OLT. 168 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române, marcată în judeţul Olt

Jurnalul Olteniei
3 Min Read

O serie de manifestări prilejuite de sărbătorirea Zilei Jandarmeriei Române au fost organizate, marţi, de Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Olt. Cu ocazia evenimentelor, mai mulţi jandarmi au fost înaintaţi în grad, înainte de termen.

Festivităţile au debutat la ora 12.00 în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Olt, unde, în prezenţa reprezentanţilor instituţiilor colaboratoare, a personalului inspectoratului, dar şi a foştilor comandanţi ai inspectoratului. Printre cei prezenţi s-au numărat prefectul judeţului Olt, Silviu Neacşu, şi preşedintele CJ Olt, Marius Oprescu.

În cadrul ceremoniei, au fost prezentate mesajele de felicitare adresate cu ocazia Zilei Armei și recompensele acordate celor mai merituoşi jandarmi olteni. Opt subofiţeri au fost înaintaţi în grad, înainte de termen: în gradul de plutonier adjutant şef, plutonier adjutant Cornel Racoviceanu, iar în gradul de plutonier adjutant, plutonierii majori Ionuţ Andrei, Ionuţ Cioc, Ionel Dincă, Ion Drăguţ, Mirela-Dalia Ivana, Florin Sebastian Minescu, Mariana-Alina Păun.

Totodată, au fost premiaţi câştigătorii concursurilor sportive şi s-au înmânat invitaţilor diplome aniversare și plachete.

Activităţile au continuat cu organizarea unor standuri de prezentare, ateliere interactive, puncte de contact şi informare în spaţiul public, pe B-dul A.I. Cuza din municipiul Slatina, în zona Consiliului Judeţean Olt şi a Instituţiei Prefectului – Judeţul Olt.

Au fost prezentate autospecialele de intervenţie, materialele folosite în misiunile de asigurare şi restabilire a ordinii publice, mijloacele de intervenţie antiteroristă, echipamente de comunicaţii şi câinii de serviciu pe care unitatea îi are în dotare. Totodată, în cadrul manifestărilor, au fost distribuite materiale promoţionale, informative şi preventiv-educative şi revista «Lege şi Ordine» editată de inspectorat”, a afirmat purtătorul de cuvânt al IJJ Olt, sublocotenentul Claudia Niţă.

Momentul care marchează întemeierea Jandarmeriei Române este 3 aprilie 1850 când, printr-un ofis domnesc, domnitorul Grigore Alexandru Ghica a aprobat hotărârea Divanului Obştesc, semnând „Legiuirea pentru reformarea corpului slujitorilor în jandarmi”.

Prin această lege s-a dat statutul juridic armei jandarmeriei şi s-au stabilit principiile de organizare şi funcţionare. La 23 iunie 1865, a fost redactat Regulamentul pentru serviciul jandarmeriei de oraş, prin care se stabilea locul şi rolul în noua formă de organizare, în urma căruia, deşi se aflau sub autoritatea Ministerului de Război, jandarmii au fost puşi sub autoritatea Ministerului de Interne.

Distribuie acest articol