Proprietarii care au clădiri mai vechi de peste 100 de ani, dar şi cei care deţin astfel de proprietăţi cu o vechime cuprinsă între 50 şi 100 de ani, beneficiază de reduceri semnificative la impozitul pe clădire. Totodată, cei care au plătit mai mult decât trebuia, își pot cere banii înapoi.
Conform Codului fiscal, persoanele fizice care deţin clădiri mai vechi de 50 de ani beneficiază de reduceri la impozit. Conform unui răspuns oficial transmis de către Direcţia de Impozite şi Taxe (DIT), „valoarea impozabilă a clădirii se reduce în funcţie de anul terminării acesteia, după cum urmează: a) cu 50% pentru clădirea care are o vechime de peste 100 de ani de la data de 1 ianuarie a anului fiscal de referinţă; b) cu 30% pentru clădirea care are o vechime cuprinsă între 50 de ani şi 100 de ani inclusiv, de la data de 1 ianuarie a anului fiscal de referinţă”, se arată în răspunsul transmis „Jurnalul Olteniei”.
După o renovare majoră, anul terminării se actualizează în anumite condiţii
Totuşi, cei care au efectuat lucrări de renovare majoră la clădirile din proprietate trebuie să ştie că lucrurile stau diferit.
„Din punct de vedere fiscal, anul terminării se actualizează, astfel că acesta se consideră ca fiind cel în care a fost efectuată recepţia la terminarea lucrărilor (…) Anul terminării se actualizează în condiţiile în care, la terminarea lucrărilor de renovare majoră, valoarea clădirii creşte cu cel puţin 50% faţă de valoarea acesteia la data începerii executării lucrărilor”, se arată în răspuns. Prin renovare majoră se înţelege „acţiunea complexă care cuprinde obligatoriu lucrări de intervenţie la structura de rezistenţă a clădirii, pentru asigurarea cerinţei fundamentale de rezistenţă mecanică şi stabilitate, prin acţiuni de reconstruire, consolidare, modernizare, modificare sau extindere, precum şi, după caz, alte lucrări de intervenţie pentru menţinerea, pe întreaga durată de exploatare a clădirii, a celorlalte cerinţe fundamentale aplicabile construcţiilor, conform legii, vizând, în principal, creşterea performanţei energetice şi a calităţii arhitectural-ambientale şi funcţionare a clădirii”, mai informează reprezentanţii DIT.
Banii încasaţi nejustificat, restituiţi la cerere
Cei care au astfel de clădiri, dar au plătit mai mult decât trebuia, trebuie să ştie că îşi pot lua banii înapoi.
„Dacă se constată că au fost sume impuse şi colectate, suplimentar şi nejustificat de Direcţia de Impozite şi Taxe, acestea pot fi compensate conform art. 167 din Legea nr. 207/2015, privind Codul de Procedură Fiscală cu alte obligaţii fiscale datorate aceluiaşi buget sau vor fi restituite, conform art. 168 din acelaşi act normativ. Sumele achitate suplimentar faţă de obligaţia fiscală pot fi restituite doar la cererea contribuabilului/plătitorului. Cererea va fi depusă la registratura instituţiei, cât şi la punctele de încasare din cartiere”, explică DIT.
Pe lângă cererea de restituire, contribuabilul trebuie să depună şi o copie a actului de identitate.
Încasări cu 6% mai mari faţă de anul trecut
Până la data de 30 martie 2016, taxele şi impozitele locale fuseseră achitate de mai mulţi craioveni faţă de anul trecut. Suma totală încasată de DIT era, la data amintită, de 49.389,217 lei, cu 6% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Reamintim că plătitorul are obligaţia de a completa declaraţia fiscală înscriind corect, complet şi cu bună-credinţă informaţiile prevăzute de formular, corespunzătoare situaţiei sale fiscale. Declaraţia fiscală se semnează de către contribuabil/plătitor sau, după caz, reprezentantul legal ori împuternicitul acestuia. În situaţia în care există neconcordanţe între situaţia reală şi actul administrativ fiscal, se poate formula contestaţie în termen de 45 de zile de la comunicare, la organul fiscal emitent, în condiţiile stabilite de art. 268 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de Procedură Fiscală.