Tânărul, de 21 de ani, din Drăgăşani, județul Vâlcea, student la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Craiova, care a ajuns în spatele gratiilor în toamna anului 2014, după ce a furat un pistol Mauser cu bile, în valoare de 1.000 de lei, de la magazinul de arme şi muniţii situat pe strada Brestei din Craiova, lângă unitatea de învăţământ unde era înscris acesta, a fost condamnat definitiv. JudecătoriiCurții de Apel Craiova au menținut, joi, 21 aprilie a.c., hotărârea Judecătoriei Craiova prin care inculpatul a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 3 ani și 80 de zile de muncă în folosul comunității. Hotărârea este definitivă.
Reamintim că, pe 21 octombrie 2014, Andrei Buză, purtând un bluzon cu o glugă bine trasă pe faţă, a intrat în magazinul de arme şi muniţii de pe strada Brestei din Craiova, aparţinând SC Safta Invesz SRL Craiova şi, profitând de faptul că vânzătorul nu era atent, a furat un pistol marca Mauser de calibrul 10x22T, expus la vânzare în magazin şi a rupt-o la fugă pe jos. Poliţiştii craioveni au fost alertaţi imediat, fugarul fiind observat la intersecţia străzilor Transilvania şi Libertăţii, în zona Facultăţii de Agronomie. Oamenii legii l-au prins, l-au imobilizat şi l-au dus la sediul Secţiei 1 Poliţie Craiova, unde au ajuns şi poliţişti ai Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, care l-au identificat, stabilind că este vorba despre Andrei Alexandru Buză, de 21 de ani, din oraşul Drăgăşani, judeţul Vâlcea, student la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport. Oamenii legii au recuperat şi pistolul, în valoare de aproximativ 1.000 de lei, pe care tânărul îl furase ca să-l vândă, după cum s-a stabilit din cercetări. În cursul serii de 21 octombrie a fost reţinut pentru 24 de ore, iar pe 22 octombrie a fost prezentat Judecătoriei Craiova cu propunere de arestare preventivă. Instanţa a admis propunerea procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova şi a emis pe numele tânărului mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile, care a fost prelungit de mai multe ori. Procurorii au finalizat cercetările şi l-au trimis în judecată pe student, în stare de arest preventiv, pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, dosarul fiind înregistrat la Judecătoria Craiova pe 5 noiembrie 2014. Tânărul a cerut de mai multe ori, pe parcursul procesului, să fie eliberat, cereri admise de Judecătorie, dar respinse de Tribunalul Dolj după ce au fost contestate de procurori, la începutul lunii martie 2015 fiind internat obligatoriu în baza hotărârii instanţei.
Pe 4 decembrie 2015, Judecătoria Craiova a pronunțat sentinţa în procesul studentului, acesta fiind condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani: „Condamnă inculpatul Buză Alexandru Andrei la pedeapsa de 2 ani închisoare. În baza art. 91 C. pen. dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 3 ani, conform dispoziţiilor art. 92 C. Pen. Obligă inculpatul ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Vâlcea, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În baza art. 93 alin. (2) lit. d) C. pen. impune condamnatului să execute următoarea obligaţie: – să nu părăsească teritoriul României, fără acordul instanţei de judecată. În baza art. 93 alin. (3) C. pen., pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 80 de zile în cadrul Primăriei Municipiului Drăgăşani, jud. Vâlcea. Obligă inculpatul Buză Alexandru Andrei la plata sumei de 1.200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Cu apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 04.12.2015”, se arată în sentinţă.
Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au declarat apel împotriva acestei sentințe, iar la sfârșitul săptămânii trecute, joi, 21 aprilie a.c., Curtea de Apel Craiova a pronunțat sentința definitivă, menținând pedeapsa primită pe fond de inculpat: „Admite apelul. Desfiinţează în parte sentinţa. Dispune prelevarea probelor biologice de la inculpat, în vederea introducerii profilului genetic în S.N.D.G.J. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului, din care 260 lei reprezentând onorariu apărător oficiu, se va suporta din fondurile Ministerului Justiţiei. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică din 21.04.2016”, se arată în hotărârea instanței.