Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE) acuză guvernul pentru lipsa transportului gratuit pentru elevi. Aceștia invocă respingerea Ordonanței de Urgență a Guvernului 50/2021, care viza transportul în siguranță al elevilor, adăugând că există aproximativ 430.000 de copii care merg la școală făcând naveta.
„Accesul elevilor navetiști la educație a fost constant blocat și periclitat, din cauza unei legislații inconsistente și a lipsei de interes față de aceast subiect din partea decidenților. Guvernele Ponta (OG 29/2013), Cioloș (OUG 69/2016), Dăncilă (OUG 51/2019, respinsă de Parlament), Orban (OUG 70/2020) au blocat accesul elevilor navetiști la educație, prin acte normative ce au împiedicat sau reglementat deficitar dreptul lor la transport gratuit. Nevoia de asigurare a unor măsuri ferme pentru sprijinirea elevilor navetiști a fost semnalată de către Comisia Europeană în Raportul “Education and Training Monitor 2019- Romania”1, precum în Raportului Băncii Mondiale din februarie 2018 privind condițiile si alternativele de
transport școlar. Astfel s-a constatat că există aproximativ 430.000 de elevi care fac naveta zilnic”, au declarat reprezentanții AVE.
Elevii vâlceni au menționat siguranța ca principal motiv pentru solicitarea lor, amintind inclusiv despre cazul tragediei de la Caracal, cu cele două fete răpite de Gheprghe Dincă, după ce au făcut autostopul. Elevii critică și felul în care guvernul a efectuat proceduri contradictorii.
„În urma presiunii societății civile ca urmare a tragediei de la Caracal, în care două eleve și-au pierdut viața pentru că nu există transport gratuit și sigur pentru elevi, precum și a angajamentelor partidelor politice, Parlamentul a adoptat Legea 226/2020, prin care a fost reglementat foarte clar modul în care se asigură transportul gratuit al elevilor. Chiar și cu această Lege adoptată, Guvernul a continuat să încalce dreptul elevilor la transportul județean gratuit, prin faptul că nu a alocat sumele necesare pentru serviciile de transport școlar adecvate și accesibile reprezintă elemente critice în cazul liceelo. Ca urmare, acesta a fost considerat un semnal dat autorităților să nu respecte legea, pentru că oricum va fi modificată prin OUG, ceea ce s-a și întâmplat în perioada imediat următoare – OUG 50/2021. Prin această ordonanță, a fost introdusă (pe lângă procedura de gratuitate deja existentă dar niciodată aplicată pentru că Guvernul României nu a asigurat și bugetul necesar), o procedură paralelă, contradictorie cu aceasta”, au adăugat reprezentanții AVE.