Pornind de la definiţia accidentului eveniment fortuit, imprevizibil, care întrerupe mersul normal al lucrurilor (provocând avarii, răniri, mutilări sau chiar moartea) şi adăugând şi noţiunea de rutier ajungem la întrebarea, cum putem să prevenim acest fapt produs pe drumul public întâmplător, banal, care aduce nenorocire.
Răspunsul este conduită preventivă în trafic din partea TUTUROR PARTICIPANŢILOR LA TRAFIC.
Miercuri, 13 aprilie a.c., Serviciul Rutier Vâlcea împreună cu Biroul Rutier Vâlcea, Biroul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi sprijiniţi de Asociaţia Victimelor Accidentelor de Circulaţie organizează şi desfăşoară un eveniment informativ – preventiv pentru conştientizarea tuturor vâlcenilor că în calitate de participanţi la trafic pot deveni victime sau pot face victime şi oferirea de sfaturi pentru a evita astfel de tragedii.
Scopul activităţilor de mâine este acela de a preveni implicarea acestora în evenimente rutiere.
Printr-o conduită preventivă în trafic se înţelege:
– să nu se oprească sau să se staţioneze în locuri unde ar putea împiedica desfăşurarea normală a traficului rutier;
– să nu se depăşească coloana de autovehicule oprite la semafor;
– să nu se treacă la culoarea roşie a semaforului electric;
– să nu se claxoneze inutil;
– să se acorde atenţie la semnalele agenţilor de circulaţie,
– să nu conducă autovehicule pe drumurile publice, după ce, în prealabil, au consumat băuturi alcoolice;
– utilizarea corectă a luminilor de întâlnire, chiar şi pe timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri şi a celor de ceaţă în condiţiile prezenţei acestui fenomen;
– adaptarea permanentă a vitezei de deplasare la condiţiile de drum;
– utilizarea, de către toţi ocupanţii autovehiculelor a centurilor de siguranţă;
– evitarea, pe cât este posibil, a manevrelor de depăşire care nu sunt absolut necesare. Acestea nu scurtează semnificativ timpul de deplasare, însă pot pune în pericol siguranţa traficului rutier;
– evitarea acţionării bruşte a sistemului de direcţie şi a mecanismului de frânare al autovehiculului.
Totodată, este necesar să fie reamintită pietonilor necesitatea respectării cu stricteţe a regulilor privind deplasarea pe drumul public, prin evitarea, pe cât posibil, a folosirii părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă. Astfel, se va insista asupra asigurării temeinice înaintea traversării drumurilor şi efectuării acestei manevre numai după ce există certitudinea că traversarea se poate face în condiţii de siguranţă.
Activitatea preventivă se va desfăşura atât în mun. Râmnicu Vâlcea, cât şi în alte zone cu risc ridicat de accidente din judeţ.
Astfel, poliţiştii din cadrul Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi Serviciului Rutier de la ora 10.00 vor fi alături de vâlceni în centrul comercial Winmarkt Cozia Shopping Center unde se va înfiinţa un „cabinet de educaţie rutieră”.
Se vor purta discuţii cu persoanele prezente, atât angajaţi, cât şi vizitatori, pentru reamintirea regulilor elementare de participare la trafic pentru prevenirea produceri de accidente rutiere. De asemenea, cetăţenii vor primii materiale preventive (pliante, flyere, cărţi de legislaţie rutieră) pentru o mai bună vizualizare şi memorare a proiecţiei reale de siguranţă rutieră.
De asemenea, cei interesaţi vor primi veste reflectorizante, utile pentru cei care se deplasează cu bicicleta, atelaje cu tracţiune animală şi mopede. Purtarea vestei
reflectorizante este obligatorie de la lăsarea serii până în zori sau când vizibilitatea este redusă pentru prevenirea producerii accidentelor rutiere.
Totodată, poliţiştii responsabili de educaţia rutieră şi prevenirea criminalităţii se vor întâlni, începând cu ora 13.00, cu liceeni Colegiului Economic din municipiul Râmnicu Vâlcea în cadrul unei activităţi educative. Elevii vor fi informaţi prin înmânarea de materiale informative şi cărţi de legislaţie rutieră, utile acestora pentru învăţarea tainelor legislaţiei rutiere în vederea obţinerii permisului de conducere. Pe primul plan rămâne însă conştientizarea de către viitori conducători auto, şi nu numai, a riscurilor nerespectării normelor rutiere.
Îşi vor face simţită prezenţa în stradă şi poliţiştii Serviciului Rutier împreună cu cei din cadrul Biroului Rutier Râmnicu Vâlcea şi Formaţiunilor Rutiere din cadrul Poliţiilor Oraşelor Brezoi, Călimăneşti, Berbeşti, Băbeni, Drăgăşani şi Horezu care o dată cu supravegherea traficului rutier pentru prevenirea producerii de evenimente negative, vor distribui pliante, cărţi de legislaţie rutieră şi veste reflectorizante tuturor participanţilor la trafic, în mai multe zone din judeţ.
Poliţiştii vor oferi recomandări preţioase pentru a prevenii producerea accidentelor rutiere pe fondul principalelor cauze generatoare de accidente rutiere(neadaptarea vitezei/viteza excesivă, traversarea neregulamentară, neacordare prioritate pietoni, abateri biciclişti şi conducerea sub influenţa alcoolului).
În perioada 11-13 aprilie a.c., poliţiştii rutieri din cadrul IPJ Vâlcea vor desfăşura acţiuni de control în trafic privind legalitatea transportului public de persoane, împreună cu specialiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul IPJ Vâlcea şi ISCTR.
Acestea vizează reducerea numărului de accidente în care sunt implicate autovehiculele destinate transportului public de persoane şi a gradului de victimizare a celor implicaţi, respectiv combaterea „pirateriei” prin verificarea legalităţii derulării transportului public de persoane, în trafic naţional, efectuat prin
curse regulate, ocazionale şi întărirea colaborării între instituţiile statului cu atribuţii în domeniul siguranţei şi securităţii transporturilor rutiere.
NU UITA! VIAȚA ARE PRIORITATE!