Protest în centrul Craiovei: „Jos guvernul tehnocrat!”

Redactia
5 Min Read

Câteva sute de sindicalişti din sistemul de învăţământ, sistemul sanitar, dar şi angajaţi ai Companiei Naţionale „Poşta Română” au protestat, joi, în Piaţa Prefecturii din Craiova.

Protestatarii au avut mai multe nemulţumiri, între care faptul că legea dialogului social nu a fost modificată, dar şi faptul că guvernul nu a promovat proiectul niciunui act normativ privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Oamenii au strigat „Jos guvernul tehnocrat!”, cerând demisia Guvernului Cioloş. Și clasa politică este blamată de sindicalişti, pentru faptul că după plecarea guvernului Ponta din fruntea ţării, nu şi-a asumat guvernarea.

„Noi vrem să atragem un blam şi asupra clasei politice care, în mod, zic eu samavolnic a renunţat la guvernare, pe care trebuia să şi-o asume şi să meargă mai departe. Însă după demisia guvernului Ponta a venit acest guvern care, practic, nu are nicio responsabilitate, iar clasa politică se complace în această situaţie. Nu ştiu ce aşteaptă”, a declarat Constantin Rada, liderul FSLI Dolj.

„Revendicările noastre sunt în principiu următoarele: elaborarea de urgenţă a legii salarizării sistemului bugetar pentru că s-a tras prea mult de timp. Guvernul Cioloş are, iată, şase luni de când guvernează, dar ne aflăm în acelaşi stadiu. Ei vor o lege a salarizării, dar fără bani. Acest lucru nu se poate. De asemenea, cerem modificare legii dialogului social prin care contractul colectiv de muncă să poată fi semnat la nivel de unitate. Avem şi nemulţumiri specifice învăţământului, este vorba de nedecontarea navetei personalului din învăţământ de către toţi primarii, neadaptarea programelor şcolare, noi discutăm de acest lucru de ani de zile, dar din păcate nu se întâmplă nimic în sensul ăsta. De asemenea, dorim măsuri legislative care să ducă la depolitizarea învăţământului. Din păcate, învăţământul este puternic politizat. Am solicitat şi guvernului Ponta, am solicitat şi Guvernului Cioloş să elaborăm o metodologie de concurs pentru ocuparea funcţiilor de conducere, director, director adjunct în învăţământul preuniversitar prin care să eliminăm politicul. Dorim eliminarea costului per elev, care produce mari disfuncţii în învăţământ şi deblocarea debirocratizării sitemului de învăţământ”, a completat Rada.

Sindicaliştii din sănătate vor modernizarea sistemului.

„Scandalul Hexi Pharma ne-a arătat că, din păcate, corupţia, în România, a ajuns la cel mai înalt nivel. Noi, de anul trecut tot protestăm împotriva nedreptăţilor mai ales în sistemul de sănătate românesc. De 25 de ani sistemul este nereformat. Noi ne dorim o modernizare a sistemului de sănătate românesc în primul rând în interesul pacientului şi, de ce nu, în interesul salariaţilor sistemului. Vrem o salarizare corespunzătoare, pentru că bani sunt în sistemul de sănătate, dar sunt gestionaţi fraudulos”, a afirmat Ion Cotojman, preşedintele Federaţiei „Hipocrat”.

Poştaşii au fost solidari „cu colegii din sectorul bugetar în ceea ce priveşte legea salarizării”, dar au şi ei nemulţumirile lor.

„Noi suntem într-un conflict deschis cu Compania Naţională Poşta Română. Solicităm majorarea salariului, întrucât 40% -50% dintre angajaţi sunt pe salariu minim. Salariul minim este pentru necalificaţi, ori noi avem salariaţi cu calificare, cu vechime de 15 -20 ani. Personal suficient nu este. Și aici ne întâlnim cu opoziţia companiei. Atunci când avem un post vacant ni-l blochează şi refuză să facă angajări. În judeţul Dolj, ca şi în ţară, avem salariaţi care sunt plătiţi pe 4-6 ore, deşi muncesc 8 ore şi compania refuză să reîntregească normele acestor salariaţi.

Pe de altă parte, condiţiile de muncă sunt sub orice critică, sunt subunităţi poştale fără apă curentă, fără toalete, fără curent, cu pereţii căzuţi, tavane sparte. În privinţa concediilor, pe care unii angajaţi, în special cei din rural, nu şi le-au mai luat de patru ani, avem promisiunea că în cursul lunii iunie, Guvernul va propune o iniţiativă legislativă de modificare a legii serviciilor poştale pentru angajare pe perioadă determinată”, a declarat Titi Roman, preşedintele Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România.

Liderii sindicali au mers în audienţă la prefectul Sorin Răducan şi i-au expus solicitărilor lor, pe care prefectul le-a spus că le va transmite Guvernului.

Astfel de acţiuni de protest ar putea fi organizate şi în perioada următoare.

 

 

 

 

Distribuie acest articol