marți, noiembrie 26, 2024

Ultima ora

Sport

Eticheta arată conținut de lactate, în realitate sunt grăsimi hidrogenate

Patiseriile din Dolj, în special cele din preajma şcolilor, au fost verificate de specialiştii Direcţiei pentru Agricultură Dolj. Aceştia au vrut să vadă dacă doljenii primesc ce plătesc. Controalele au arătat însă că, în multe cazuri, în loc de brânză în plăcinte, se găseşte ulei de palmier.

Controalele au fost realizate, anul trecut, în unitățile ce comercializează produse de panificație, cum sunt patiseriile, cofetăriile și fast-food-urile, și au dezvăluit că în multe cazuri produsele care pe etichetă conțin unt, brânză sau cașcaval, în realitate sunt specialități pe bază de grăsimi hidrogenate. Pe lângă etichetarea înșelătoare, s-au constatat probleme cu privire la siguranța alimentară.
În total, 47 operatori economici au avut parte de vizita inspectorilor de la Direcţia pentru Agricultură Dolj și de la Direcţia Sanitar Veterinară Dolj, dar şi cea a comisarilor de la Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea Sud-Vest Oltenia. Printre operatorii economici s-au aflat și chioșcurile din incinta sau din apropierea școlilor.
Supuse controlului au fost și 34 de unităţi de producţie, dintre care doar 10 nu utilizează în procesul de fabricaţie grăsimi hidrogenate, iar restul de 24 utilizează diferite specialităţi pe bază de grăsimi hidrogenate şi informează în mod greșit consumatorii, prin intermediul etichetelor în care se menţionează că produsele conţin brânză, caşcaval, etc.
După analizarea ingredientelor folosite la fabricarea produselor s-a constatat că materiile prime sunt înlocuite cu produse care conţin în procente diferite grăsimi hidrogenate.
În înstituțiile școlare Colegiul Naţional Elena Cuza, L.P.S. Petrache Trişcu, Liceul Traian Vuia şi Şcoala Gimnazială nr. 24 Sfântul Gheorghe magazinele ofereau elevilor numai produse cu ingrediente pe bază de grăsimi hidrogenate.
La Colegiul Naţional Carol I, Colegiul Naţional Fraţii Buzeşti, Colegiul Tehnic Energetic şi Colegiul Ştefan Odobleja se comercializau atât produse pe bază de grăsimi hidrogenate cât şi cu ingrediente pe bază de lapte. Doar în Şcoala Gimnazială Alexandru Macedonski și Şcoala Gimnazială nr. 39 Nicolae Bălcescu s-au găsit numai produse obținute din ingrediente naturale, pe bază de lapte.
Principala grăsime hidrogenată găsită în aceste alimente este uleiul de palmier, care din anul 2007 a devenit al doilea cel mai popular ulei comestibil din lume și cel mai utilizat ulei vegetal în industria alimentară. Autoritatea Europeană a Standardelor Alimentare (EFSA) a avertizat că substanţele găsite în uleiul de palmier sunt cancerigene şi că inclusiv un consum moderat al substanţelor respective reprezentă un risc pentru copii.
Deşi nu există studii ştiinţifice care să ateste cu adevărat nocivitatea acestui ulei, specialiștii admit că folosirea lui în exces crează creşterea colesterolului, probabilitatea bolilor cardiovasculare și favorizează apariţia unor boli precum diabet, ateroscleroză, tumori.
Pentru neregulile găsite au fost aplicate 12 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 41.000 lei şi 2 avertismente.

Politica