miercuri, noiembrie 27, 2024

Ultima ora

Sport

Studenții Facultăţii de Drept, pe podium la un concurs internațional de mediere

" The more you give, the more you get! "

Acesta este în ultimul timp modul de gândire al Facultăţii de Drept din Craiova, care funcţionează ca o entitate ce sprijină studenţii la fiecare nivel de performanţă. De acest lucru au beneficiat şi studenţii Facultăţii de Drept din anul 3, Grigorie Robert, Ionişor Simona şi Ispas Laurenţiu. Cu sprijinul necondiţionat al decanului Sevastian Cercel, alături de Asociaţia Rotary Craiova, prin preşedintele Armand Calotă, care au avut încredere în studenți, aceștia au participat la Atena în cadrul competiţiei internaţionale de mediere organizată de INADR.

Constantin Adi-Gavrilă, în prezent antrenorul tinerei echipe de mediatori şi colegii săi, Anca Rusu şi Dan Mirea, alături de studenții entuziaști au dus facultatea pe podium, ocupând locul 3 dintr-un număr total de 22 de echipe din 9 ţări. După 2 zile de training-uri şi alte 2 de competiţie, după 3 runde preliminarii, echipa s-a calificat în semifinale şi apoi în finală. Facultatea de Drept din Craiova face astfel primul pas important în lumea internaţională a medierii prin această competiţie organizată de Elena Koltsaki şi preşedintele Meghan Sweeney . Este un premiu important pentru facultate, primul de acest gen, rezultat al eforturilor studenţilor, conducerii şi Asociaţiei Rotary, preocupată de performanţă. 

Policlinica Buna Vestire Craiova

Echipa nr.21 – Facultatea de Drept, Craiova

 

1.Drumul către Atena

Ce este mai exact medierea? Asta incercam noi să ne dăm seama în primele două luni de studiu alături de profesorul, antrenorul și renumitul nostru mediator, Constantin Adi Gavrilă. Întreaga procedură a fost mai complicată și mai interesantă decât ne așteptam, iar pe măsură ce cursurile progresau, am devenit fascinați de ideea de a deveni fie mediatori, fie consilieri în mediere.

De aceea, când profesorul nostru ne-a menționat turneul INADR, care avea loc în mai la Atena, am simțit că aceasta era oportunitatea perfectă de a explora lumea medierii și de a trăi aceeași emoție pe care o resimțea Adi atunci când ne preda despre mediere. Deși noi simțeam că era prea devreme să participăm, fiind recent introduși în acest domeniu, știam că trebuie să încercăm. Și așa am făcut!

Datorită ajutorului antrenorului nostru, Adi Gavrilă, domnului Decan Sevastian Cercel dar și spijinului Rotary Club Craiova, împreună cu Elena Koltsaky și colegii dumneai de la INADR, am reușit să facem primii pași din ceea ce avea să fie una din cele mai frumoase experiențe din viața noastră.

Cu toții au fost alături de noi pe întreg parcursul acestei experiențe, inclusiv colegii noștri de la cursul de mediere, care împreună cu domnul Dan Mirea și doamna Anca Rusu, ne-au dat încrederea și optimismul necesar pentru a putea face o impresie bună în cadrul competiției și pentru a putea pune Facultatea de Drept din Craiova pe hartă.

2.Pe locuri, fiți gata, start!

După ce ne-am pregătit pentru acest moment în ultima săptămână de cursuri de mediere și în timpul călătoriei cu mașina către aeroport, am ajuns în sfârșit în Atena. Am avut doar câteva ore de somn la dispoziție, iar apoi, la ora 9 dimineața a doua zi, a început pregătirea oferită de turneu.Toate persoanele implicate au fost minuate din prima zi până la sfârșit. Elena, Meghan și mulți alții ne-au ajutat să ne integrăm în această atmosferă, ghidându-ne prin fiecare etapă, training și rundă a competiției, făcându-ne să ne simțim ca acasă și ca veritabili membri ai familiei INADR.

Primele două zile, care au constat în cursuri de pregătire ținute de către mediatori internaționali, au fost spectaculoase și unice, fiind cu toții introduși în lumea medierii prin prisma experienței unor profeșioniști desăvârșiți, fiind cu adevărat norocoși să învățăm atât de multe de la oameni minunați, care au vorbit cu o adevărată pasiune și sinceritate despre viețile lor, despre ce înseamnă medierea pentru ei, dar mai ales, despre ceea ce ar putea să devină și să însemne medierea pentru noi.

Cursurile au fost deosebit de utile, turneul fiind unul dintre puținele care oferă pregătire înaintea competiției propriu-zise, interacțiunea cu judecătorii, antrenorii și participanții competiției fiind o incredibilă sursă de inspirație pentru noi.

3.Sfârșit de basm

Și astfel, următoarea zi, a început prima din cele trei runde preliminare. Începând din acest moment, eram cunoscuți drept echipa nr.21 din Craiova,România. În cadrul turneului, eram divizați în diverse încăperi, un membru al echipei interpretând rolul de mediator, în timp ce ceilalți doi interpretau rolul de client/avocat împreună în altă încăpere.

Ideea care a stat la baza acestui proces a fost ca fiecare dintre noi să ajungă în postura tuturor celor trei roluri pe parcursul rundelor preliminare, concurând cu echipe din Europa, cum ar fi Marea Britanie, Albania, Grecia, Irlanda, o echipă de peste Atlantic, respectiv SUA, dar și echipe precum Turcia și Siria.

A trebuit să ne confruntăm cu oameni care aveau mai multă experiență în domeniu, unii din ei cu ani de practică și turnee de mediere în spate, dar sincer vorbind, nu ne-a păsat. Noi știam de ce suntem în stare și am preluat tot ceea ce ne-au învățat Adi, Anca, Dan și restul trainerilor și am aplicat aceste cunoștiințe în cadrul celor trei runde preliminare, reușind să facem o treabă bună, dar cel mai important, reușind să ne simțim bine făcând asta.

Apoi s-a întâmplat ceva neașteptat…..echipa 21 a ajuns în semifinală! A fost o bucurie nesperat de mare să putem concura mai departe și ne-am emoționat toți trei la gândul că am putea ajunge în finală dacă reușeam să ne continuăm parcursul bun. Apoi, de parcă această ocazie nu era suficientă, câteva ore mai târziu am aflat că am ajuns în finală! Am profitat din plin de ocazie și am făcut-o să conteze. Am muncit din greu și am făcut tot ce ne-a stat în puteri să îi facem pe toți mândri de noi, mai ales Facultatea de Drept din Craiova, ai cărei reprezentanți eram și credem că am făcut o impresie bună, oferind o finală intensă și spectaculoasă.

Ceremonia de premiere care a urmat a fost un mod minunat de a încheia turneul și acest episod din viața noastră, care a reprezentat o experiență de neuitat, având astfel credința că, ocupând locul III la categoria ”Cea mai bună echipă de mediere” a fost un mod frumos de a-i mulțumi lui Adi, Facultății, Decanului Sevastian Cercel, Rotary Club, Ancăi, lui Dan și tuturor celor care au avut încredere în noi și ne-au susținut de la început.

Echipa nr.21 vrea să vă mulțumească din tot sufletul și sperăm să realizăm lucruri și mai mărețe în viitor!

 

Cu sinceritate,

Grigorie Robert, Ispas Laurențiu, Ionișor Simona

 

Politica