sâmbătă, octombrie 12, 2024

Ultima ora

Sport

Muncitori îngropaţi de vii, la Drobeta Turnu Severin

Accident de muncă cumplit la Drobeta Turnu Severin . Un bărbat a murit iar alţi doi se află în spital după ce malurile unui canal în care lucrau s-au surpat peste ei. Muncitorii , de loc din comuna Bustuchin, judeţul Gorj, lucrau la o societatea care executa extinderea reţelei de apă şi canalizare într-un cartier nou de la periferia Severinului.

Trei muncitori care lucrau la extinderea reţelei de canalizare de la periferia municipiului Drobeta Turnu Severin au fost prinşi sub un mal de pământ, în timp ce săpau şanţul pentru conducte. Unul dintre ei a fost acoperit complet, iar alţi doi au fost scoşi de pompieri în viaţă şi transportaţi la Spital. Operaţiunea echipajele de pompieri salvatori a fost una extrem de dificială şi a durat în jur de o oră şi jumătate. Unii au scos pământul şi cu mâinile, nu numai cu lopeţile, în încercarea de a salva cât mai multe victime. Din păcate, pentru unul dintre muncitori, eforturile au fost în zadar. Cel care a avut parte de o moarte cumplită, fiind practic îngropat de viu, se numeşte Stelian Neagoe, în vârstă de 43 de ani, din comuna Bustuchin, judeţul Gorj. Cei care au văzut moartea cu ochii alături de Stelian sunt tot consăteni de-ai lui. Veniseră să lucreze din partea unei societăţi Asset Activ SRL . ,,Mai multe echipe de salvatori din cadrul ISU „Drobeta” al judeţului Mehedinţi au intervenit, pe 16 martie a.c., în jurul orei 9.50, pentru salvarea a trei persoane acoperite de prăbuşirea unui mal de pământ, pe raza municipiului Dr. Tr. Severin. Victimele, trei persoane , cu vârste cuprinse între 27 şi 50 de ani, au fost surprinse de surparea unui mal de pământ în timp ce executau lucrări la sistemul de canalizare. Pompierii au intervenit timp de o oră şi jumătate pentru salvarea persoanelor, două dintre victime fiind îngropate până la nivelul taliei, iar cea de-a treia fiind în totalitate surprinsă sub pământ. Misiunea salvatorilor a fost una deosebit de dificilă, întrucât exista pericol de surpare a marginilor şanţului. Cu eforturi deosebite din partea salvatorilor, s-a reuşit extragerea a două victime, conştiente, care au fost preluate de echipajele SAJ Mehedinţi şi transportate la UPU Dr. Tr. Severin. Pentru scoaterea celei de-a treia victime, pompierii au săpat timp de 45 de minute, aceasta fiind găsită la o adâncime de aproximativ trei metri. Ulterior efectuării manevrelor de resuscitare, persoana a fost declarată decedată”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Mehedinţi, locotenent Mona Voicu.

Locuri de muncă mortale, la săpat de canale

Policlinica Buna Vestire Craiova

ITM Mehedinţi a deschis o anchetă pentru a stabili împrejurările în care s-a produs nefericitul eveniment şi este posibil ca pe lângă sancţiunile contravenţionale să fie sesizat şi Parchetul pentru încălcarea legislaţiei privind securitatea în muncă. Inspectorii ITM Mehedinţi nu se pronunţă deocamdată, dar oricine putea vedea faptul că muncitorii lucrau într-un şanţ care nu avea sprijinire de mal, fără acei parapeţi metalici pe care se montează panourile de protecţie, lucru interzis de lege. La faţa locului nici măcar nu fuseseră aduse aceste panouri, deci nu poate fi vorba de culpa muncitorilor în acest caz. În zonă se efectuează lucrări de canalizare pe un megaproiect cu fonduri europene, iar, potrivit directorului de la societatea de apă şi canalizare din Drobeta Turnu Severin SECOM SA, George Lupulescu, câştigătorul licitaţiei pe acest tronson este o asociere de şase firme. În cartierul de pe Serpentina Roşiori, unde s-a întâmplat tragedia, firma contractantă este Constructim SA Timişoara, care dăduseră lucrarea sub antrepriză unei firme din Bucureşti, Asset Activ SRL. De circa o săptămână, câţiva muncitori, toţi din satul Bustuchin – judeţul Gorj, munceau în acest cartier din Drobeta Turnu Severin. Au venit pentru a câştiga o pâine. Abia acum, când colegul lor de muncă, Stelian Neagoe, de 43 de ani, şi-a pierdut viaţa şi-au dat seama la ce pericole s-au expus. Bieţii oameni sunt cu toţi şocaţi şi abia mai aveau cuvinte să vorbească, unii dintre ei nici măcar nu ştiu cum se numeşte firma angajatoare. „Nu se mai gândeşte nimeni la viaţa oamenilor, nu pun preţ ei pe muncitori. S-a făcut protecţia muncii, dar suntem toţi într-o stare de şoc”, spune unul din muncitori. „Vroiau să conecteze un burlan cap în cap, mai multe nu ştiu ce să vă spun. S-a dărâmat malul …”, spune un alt muncitor. Începuseră lucrul de puţină vreme, când s-a petrecut necazul. Stelian Neagoe a intrat în şanţ şi au auzit strigătul lui de ajutor. Au sărit în ajutorul lui, maistrul Florin Răvoiu, de 57 de ani şi Ana Maria Ciucă, de 32 de ani, dar în acel moment au fost şi ei surprinşi de mal. Nici nu e de mirare că pământul s-a dislocat aşa uşor, având în vedere că în ultimele zile la Drobeta Turnu Severin au căzut precipitaţii abundente. Nu aveau voie să intre în acel şanţ neprotejat, dar nimeni nu i-a oprit. Colegii de muncă au sunat acasă la Bustuchin să anunţe nenoricirea. Colegul lor de muncă decedat are acasă trei copii. Reprezentantul firmei Constructim SA, Cristian David, spune că a fost vorba de câteva minute de neatenţie din partea muncitorilor: „Era asigurat şanţul, dar pentru moment nu au tras şenilele după ei şi s-a întâmplat necazul. Cu inginerul lângă ei, cinci minute de neatenţie s-a întâmplat ce s-a întâmplat”, susţine Cristian David.

 

Angajatorul are probleme, muncitorul mort lucra la negru

Muncitorul care, ieri dimineaţa, şi-a pierdut viaţa acoperit de pâmânt într-un şanţ de canalizare la Drobeta Turnu Severin nici măcar nu avea un contract de muncă legal. Abia ieri , firma angajatoare îi înregistrase contractul de muncă, deci , teoretic, omul putea începe munca legal în data de 17 martie.

Inspectorii ITM Mehedinţi au constatat, verificând baza de date a Revisal  (o aplicaţie informatică pentru înfiinţarea şi completarea registrului general de evidenţă a salariaţilor în format electronic) că muncitorul decedat, Stelian Neagoe, nu avea un contract de muncă activ în momentul producerii accidentului de muncă.

Mai exact, în cazul lui şi al unui alt coleg, care a fost salvat de pompieri, abia ieri firma angajatoare le înregistraseră contractele de muncă, cu începere din data de 17 martie. În cazul maistrului, şi el surprins de malul de pământ, contractul de muncă este înregistrat din luna decembrie 2015.Câştigătorul licitaţiei pe acest tronson este o asociere de şase firme. În cartierul de pe Serpentina Roşiori, unde s-a întâmplat tragedia, firma contractantă este Constructim SA Timişoara, care dăduseră lucrarea sub antrepriză unei firme din Bucureşti, Asset Activ SRL.ITM Mehedinţi va extinde cercetările şi va verifica situaţia legală a fiecăruia dintre muncitorii dislocaţi la această lucrare, iar administratorul firmei este aşteptat la sediul instituţiei pentru a da explicaţii.

 

 

 

 

Politica