Acuzaţii la adresa SJU Slatina. O pacientă a făcut plângere la poliţie pentru modul în care a fost tratată de personalul medical
Joia trecută, în jurul orei 22, o tânără din comuna olteană Vişina, ne-a contactat telefonic şi, plângând, ne-a rugat să o ajutăm, întrucât are dureri insuportabile, iar personalul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Slatina nu vrea să o ajute.
Andrei Ionela Mariana, mamă a unui copil de opt ani, ajunsese la urgenţa spitalului la ora 16, trimisă de medicii de la Corabia, iar până la ora la care ne sunase nu i s-a făcut niciun calmant. Având dureri insuportabile femeia a cerut să i se dea un calmant. A intrat însă într-un conflict cu o asistentă, conflict în urma căruia a ieşit din spital. Când ne-a sunat, se afla încă în curtea unităţii medicale.
„Din Corabia m-au trimis aici, am fost tratată foarte frumos acolo, dar mi-au spus că nu pot depista ce am. Aici mi-au depistat pietre la rinichi şi mi-au spus că de-asta am dureri aşa mari. În ce hal au tras de mine… ei vor bani, asta e tot. De la ora patru am ajuns la spital. Care venea cu banul intra. Pe mine m-au lăsat ca pe un câine. Și nu înţeleg de ce atât timp cât am o asigurare. Am stat de la ora patru, dar nu mai pot. Am durerea pe piciorul drept de nu mai pot să stau în el. I-am rugat frumos să-mi scoată branula şi i-am rugat frumos să îmi dea un calmant că nu mai pot de dureri.
Mi-a spus: Vorbeşte frumos cu mine că altfel te duci acasă, bei ceai de cozi de cireşe. I-am zis, bine nu mă primiţi, mă duc, dar scoteţi-mi branula. Și mi-a zis: băi fată tu vezi cum vorbeşti că eşti la mâna mea. Mi-am luat geanta, mi-am cerut scuze pentru deranj şi când am ieşit în urgenţă a tras de mine că i-a spus o doctoriţă să nu mă lase să plec cu branula. Asistenta a tras de mine pe holurile spitalului şi au venit şi trei-patru băieţi de la pază să tragă de mine. Au vrut să mă facă să mă pună să semnez cu forţa biletul de externare din spital. Nu mai pot de dureri, vă rog din suflet”, ne-a spus femeia, plângând, la telefon.
Am sunat la spital, unde am fost direcţionaţi în triaj. Acolo a răspuns revoltat unul dintre medicii de gardă.
„Problema e a dânsei, probabil, nu a noastră. Puteţi afla, mâine, de la mangerul spitalului, de la purtătorul de cuvânt. E o pacientă care a refuzat să mai fie tratată, a plecat, a urlat pe aici. Care e problema? Vă daţi seama cât de grav era pacienta dacă urla şi ţipa, avea timp de sunat la presă”, a spus ironic doctorul.
Am încercat să îi explicăm că nu am sunat pentru a ne interesa de un scandal, ci pentru că o pacientă ne-a contactat plângând, cerând ajutor.
Reacţia doctorului: „Păi, dumneavoastră rezolvaţi problema pacienţilor, dar care e problema medicală vine la noi, dacă are o problemă legală merge la poliţie, nu la presă, domne, ce suntem aici? S-a rezolvat, domne problema, a plecat fără să i se acorde asistenţă medicală, cum doreşte, e treaba dânsei. Problemele se rezolvă între pacient şi doctor. Nu are treabă nici poliţia, nici presa”.
Ulterior, doctorul cu pricina a închis telefonul. În tot acest timp, pacienta se afla în curtea spitalului. Am contactat-o din nou şi i-am spus să se întoarcă în spital pentru a fi tratată.
Femeia însă a înţeles de la asistentă că nu mai are ce căuta în acel spital: „Mi-au spus că dacă plec de acolo să nu mai vin. Sunt în faţa spitalului ca un câine”, ne-a spus Mariana.
În cele din urmă femeia a mers la sediul Poliţiei Municipale din Slatina unde a depus o plângere.
A doua zi, l-am contactat pe directorul medical al spitalului care ne-a declarat că, potrivit fişei medicale, pacienta avea calculi renali care însă nu necesitau intervenţie chirurgicală, ci tratament în ambulatoriu. Acesta a afirmat şi că situaţia va fi discutată în Consiliul Etic.
„La ora 16 a ajuns în triaj, la ora 18 s-au făcut primele analize – hematologia, la 18.23 EKG, la ora 19.30 s-au luat analizele de biochimie pe care le-au cerut medicii specialişti care au făcut consultul. La ora 19.10 s-a făcut consult ecografic pentru colică abdominală care a evidenţiat calculi renali pe rinichiul drept. Un calcul de 0,5 mm neobstructiv. Pentru aceşti calculi nu se face spitalizare, ci tratament în ambulatoriu. Dânsa nu a mai aşteptat să îi pună perfuzia litică. Atunci când i-au pus branula pentru a i se lua sânge, dânsa se aştepta probabil să îi pună şi medicaţie, ceva. I s-a spus că după consult şi rezultatul analizelor se va face. La ora 20.55 scrie că părăseşte spitalul cu branula la antebraţul stâng. Colica renală este dureroasă, din păcate.
Partea cealaltă, rămâne de verificat şi de stabilit dacă sunt probleme legate de modul de adresare, prin Consiliul Etic”, ne-a declarat dr. Cătălin Pătru, directorul medical al spitalului.
Durerea de colică renală era, de fapt, apendicită
Joi noaptea s-a dus acasă la Vişina, iar vineri a mers la spitalul din Caracal. Acolo medicii au depistat că femeia avea, de fapt, apendicită. Duminică a fost operată.
„La Slatina mi-au spus că am piatră la rinichi şi m-au dat afară şi eu nu mai puteam de dureri. Puteam să mor. Eu, asigurată, să mor la mine în ţară? Nu se poate aşa ceva”, ne-a spus Mariana.
Femeia este hotărâtă să îşi facă dreptate, fie şi în instanţă.