Pandemia de coronavirus a afectat, într-un fel sau altul, întreaga țară, dar pentru cei care suferă deja de alte afecțiuni virale și au nevoie de tratament, ultimele patru luni nu au fost deloc ușoare. Majoritatea pacienților cu hepatită așteaptă și acum să ajungă la medicul lor curant pentru tratament, deoarece spitalele de boli infecțioase nu permit accesul acestora.
Marinela Debu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO), a vorbit despre disperarea pe care o simt pacienții cu hepatită pentru că și după 1 iunie accesibilitatea spre spitale este redusă.
„Pacienții cu hepatită au așteptat cumva cuminței la început, sperând că situația se va putea rezolva cât mai repede și se vor putea întoarce din nou la medicul lor curant, că e doar o situație temporară. Din păcate am observat că în ultimul timp această așteptare a început să producă neliniști, pentru că, ca orice boală, hepatitele virale au și ele momente în care au nevoie de suport. (…) În ultimul timp, însă, pacienții au început să fie de-a dreptul disperați pot să spun, pentru că accesibilitatea spre spitale este încă destul de redusă, chiar și după 15 mai și chiar și după 1 iunie”, a transmis președintele APAH-RO.
Reprezentanții APAH-RO au trimis mai multe scrisori către spitalele din țară și către Ministerul Sănătății pentru a li se da o listă cu spitalele care primesc pacienții cu hepatită, dar nu au primit un răspuns concret.
„Am trimis mai multe scrisori către spitalele din țară, unele dintre ele n-au răspuns. Am trimis și către Ministerul Sănătății, să ne dea o listă de spitale, din păcate nu am primit o listă concretă și cu niște explicații concrete, decât am fost trimiși la acel ordin. E ok acel ordin, dar cred eu că trebuie tradus pe înțelesul pacientului (…) Observăm că sunt spitale în țară unde pacientul ajunge, cu o programare, cumva reușește să ajungă, dar sunt spitale în țară unde pacientul sună și i se spune: sună altădată, nu știu când să zic să suni”, a mai precizat Marinela Debu, președintele APAH-RO.
Mulți pacienți hepatici care au medicul curant într-un spital de boli infecțioase nu reușesc să se trateze în această perioadă, motiv pentru care iau în calcul schimbarea medicului.
Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase la Institutul Național de Boli Infecțioase ”Matei Balș” din Capitală, confirmă că tratarea pacienților cu hepatită se face cu greu în această perioadă, pentru că în spitalele de boli infecțioase există un risc mai mare de îmbolnăvire cu COVID-19 decât în celelalte spitale. Astfel, riscul la care ar fi supuși pacienții face ca accesul lor să fie restricționat în această perioadă.
„Din păcate încă suntem în pandemie și încă situația e grea, dar eu cred întotdeauna că un echilibru e bun în toate lucrurile astea. Categoric că ne dorim ca pacienții noștri să fie tratați în continuare de către noi în măsura în care lucrurile s-au făcut bine până acum. Ce trebuie într-adevăr făcut la spitalele de boli infecțioase, vorbim de cele care sunt de primă linie, trebuie să existe niște circuite care să fie foarte clar delimitate pentru că într-adevăr sunt zonele contaminate și există un risc mai mare de îmbolnăvire decât la celelalte spitale”, a transmis medicul.
Potrivit doctorului Adrian Marinescu, la spitalul ”Matei Balș” se lucrează la stabilirea unor circuite care să permită accesul pacienților hepatici cât mai curând.
„În plan concret, noi lucrăm la ”Matei Balș” exact la stabilirea acestor circuite și sperăm ca în viitorul apropiat chiar să putem face în plan practic, în așa fel încât pacienții noștri să poată să urmeze tratamentul, mai ales că pacienții cu hepatită chiar au variante în momentul acesta. (…) Deci eu cred că lumea trebuie să fie liniștită că într-un viitor apropiat, cât de repede, să avem aceste circuite în așa fel încât tratamentul pacienților, care se face până la urmă în ambulator, să se poată face așa cum se întâmpla și până acum”, a adăugat doctorul Adrian Marinescu.
Potrivit statisticilor Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), în tratament cronic sunt aproximativ 17.600 de pacienți cu hepatită, din care 100 sunt copii.
În perioada pandemiei, pentru tratarea pacienților, s-a apelat și la telemedicină, un tip de consultație la distanță care a fost decontată de CNAS în cazul medicilor de familie. Posibilitatea decontării există și în cazul consultațiilor de specialitate desfășurate astfel.
„Pandemia ne-a dovedit faptul că aceste consultații la distanță au fost de preferat, ne-au ajutat să respectăm distanțarea socială. Au fost de preferat atât pentru medicii de familie, cărora într-adevăr le-am decontat aceste consultații la distanță, cât și de către pacienți. Prin urmare se poate extinde această consultație la distanță inclusiv pentru partea de consultații de specialitate din ambulatoriu. Avem în vedere lucrul acesta”, a transmis Adela Cojan, președintele CNAS.