Autorităţile ruse încurajează aceste deplasări şi au deschis centre de cazare în toată ţara, notează AFP.
Potrivit ONU, până la 2 milioane de refugiaţi din teritoriile ocupate ale Ucrainei s-ar putea afla în Rusia, informează agenţia de presă ucraineană Unian.
Dar cifre exacte în acest sens nu există, pentru că armata rusă blochează posibilitatea intrării în zonele controlate de autorităţile ucrainene. Vicepremierul ucrainean pentru reintegrarea teritoriilor ocupate temporar, Irina Vereşciuk, declarase încă din 20 iunie că 1,2 milioane de ucraineni, inclusiv 240.000 de copii, au fost deportaţi forţat în Rusia de la începutul războiului, conform Unian.