Ion Prioteasa: Muzeul Olteniei, un punct turistic foarte important

Redactia
6 Min Read

Consiliul Judeţean Dolj vă invită să redescoperiţi istoria la Muzeul Olteniei. Aici, de joi, a fost deschisă o expoziţie permanentă ce reprezintă periplu în trecutul Olteniei. Expoziţia „Redescoperă Istoria” a fost posibilă prin eforturile financiare ale Consiliului Judeţean, precum şi a atragerii de fonduri europene. Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a declarat cu prilejul vernisării expoziţiei de bază de la parterul Secţiei de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei Craiova, că evenimentul inaugural, unul marcant î peisajul cultural craiovean, va fi urmat de noi investiţii pentru amenajarea tuturor spaţiilor expoziţionale.

„Ne-am dorit de foarte mult timp să realizăm expoziţia permanentă de la Secţia de Istorie-Arheologie şi mă bucur că, astăzi, suntem într-un moment în care am reuşit să transformăm un vis într-o realitate frumoasă.

Multe muzee şi-ar dori să beneficieze de o astfel de expoziţie de bază, care porneşte de la o idee originală, ce s-a materializat pe o suprafaţă de aproape 600 de metri pătraţi, sens în care s-au investit, din fondurile proprii ale Consiliului Judeţean Dolj, aproximativ 300.000 de euro.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Gazda noastră de astăzi ne oferă şansa unei incursiuni virtuale prin istoria Olteniei din perioada Anticităţii şi până în zilele Evului Mediu. Cu această ocazie, muzeul reuşeşte să pună în valoare şi obiecte extrem de valoroase, multe dintre ele chiar rarisime, din patrimoniul secţiei, cum ar fi piese din tezaure precum cele de la Craiova, Dudaşul Schelei ori Desa.

Vom continua acest demers până la amenajarea tuturor sălilor expoziţionale ale Secţiei de Istorie-Arheologie, iar pentru acest an noi am alocat, prin bugetul pe 2016, peste 200.000 de euro pentru organizarea unor spaţii întinse pe 450 de metri pătraţi, care includ subsolul şi primele cinci săli de la etaj. În acest moment, expoziţia «Redescoperă Istoria» va deveni un punct de mare atracţie pentru craioveni şi, în egală măsură, pentru toţi oltenii.

Inaugurarea de astăzi reprezintă un moment cu totul special, care marchează şi începutul unei noi etape în evoluţia Secţiei de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei. Devine un punct turistic foarte important”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

Spaţiile expoziţionale care vor fi amenajate în acest an la subsolul Secţiei de Istorie-Arheologie vor fi dedicate Preistoriei, piesa de rezistenţă fiind reprezentată de craniul uman descoperit la Peştera Muierii, al treilea ca vechime din Europa, iar în cele cinci săli de la etaj vor fi ilustrate aspecte istorice până la momentul Unirii Principatelor Române, de la 1859.

Directorul Muzeului Olteniei, Florin Ridiche a precizat că instituaţia nu a mai beneficiat de o expoziţie permanentă de zeci de ani:”Suntem la aniversarea unui eveniment major în istoria de 100 ani a Muzeului Olteniei, este vorba de o mare parte din expoziţia viitoare permanentă. Ultima dată, în anul 1978, Muzeul Olteniei a realizat o expoziţie permanentă, de bază. Expoziţia de bază a unui muzeu este cartea de vizită a instituţiei, pentru faptul că în cadrul ei sunt expuse cele mai valoroase piese pe care le are oricare muzeu. Pentru prima oară în istoria de peste 100 de ani a muzeului, s-a reuşit, datorită investiţiilor făcute de către Consiliul Judeţean Dolj în cursul anului 2015 şi a modernizării din ultimii zece ani, să fie adus în faţa publicului vizitator, în expunere permanentă, în cadrul expoziţiei Redescoperă Istoria, Tezaurul Muzeului Olteniei care aduce în atenţie podoabe şi monede medievale”.

Expoziţia prezintă o incursiune în istoria Olteniei, începând cu cunoaşterea obiceiurilor, credinţelor şi a societăţii dacice, exemplificată prin reconstituiri de locuinţe şi cetăţi tipice epocii dacilor, continuând cu prezentarea fabuloasei civilizaţii romane cu toate avantajele oferite de aceasta propriilor cetăţeni. Publicul va avea posibilitatea să vadă cum a apărut creştinismul admirând detaliile arhitectonice ale unei bazilici paleocreştine.

Evul Mediu Întunecat ilustrează decadenţa civilizaţiei în perioada secolelor VI–XIII în urma prăbuşirii Imperiului Roman şi a epocii migraţiilor. Haosul perioadei respective este sugerat printr-un labirint conturat de ruine de ziduri, unde vom întâlni ostrogoţi, vizigoţi, slavi, proto-bulgari, cumani şi tătari.

Se pătrunde apoi în galeria domnilor şi domniţelor valahe, redaţi prin portretele lor votive din perioada secolelor XIV-XVI. Este prezentată genealogia boierilor Craioveşti şi legăturile lor cu dinastia domnitoare a Basarabilor, dar şi cu familia Buzeştilor de care este legată epopeea lui Mihai Viteazul.

Un punct de atracţie în cadrul expoziţiei Redescoperă Istoria este spaţiul în care va fi sugerată confruntarea de-a lungul Evului Mediu a armatelor creştine cu cele otomane. Sunt etalate costumaţia şi armamentul din perioada secolelor XIV-XVIII.

Sunt expuse şapte din cele mai valoroase tezaure din patrimoniul Secţiei Istorie-Arheologie (Dudaşul Schelei, Șuşiţa, Verbiţa, Șotânga, Afumaţi, Desa, Craiova).

 

Share This Article