Rotaru critică Federația și cere copierea sistemului din Belgia

Jurnalul Olteniei
5 Min Read

Răzvan Burleanu a spus că se ia în considerare impunerea unui plafon salarial pentru cluburile din Liga 1: „Obiectivul principal este să oprim șirul promisiunilor neonorate privind salariile din Liga 1. Vrem să modificăm sistemul de licențiere, să creștem perioada de monitorizare financiară și să renunțăm la anumite termene de grație. O altă intervenție este să monitorizăm bugetul planificat. Fiecare club va trebuie să transmită o planificare, pe care să o putem urmări. O altă direcție luată în calcul este introducerea unui plafon salarial ca un procent din totalul veniturilor. În plus, vrem să încurajăm cluburile să dea un credit mult mai mare jucătorilor tineri, care pot reprezenta surse de venit”, a spus Răzvan Burleanu, în cadrul unei conferințe de presă.

Mihai Rotaru, finanțatorul de la CSU Craiova, este de părere că ideea Federației este bună, dar contează și în ce fel va fi aplicată. Astfel, finanțatorul alb-albaștrilor propune un copy-paste.

Consider că nu trebuie garantate cu drepturile tv, ci trebuie garantate. Fiecare club trebuie să vină cu o garanție în ceea ce privește drepturile salariale. Ar fi necesară o bugetare corectă. 80% din cluburile din Liga 1 își fac bugetul din pix. În momentul în care pui o plafonare pe salarii să spui exact cum e in MLS. Mi-a plăcut sistemul și l-am studiat când l-am transferat pe Mitriță. Ai doi MVP. Poți să îi dai un salariu de 1 milion de euro, la următorii doi-trei, niște salarii de 500 de mii de euro și tot așa. Ultimii zece de lot aveau salarii de 40 de mii pe an. Mitriță avea un milion, iar ultimii aveau 40 de mii de dolari pe an. Având în vedere această plafonare a salariilor și indirect a bugetului, să controlăm această bugetare, să nu mai fie făcută din pix. Să vii să garantezi. Eu vreau să dau la salarii trei milioane. Liga să îți permită să dai maximum trei milioane de euro sau să facă la nivelul Ligii 1. În Belgia, Screciu avea zece mii de euro pe lună. Dacă sărea la plafonul următor de 150 de mii, clubul plătea o taxă de 2-3 ori mai mare. Nu inventăm nimic, dai copy-paste, dar trebuie doar să ai binevoința să studiezi. Se pot face mult mai multe lucruri. Răspunsul, chiar dacă e diplomat, e că nu. Vreau să încercăm să facem mai multe lucruri pentru Liga 1, pentru fotbalul romanesc în general. În mod direct ne interesează ce se întâmplă în Liga 1. Vitrina fotbalului românesc este dată de performanța echipelor de club și de cea a echipei naționale. Sunt interdependente. Dacă nu ai performanță cu echipa de club, nu cred că vom face performanță cu echipa națională”, a declarat Mihai Rotaru la Digi Sport Special.

Burleanu e gata să câștige al treilea mandat la conducerea Federației, pentru că nu are nici măcar un contracandidat la alegerile din primăvară, iar Mihai Rotaru este de părere că acest lucru nu este un semn de unitate.

Este o greșeală, nu este un semn de unitate. Noi, în proporție de 70%, avem păreri în contradictoriu cu FRF. Nu face bine competiției ca echipa de pe locul trei să dea baraj pentru locul de cupele europene cu o altă echipă, care câștigă un alt baraj. Nu poate cineva să dea la facultate dacă nu a luat bacalaureatul, în speță dacă nu a intrat în play-off. Ni s-a transmis că noi suntem ‘Gică Contra’ tot timpul. Nu, nu suntem. Noi venim cu o propunere, ei nu ne bagă în seamă și mergem mai departe. Înainte de toate, trebuie să vedem ce se notează. Dacă se notează performanțele financiare ale echipelor de club, suntem undeva la un cinci. Dacă se notează performanțele echipei naționale vizavi de calificări, suntem la nota patru. Dacă se notează comunicarea la nivel de limbaj de lemn, suntem undeva la nota nouă-zece. La performanțele financiare ale Federației Române de Fotbal, avem un zece curat”, a mai spus Rotaru la Digi Sport Special.

Distribuie acest articol