Ministrul Finanțelor a prezentat, joi dimineață, situația bugetului de stat, într-o conferință de presă de la minister. Florin Cîțu spune că deficitul bugetar din acest an va sări de 4 procente, mult peste ținta anunțată de Guvernul PSD la începutul anului.
„Dacă nu facem nimic deficitul bugetar va trece de 4 la sută. Rectificarea bugetară va veni cu un deficit peste patru procente dacă nu facem nimic. Noi avem câteva soluții ca să nu ajungem acolo”, a preziat Florin Cîțu.
Noul ministru al Finanțelor a acuzat guvernarea PSD că a lucrat cu „două bugete”, unul fiind folosit ca instrument de partid, pentru finanțarea baronilor. Cîțu spune că va sesiza organele penale pentru „constituirea unui grup infracțional organizat în domeniul financiar”:
„Ce am găsit la Ministerul Finanțelor a întrecut cele mai pesimiste așteptări ale mele. Nici instituțiile internaționale, cei de la Comisia Europeană, nu au știu aceste date. Economia României a fost condusă după două bugete. A existat un al doilea buget, cu toate informațiile reale, folosit pentru finanțarea baronii locali. Metoda folosită de Al Capone de a folosi două registre. Apar două întrebări aici: Ce facem cu acest jaf? Cine trebuie să plătească? Voi sesiza organele competente. Situația reală este mult mai gravă. Tot ce s-a întâmplat în ultimii trei ani a fost premeditat. În ultimii trei ani datele din buget au fost schimbate după plac, discreționar. Bugetul a fost transformat într-un instrument de partid. Nu se putea face acest lucru fără complicitatea Comisiei de Prognoză. Luăm în calcul sesizarea organelor constituirea unui grup infracțional organizat în domeniul financiar”, a declarat Florin Cîțu, noul ministru al Finanțelor.
Vești proaste de la Ministerul de Finanțe. Într-un interviu acordat in exclusivitate pentru Realitatea Plus, Florin Cîțu anunță că este foarte posibil ca rectificarea bugetară din noiembrie sa fie una negativă! Asta pentru că există o gaură la venituri încasate de 20 miliarde de lei, potrivit hotnews.ro
„Ca o concluzie generală, toate temerile au fost confirmate. Programarea trimestrială pentru venituri arată că veniturile bugetare trebuiau să fie 249 miliarde. După 9 luni de zile, sunt la 228, mai putin cu 20 de miliarde. Asta e ce era programat și ce s a reușit. Am tot spus că veniturile au fost supraestimate, acum avem și dovada publică”, a declarat Florin Cîțu.
Spre finalul lui noiembrie, noul Executiv ar trebui sa facă o rectificare bugetară. Florin Cîțu spune că aceasta va fi negativă.