miercuri, octombrie 2, 2024

Ultima ora

Sport

Simularea examenului de Bacalaureat, la final

Elevii doljeni au susţinut, ieri, ultima probă din cadrul simulării examenului de maturitate. Aceştia au putut opta pentru discipline ca biologie, chimie, economie, fizică, geografie, informatică, logică dar şi pentru discipline precum sociologie şi psihologie. Și de această dată prezenţa a fost una rezonabilă dar nelipsită de evenimente neplăcute, doi elevi de la licee diferite fiind eliminaţi din examen.

“Azi (n.r. joi) s-a desfăşurat ultima probă din cadrul simulării examenului de Bacalaureat, proba la alegere. S-au derulat examene la disciplinele biologie, chimie, economie, biologie, fizică, geografie, informatică, logică şi argumentare, psihologie şi sociologie. Din punct de vedere al prezenţei procentul a fost de 70,28%. Trebuie să vă spun că azi au participat la simulare numai elevi de clasa a XII-a, cei de clasa a XI-a au fost prezenţi numai pentru primele două probe. Și astăzi, din păcate, am avut doi elevi eliminaţi, un elev de la Liceul Teoretic Constantin Brâncoveanu Dăbuleni la proba de geografie şi un elev de la Colegiul Naţional Pedagogic Ștefan Velovan, la proba de biologie. Din punct de vedere tehnic nu au fost probleme în ceea ce priveşte derularea acestei probe. Cei mai mulţi candidaţi au fost la disciplina biologie, 1.417 şi cei mai puţini, şapte, au fost la filozofie. Eu sper ca rezultatele să fie cât mai bune dar nu vreau să fac speculaţii şi aşteptăm evaluarea lucrărilor, vă vom transmite pe 18 martie când se finalizează centralizarea rezultatelor, vă vom comunica rezultatele finale. Procentul de promovabilitate îl calculăm pentru disciplina la care au participat, ne interesează în mod special procentul de promovabilitate pentru clasa a XII-a care au participat la simularea la disciplinele pentru care ei au optat şi la care vor susţine examen în vară. Cei de clasa a XI-a mai au timp suficient să se pregătească până anul viitor”, a declarat Lavinia Craioveanu, inspector şcolar general.

Elevii trebuie să cunoască faptul că în sala de susţinere a examenului nu vor putea intra cu telefonul mobil sau cu alte mijloace prin care aceştia ar putea frauda examenul.

Policlinica Buna Vestire Craiova

“Cei eliminaţi din examen nu au copiat, ei au avut asupra lor telefonul mobil. În metodologie se specifică clar că nu este permis accesul în sală cu telefon mobil. Nu ştiu dacă l-au folosit, dar oricum este la fel de grav dacă l-au avut asupra lor sau dacă l-au folosit, chiar dacă nu l-au folosit şi la vară vor fi eliminaţi din examen dacă vor avea asupra lor telefonul mobil. Procentul nu este îngrijorător pentru că sunt doi eliminaţi din 5.000 de candidaţi”, a mai spus Lavinia Craioveanu.

Numărul elevilor care au participat, ieri, la simulare a fost mai redus decât la probele trecute însă inspectorul şcolar general speră că până la vară elevii vor conştientiza importanţa acestui examen şi vor depune mai mult efort pentru a-l promova.

“Nu ştiu de ce a scăzut numărul de candidaţi de la o probă la alta, ar trebui să-i întrebaţi pe elevi care a fost motivul pentru care ei, astăzi, nu au mai venit la simulare, sau au venit într-un număr mai mic. Cred că rezultatul pe care ei l-au obţinut la aceste simulări îi va motiva în sensul creşterii, intensificării eforturilor de a învăţa ca până la vară să obţină note mai mari. În afară de asta, noi avem parteneriat încheiat şi cu Universitatea din Craiova, avem la nivelul şcolilor stabilite prin grafice ore de pregătire suplimentară, de asemenea, vom stabili şedinţe cu părinţii şi sperăm că împreună cu părinţii să găsim acele căi de a-i motiva aşa încât să obţină rezultatele pe care le dorim şi noi şi părinţii şi elevii în primul rând. Este examenul de maturitate. Ar trebui să fie cel mai greu examen pe care îl susţine un om în viaţa sa. Eu am susţinut bacalaureatul la patru probe, am avut trei note de 10 şi una de 9 şi un pic şi am fost prima pe lista de elevi”, a adăugat Lavinia Craioveanu.

Elevii au posibiliatea de a-şi schimba opţiunea în ceea ce priveşte materia pentru care au optat şi la care au susţinut examenul, ieri, şi pot alege oricare altă materie la care se simt mai bine pregătiţi însă recomandarea inspectorului şcolar general este ca aceştia să nu schimbe opţiunea, deşi au această posibilitate.

“Este foarte greu de crezut că în câteva luni câte mai sunt până la susţinerea examenului din vară să iei o disciplină de la capăt şi să obţii o notă mare, dar pot să-ţi schimbe opţiunea”, a conchis Lavinia Craioveanu.

 

 

Politica