România este statul european cu cea mai mică pondere de angajați care au trecut la telemuncă, ca urmare a riscului generat de COVID-19. Țara noastră este singura țară membră UE cu un procentaj mai mic de 20 la sută al salariaților care au muncit de acasă, în pandemie.
La nivel european, aproape 4 din 10 angajați au început să lucreze de acasă, în contextul izolării impuse de pandemie. Cele mai ridicate procente ale trecerii la munca de acasă au fost raportate în Finlanda, Luxemburg și Țările de Jos. România este statul din UE cu cea mai mică pondere de angajați care au trecut la telemuncă în pandemie, mai exact sub 20 la sută, potrivit Digi24.
Un website de vânzări online care conține și anunțuri de angajare a analizat numărul de recrutări dn ultimele luni. Anul 2020 a început cu 1.989 de anunțuri noi de angajare în regim de muncă de acasă. În luna februarie, totalul a urcat la 2.213 anunțuri. Însă din martie s-au observat scăderi în cadrul acestui tip de anunțuri. Cifrele au ajuns la 1.521 pentru iunie și la 1.501 pentru luna iulie.
În iulie 2020, cei mai căutați candidați au fost inginerii, cu peste 7.000 de anunțuri de recrutare. Au fost urmați de categoria șoferi, muncitori în servicii auto și curieri, cu peste 3.000 de anunțuri, iar pe locul al treilea au fost lucrătorii în producție, depozite și logistică. Angajatorii căutau, de asemenea, bone și menajere.
Potrivit EUROSTAT, doar 0,8% din forța de muncă ocupată din România muncea, de obicei, de acasă, anul trecut, reprezentând aproximativ 45 de mii de angajați. Tot în 2019, 5,4% dintre angajații din Uniunea Europeană lucrau de obicei de acasă. Mai multe țări înregistrau anul trecut procente mai scăzute. Printre acestea se află Germania, Spania, Cehia, România şi Bulgaria.
Așadar, pandemia a schimbat cifrele și România a trecut de la doar 0,8% din forța de muncă ocupată din ţară care muncea, de obicei, de acasă, în 2019 – ceea ce reprezenta aproximativ 45.000 de angajați – la aproape 20%, dar această proporție încă e mică raportat la realitatea din Uniunea Europeană.
Analistul financiar Iancu Guda spune că, telemunca are avantaje importante cât timp poți să desfășori activitatea de acasă – de exemplu, traficul din marile orașe și-ar putea găsi o ușurare, chiar dacă ar avea de suferit, în schimb, industria din zona spațiilor de birouri, din cauza scăderii gradului de ocupare.
Pentru familii ar putea însemna și o scădere a cheltuielilor pe care le-ar fi avut cu o bonă, cu transportul etc.
Analistul mai spune că, dacă are o productivitate bună, telemunca trebuie sprijinită, în special prin accelerarea programelor de sprijinire a companiilor.