În perioada 18-24 aprilie a.c., la nivel naţional s-a derulat programul: „Să ştii mai multe, să fii mai bun”,în cadrul săptămânii extraşcolare Şcoala Altfel.
Astfel, şi la nivelul I.P.J. Vâlcea, Serviciul Rutier împreună cu Biroul Rutier Biroul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, lucrători de poliţie cadrul posturilor şi secţiilor de poliţie şi sprijiniţi de Inspectoratul Şcolar Judeţean au desfăşurat activităţi educativ-preventive în peste 40 de unităţi de învăţământ din judeţul Vâlcea în scopul în scopul prevenirii implicării elevilor în evenimente rutiere.
În municipiul Râmnicu Vâlcea s-au desfăşurat activităţi educative în rândul preşcolarilor şi şcolarilor de la mai multe grădiniţe şi şcoli gimnaziale din judeţul Vâlcea. Elevii au participat la activităţi practice sub forma: jocurilor de rol (au avut pe rând calitatea de biciclist, pieton, poliţist,conducător auto), concursuri de desen (cei mici au desenat indicatoare rutiere, semafoare şi alte elemente din traficul rutier). Pentru reprezentarea regulilor de circulaţie în spaţiu real poliţiştii rutieri au folosit indicatoare rutiere şi semafoare electrice pentru copii. În acest spaţiu real, aplicativ, copiii conştientizează mult mai uşor riscul rutier generat de nerespectarea regulilor de circulaţie iar prin intermediul jocului, cei mici îşi însuşesc mult mai uşor regulile de circulaţie.
De asemenea, elevii de liceu din cadrul Liceului Tehnologic Căpitan Nicolae Pleşoianu au încercat ochelarii care simulează prezenţa alcoolului în organism şi au participat la un test de conducere pe un simulator auto 3D, care simulează toate condiţiile meteo dar şi starea de alcoolemie. Aceste activităţi au avut ca principal scop reducerea riscului de implicare al elevilor în evenimente rutiere.
În mediul rural, la 25 de şcoli din ciclul gimnazial s-a desfăşurat activitatea intitulată „Microbuzul Siguranţei Rutiere”. Elevii au pornit într-o călătorie cu microbuzul şcolar alături de un poliţist şi un cadru didactic pe traseele pe care aceştia le parcurg spre şcoală. Cu acest prilej, le au fost explicate regulile generale de circulaţie, semnificaţia tuturor indicatoarelor rutiere, marcajelor rutiere şi au fost informaţi asupra zonelor cu risc accidentogen ridicat în scopul reducerii riscului de victimizare al elevilor în accidentele de circulaţie. La aceste activităţi au participat peste 650 de elevi din judeţul Vâlcea. De asemenea, poliţiştii le-au dat recomandări rutiere conducătorilor auto ai microbuzelor şcolare în vederea respectării normelor rutiere cu privire la regimul legal de viteză, oprirea şi staţionarea în spaţiile special destinate, respectarea numărului de locuri prevăzut, fiind purtate şi alte discuţii pe teme de educaţie rutieră.