sâmbătă, septembrie 28, 2024

Ultima ora

Sport

Poştaşii, gata de proteste! Agenţii poştali îşi revendică drepturile

Cei 20.000 de membri de sindicat pe care îi reprezintă SLPR-ul, dintre care 800 de membri în judeţul Dolj, au o serie de nemulţumiri şi nu mai sunt dispuşi să accepte la nesfârşit situaţia rezolvării lor. Aceştia sunt hotărâţi să înceapă protestele şi au întocmit o listă cu principalele revendicări pe care le doresc soluţionate într-un timp cât mai scurt.

“La comitetul executiv din februarie, toţi preşedinţii filialelor judeţene am prezentat problemele cu care se confruntă salariaţii noştri la nivelul fiecărei filiale şi atunci s-a decis un plan de obiective şi revendicări precum şi alte acţiuni de protest pentru a-i determina pe conducătorii noştri să rezolve o parte din acestea. O problemă primordială şi spinoasă este salariul mic. După cum ştiţi, la 1 mai 2016, salariul minim pe economie va fi 1.250 de lei. În această situaţie, vă informez că 40-50% dintre membri noştri de sindicat or să fie la salariul minim pe economie sau cel mult 100-200 de lei peste. În condiţiile în care salariul minim pe economie este pentru un necalificat, iar salariaţii noştri au vechime de 10-20 de ani în sistemul poştal, au o muncă cu un grad mare de risc, de stres şi dificultate”, a declarat Roman Dumitru, preşedintele SLPR Dolj.

O altă nemulţumire a membrilor de sindicat este imposibilitatea a peste 3.800 de agenţi poştali, din care aproximativ 83 din judeţul Dolj, de a-şi efectua concediul de odihnă.

Policlinica Buna Vestire Craiova

“Conducerea filialei noastre a sesizat ITM-ul care a efectuat un control la nivelul Oficiului Judeţean de Poştă şi a dispus măsuri, în sensul că, a obligat conducerea OJP ca în următoarele 4 luni să asigure concediile restante pentru toţi salariaţii. Acelaşi lucru l-am discutat şi la Comisia de Dialog Social de la nivelul Prefecturii, dânşii ne-au acordat sprijin, problema este că acestea sunt rezolvări de moment. Solicitarea noastră ar fi ca Parlamentul României să încerce o modificare a art. 83 din Codul Muncii în ceea ce priveşte angajările pe perioadă determinată. Pentru că prevederile acestui articol sunt restrictive, Compania Naţională Poşta Română este pusă în imposibilitatea de a putea să angajeze un alt cetăţean, pe perioadă determinată, cât alt salariat se află în concediu de odihnă”, a adăugat Roman Dumitru.

O altă situaţie grea este determinată de neînregistrarea şi neplata orelor suplimentare prestate de salariaţi, fapt care se întâmplă deoarece CNPR refuză să acopere lipsa de personal şi lucrează cu un deficit de 1.000 de salariaţi, număr rezultat din normarea efectuată tocmai de companie.

“Deci, compania refuzând angajarea a acestor 1.000 de oameni, angajaţii care rămân sunt nevoiţi să presteze şi munca colegilor lor şi atunci fac ore suplimentare, acestea nefiind nici evidenţiate, nici plătite. De asemenea, tot muncă suplimentară fac şi salariaţii din mediul rural care lucrează cu 4 şi 6 ore, care îi înlocuiesc pe colegii lor care pleacă în concediu de odihnă, compania nu le dă înlocuitori şi atunci noi solicităm majorarea procentului de CO de la 11 la 14% ca să putem să angajăm un anumit număr de personal pentru a-i înlocui pe colegii care pleacă”, a mai spus preşedintele SLPR Dolj.

De asemenea, printre nemulţumirile membrilor de sindicat se numără şi faptul că salariaţii sunt obligaţi să muncească gratis în perioada vacantării unor posturi, pentru acoperirea volumului de activitate al unor colegi care nu sunt prezenţi. Membrii de sindicat se plâng şi de condiţiile de muncă din subunităţile poştale, în special cele din mediul rural care, spun ei, sunt sub orice critică, fără toalete, fără apă curentă şi cu zugrăveala căzută.

Comitelul executiv SLPR, a stabilit următoarea listă de revendicări pentru a reuşi astfel să soluţioneze marile probleme din sistemul poştal: creşterea veniturilor salariale prin acordarea procentului de 2% din fondul de salarii pentru reluarea subvenţionării biletelor de odihnă şi tratament, întreruptă de 3 ani, reacordarea cadourilor în bani, prevăzute în CCM 2008-2018, cu ocazia sărbătorilor de Paşti, de Crăciun, de ziua Poştei, de 8 Martie şi de 1 iunie, drept al salariaţilor care nu a mai fost acordat de 7 ani, acordarea sporului de până la 35% salariaţilor cărora li se repatizează volumul parţial sau total de activitate al unor salariaţi care nu sunt prezenţi, din prima zi de înlocuire a acestora.

O altă revendicare este protecţia salariaţilor defavorizaţi prin încadrarea agenţilor poştali în grupa de condiţii speciale de muncă.

Politica de personal – revendicare prin care Sindicatul Lucrătorilor Poştali solicită deblocarea şi ocuparea imediată a posturilor vacante rezultate din normare, respectul faţă de salariaţi şi faţă de clienţi prin achiziţionarea în regim de urgenţă a reţelei informatice şi a unor softuri performante, condiţii de muncă pentru angajaţi prin dotarea cu utilaje noi, cu mobilier ergonomic şi asigurarea în intervalul mai-septembrie 2016 a dezinsecţiei, deratizării şi igienizării tuturor subunităţilor poştale. O ultimă revendicare este reprezentată de – obligaţii ale conducerii companiei – prin care sindicatul lucrătorilor poştali solicită obligarea directorului general şi a directorilor executivi, de către Guvernul României şi Ministerul Comunicaţiilor şi al Societăţii Informaţionale, să crească lunar veniturile CNPR, raportat la luna similară din 2015, prin contracte, prestaţii şi servicii noi elaborate şi vândute la nivel naţional şi regional de aparatul central al CNPR.

Pentru a aduce la îndeplinire aceste revendicări, Comitetul Executiv Naţional a stabilit un calendar de demersuri şi acţiuni de protest. Primele demersuri au fost sesizarea ITM, a Comisiei de Dialog Social, urmând ca în perioada 11-28 martie să aibă loc întâlniri cu parlamentarii de Dolj pentru a le solicita sprijinul, iar dacă nici după aceste demersuri nu se vor soluţiona cererile lor aceştia vor organiza alte acţiuni de protest în perioada 4-8 aprilie la nivelul prefecturilor judeţene prin participarea a circa 150 de oameni. De asemenea, sindicatul ameninţă cu proteste între 11-15 aprilie la nivelul Companiei Naţionale Poşta Română, iar pe data de 7 mai doresc organizarea unui miting de mari proporţii la Bucureşti la Ministerul Comunicaţiilor, unde se estimează că ar participa 5.000 de membri de sindicat, iar ultimul pas îl reprezintă organizarea de mitinguri în data de 14 mai la nivelul fiecărei prefecturi judeţene.

 

 

 

 

 

Politica